Kulturrådets inköpsstöd

Ansökningsperioden 2024 är nu öppen!

OBS! Förlängd svarstid till 14 mars!

Kulturrådets inköpstöd är ett statligt bidrag som finns till för att främja barns och ungas intresse för läsning genom ökad tillgång till litteratur och medier. Stödet är kommungemensamt och söks av Kulturförvaltningen tillsammans med skolhuvudman.

Grundskoleförvaltningen ansvarar för fördelningen av stödet till Göteborgs grundskolor och anpassade grundskolor som har ansökt om stödet.

Hur går ansökan till?


Syftet med Kulturrådets inköpsstöd  

Bidraget ska gå till inköp av medier för barn och ungas läsning som finns tillgängliga för eleverna i skolbiblioteket. Medier = böcker, tidningar, tidskrifter, databaser och licenser som ett skolbibliotek införskaffar i syfte att tillhandahålla sina låntagare. 

Inköpsstödet ska därför inte användas till: 

Inköpsstödet får inte användas till uppbyggnad av skolbibliotek utan ska gå till befintliga skolbibliotek. Detta innebär att stödet går till de skolbibliotek som har ett medieanslag. Medieanslag innebär budgeterade och avsatta medel för inköp av böcker och media till skolbiblioteket. 


En grundregel för inköpsstödet är att medieanslaget inte får ha sänkts från föregående år. För att få del av nästa års inköpsstöd får medieanslaget för 2025 alltså inte understiga 2024 års medieanslag. (Undantaget är minskat elevunderlag.) 


Så får din skola del av Kulturrådets inköpsstöd 2024

Bidraget söks av rektor eller biträdande rektor vid kommunal eller fristående grundskola. För att kunna ansöka behöver din skola ha ett medieanslag. I ansökan behöver du ange vilken summa som är budgeterad för inköp av böcker och media för 2024. Om skolan blev tilldelad inköpsstöd 2023 får medieanslaget för 2024 inte understiga förra årets medieanslag.


Hur fördelas stödet mellan skolorna?

Uppgifter om medieanslag samlas in av grundskoleförvaltningen, vilket sker i samband med ansökan. Beroende på hur mycket skolan avsätter per elev, fördelas skolorna i tre nivåer enligt nedan. 

 

Skolor som avsätter Tilldelas

1-49 kr/elev Nivå 1

50-99 kr/elev Nivå 2

>100 kr/elev Nivå 3


Principen är att skolor som har avsatt ett större medieanslag också erhåller ett högre bidragsbelopp/elev. Skolor kan dock aldrig erhålla mer än hälften av sitt eget medieanslag. Det kommer även finnas ett maxtak för hur mycket en skola kan erhålla.

Fristående grundskolor  

Skolor med enskilda huvudmän har rätt att ta del av stödet om de redovisar sitt medieanslag, deltar i ansökningsförfarandet och beskriver hur de arbetar läsfrämjande.


När vet jag om vår skola har beviljats inköpsstöd?

Den kommungemensamma ansökan går iväg i april. Staden brukar få besked om beviljat belopp i juni. Därefter ska beloppet fördelas mellan förvaltningarna, så normalt får skolorna inte definitivt besked förrän i september-oktober. Skolor får besked om tilldelning via e-post till rektor och skolbibliotekspersonal.


Bakgrund

Inköpsstödet har funnits länge och har kommit skolan till del i form av riktade satsningar i samverkan med Kulturförvaltningen som Litteraturveckan och År 3-boken. Kulturrådet gjorde för några år sedan en översyn av inköpsstödet, vilket har resulterat i nya direktiv. Från och med 2021 ska inköpsstödet komma skolbiblioteken till godo i högre utsträckning än tidigare. 


Länk till ansökan

Ansök här. Sista ansökningsdag är torsdagen den 14 mars. 


Vid frågor

Annika Andersson, utvecklingsledare

annika.2.andersson@grundskola.goteborg.se