Terminsträffar för skolbibliotekspersonal

Skolbiblioteksansvariga på Göteborgs Stads kommunala grundskolor har sedan 2018 (med uppehåll under pandemin då träffarna var digitala) haft möjlighet att träffas i fyra nätverk utifrån utbildningsområde. Dessa träffar har under åren haft få deltagare. Höstterminen 2022 kallade därför Skolbibliotekscentralen till ett digitalt möte för att lyssna in behov och önskemål kring fortbildning och träffar, samt presentera några förslag på hur det kollegiala utbytet skulle kunna organiseras framöver för skolbiblioteksansvariga med mindre tid för uppdraget. Utifrån synpunkterna som framkom på mötet kommer Skolbibliotekscentralen att framöver arrangera en gemensam träff per termin för all skolbibliotekspersonal, både skolbiblioteksansvariga och skolbibliotekarier. 

Du som är skolbiblioteksansvarig har även möjlighet att nätverka och träffa kollegor på Skolbibliotekscentralens konferenser, kurser och arbetsmöten.  

För dig som är utbildad skolbibliotekarie eller lärare/annan personal med skolbiblioteksuppdrag på heltid finns Skolbibliotekarienätverket

Tidigare terminsträffar

Tema: Generativ AI kopplat till informationssökning och källkritik  
den 21 februari kl 14-16.30


Malin Mogren, grundskoleförvaltningens enhet för digitalt lärande, föreläser för oss om utvecklingen av generativ AI. Vi går igenom Google Bard, ChatGPT och Bing Chat. Hur fungerar språkmodellerna bakom tjänsterna? Hur promptar vi för att få det resultat vi vill ha? Hur påverkar generativ AI vår syn på kunskap och sanning? Vilka konsekvenser får det för informationssökning och källkritiskt förhållningssätt, både för oss själva och för eleverna?

I en workshop får du sedan tillsammans med kollegorna testa olika sätt att prompta och skapa uppgifter med hjälp av Bard och Bing Chat. Vi kommer att arbeta med praktiska exempel för användning av AI i undervisningen, men även hur du kan använda tjänsterna i ditt eget arbete. 


Du som är skolbibliotekarie och skolbiblioteksansvarig får bjuda med dig en eller två lärarkollegor från din skola. En möjlighet att fördjupa samarbetet och planera undervisningen tillsammans! 

Tema: Skolbibliotekets betydelse för flerspråkiga elever   
den 7 september kl 14-16

Under läsåret kommer grundskoleförvaltningen att genomföra en fördjupad kartläggning av de utmaningar som finns inom svenska som andraspråk i syfte att sätta in rätt insatser för att stärka undervisningen. Här kan skolbiblioteket spela en viktig roll både som rum och verksamhet. Hur kan skolbiblioteket vara ett stöd för språkutvecklingen hos de elever som läser svenska som andraspråk?

Program

Tema: Rutiner för bokbeställning
den 22 februari kl 14-16

Tips på hur vi kan skapa rutiner för smidig beställning av böcker till skolbiblioteket. Utrymme för hjälp med beställningar samt hur en kan skapa rutiner för omvärldsbevakning inför inköp.