Konferenser

Grundskoleförvaltningens vårkonferens för skolbibliotekspersonal 2024

Välkommen till eftermiddag på temat Källkritik i sociala medier med Lögndetektorn!

 

Föreläser gör Hugo Ewald Hurinsky, journalist och faktaredaktör på DN och författare till Lögndetektorn – den lätta guiden till källkritik på nätet. Boken är en handbok för barn och unga och presenterar på ett enkelt och lättläst sätt olika tekniker för att utveckla sin egen inre lögndetektor.


Hugo går igenom mekanismerna bakom spridningen av rykten och falsk information i sociala medier. Vi fortsätter på temat från terminsträffen i februari om generativ AI och Hugo visar hur AI-genererat material kan användas för olika påverkanssyften och vilka källkritiska utmaningar det för med sig för både eleverna och oss själva. Utifrån konkreta exempel från den verklighet våra elever möter på nätet demonstrerar Hugo olika verktyg för att upptäcka och granska desinformation och konspirationsteorier.

 

Efter fikat får vi ta del av praktiska upplägg på hur vi kan arbeta med och utifrån Lögndetektorn i undervisningen. Sofia Larsson, skolbibliotekarie på Svartedalsskolan, berättar om erfarenheter från mellanstadiet och John Engström och Madeleine Hammarström från Sannaskolan berättar om hur skolbibliotekarie och lärare samarbetar kring boken i åk 7.

 

Du som är skolbibliotekarie och skolbiblioteksansvarig får gärna bjuda med dig 2-3 lärarkollegor från din skola! En möjlighet att fördjupa samarbetet och planera undervisningen tillsammans.


Tid Onsdagen den 10 april kl 14.00-16.30

Plats Burgårdens konferenscenter, rum Boheme

Anmälan via Utbildningsportalen. Sista anmälningsdag är måndag den 8 april. Antalet platser är begränsat så vänta inte med din anmälan.

Tidigare konferenser

Vårkonferens 2023 - Skolbiblioteket ❤ faktaboken!

Vi fördjupar oss i faktabokens många användningsområden och syften.  

Cilla Dalén föreläste och höll workshop med oss. Cilla är flerfaldigt prisbelönt skolbibliotekarie och välkänd bl a från GLÄFS - gruppen för läsning av facklitteratur i skolan. Hon är även författare till en serie lättlästa biografier och förra året kom lärarhandledningen Världens bästa böcker: Läsglädje med ALMA – Astrid Lindgren Memorial Award. Sedan 2019 arbetar hon på Enbacksskolan i Tensta. 

Christina Wedenmark presenterade den senaste utgivningen av barn- och ungdomslitteratur med särskilt fokus på faktaböckerna.

Vinterkonferens 2022 - Skolbibliotekets roll i värdegrundsarbetet med fokus på sexualitet, samtycke och relationer.

Från och med hösten 2022 har läroplanen nya skrivningar kring sexualitet, samtycke och relationer både kopplat till undervisningen och skolans övergripande värdegrundsarbete. På vilket sätt påverkar det skolbibliotekets verksamhet och dig som skolbibliotekarie och skolbiblioteksansvarig?

Ulrika Centerwall, fil dr i biblioteks- och informationsvetenskap vid högskolan i Borås, föreläste om skolbiblioteket som arena för normkritik, skolbibliotekariens sociala roll samt betydelsen av skolbiblioteket som en trygg plats och representant för allas lika värde.

Tina Asp är skolbibliotekarie och skolbibliotekssamordnare i Linköping. I sin föreläsning berättade hon bl a om hur skolbibliotekarien kan samverka med lärare och kurator i trygghetsteam och om sina erfarenheter från värdegrundsarbete med fokus på HBTQ+.

I en paneldebatt lyfte vi tillsammans med föreläsarna och Jonna Bruce, skolbibliotekarie på Hammarkullsskolan, frågor och situationer på temat utifrån ett skolbiblioteksperspektiv.

Skolbibliotekscentralen tipsade om litteratur till skolbiblioteket.


Vårkonferens 2023 - En eftermiddag i boktipsandets tecken

Christina Wedenmark presenterade trender i vårens bokutgivning för barn och unga.

Många har efterfrågat inköpstips på lättläst engelska. Annika Andersson tipsade om nyutkommen skönlitteratur, guidar i hur du kan tänka för inköp av olika språknivåer och hur du kan arbeta med lättläst på engelska i klassrummet.

Louise Greve tipsade om litteraturpedagogisk litteratur som inspirerar till nya metoder i det läsfrämjande uppdraget.