Googles verktyg

Syftet med Googles olika verktyg är att skapa en tydlig struktur och underlätta kommunikation och samarbete mellan kollegor och i arbetet med eleverna. Nedan följer en kort presentation om Googles olika delar och deras syften.

Google Drive

Google Drive kan enklast beskrivas som din digitala verktygslåda. I Drive samlar du och organiserar alla dina filer och skapar mappar för olika ämnen, klasser projekt etc. Genom att tänka igenom din struktur ordentligt kan du skapa en enklare och tydligare ordning på dina resurser.

Google Drive är tillgängligt på alla dina enheter och möjliggör samarbete i realtid genom att dela dokument och filer med kollegor och elever. Alla dina dokument, kalkylblad, presentationer etc som du skapar sparas i din Drive.

Det är i din Drive som du skapar och lagrar delade enheter, dokument, kalkylark, presentationer, formulär, sites med mera.

Tips på Google Drive

Delad enhet - Samarbetar ni mycket i olika grupper så rekommenderas att ni startar en eller flera delade enheter och lägger alla dokument etc som rör gruppen där. Fördelen med delade enheter är att allt som läggs där ägs av enheten och inte enskilda personer. Skulle någon av er sluta så finns ändå allt som den personen skapat i den delade enheten kvar.

Ni kan ställa in olika behörigheter i en delad enhet så olika personer kan göra olika mycket. Allt från ansvarig (som kan göra allt) ner till att en person bara har visningsrätt i dokumenten. Ni kan också låta en person ha en viss behörighet generellt men ge en annan behörighet för en enskiild mapp eller fil i enheten.

Gmail

Gmail är Googles mailsystem. I Mölndals Stad är vår officiella mail den som slutar med @molndal.se och inte vår Gafe-mail. I kontakt med vårdnadshavare och andra ska vi använda Mölndals-mailen.

Alla elever har dock en Gmail-adress för kommunikation. 

Chat

Chat, som numera är integrerat med Gmail är ungefär som Googles svar på Messenger. Det är ett verktyg för kommunikation där man kan skicka meddelanden till enskilda personer, grupper eller skapa rum för samarbeten kring specifika ämnen. I chatten kan man dela filer, skapa uppgifter etc.

Meet

Meet, som är en av Googles bastjänster används för videomöten med t.ex kollegor, vårdnadshavare eller elever. Man kan enkelt skapa videomöten direkt, eller via Googles kalender och sedan bjuda in via länk.

Kalender

I kalendern kan man smidigt hålla koll på allt man behöver. Lägg in möten och andra åtaganden, skapa möten och planerade videomöten. Till det du lägger in kan du även bifoga filer och anteckningar samt bjuda in andra personer i skolförvaltningen.

Keep

Keep är som en digital post-it. Du kan skapa anteckningar och listor på ett enkelt sätt samt även dela dessa med kollegor.

Classroom

Classroom är en lärmiljö som också är en del av Google Workspace for Educations bastjänster. Den är utformad för att hjälpa lärare att skapa och samla in uppgifter till elever och klasser på ett smidigt sätt. Det är i Classroom du som lärare framför allt bedriver det dagliga arbetet med eleverna och utför formativ bedömning av och med eleverna.