Bemanning

ur Skolbiblioteksplanen

"a) Skolor rekommenderas att ha utbildade skolbibliotekarier, men även andra funktioner kan ha rollen som skolbiblioteksansvarig. I det senare fallet bör den ansvariga få/ha fått kompletterande kompetensutveckling. Rektor ansvarar för att bemanningen har lämplig kompetens. Vid behov kan rektor få stöd av Skolbibliotekscentralen med att identifiera behov och lämplig kompetens. Det är tänkbart att närliggande skolenheter eller skolhus delar på en tjänst.

b) Mindre skolor kan bemanna skolbiblioteken delvis på distans med hjälp av digitala verktyg. Skolbibliotekscentralen kan stödja de rektorer som vill utgå från ett sådant upplägg i att planera uppdragsbeskrivning för en sådan tjänst."

Indikator

Andel skolhus med minst 20% bemanning

Andel skolhus som har upp till 800 elever/heltid
- lägsta nivå för att upprätthålla kvalitativ verksamhet

Andel skolhus som har upp till 600 elever/heltid
-  nationellt snitt enligt Kungliga bibliotekets statistik

Andel utbildade skolbibliotekarier på skolorna i förvaltningen

Nuläge

25%

13%


7%


7%

Målvärde 2023

100%

Ökning


Ökning


Ökning

Målvärde 2025

100%

100%


Ökning


Ökning

Optimal bemanningsgrad

I riktlinjerna från Svensk biblioteksförening och fackförbundet DIK rekommenderas 300 elever/tjänst på grundskolan och 400 elever/tjänst på gymnasiet (Bemanna skolbiblioteken!, 2018). Erfarenhet nationellt visar att välfungerande skolbibliotek bemannas med minst en heltidstjänst/600 elever. 


Bemanning utifrån skolområde

För att komma igång med skolbibliotekets verksamhet är det tänkbart att börja med lägre procent och successivt planera för högre bemanning. Omorganisationen av grundskoleförvaltningen förbättrar möjligheterna för skolor inom samma skolområde att dela på en bibliotekarietjänst. I de fall elevantalet i skolområdet överstiger 800 elever kan en skolbibliotekarietjänst vara tillräcklig om man kompletterar med lärare eller assistent med skolbiblioteksansvar.

Bemanning av skolbiblioteken i storstäderna