Hantera verktyg, resurser och system

För att bli framtida ägare av den digitala tekniken ska alla barn i Mölndals förskolor ges möjligheter att använda digital teknik som uttrycksform. De ska uppmuntras att själva vara kreativa i undersökandet för att utveckla användandet av tekniken tillsammans med pedagoger som vågar utforska och prova nytt. Pedagoger i Mölndals förskolor ska få stöd i att hantera och förstå verktyg, resurser och system för att kunna erbjuda barnen digitala dimensioner på ett meningsfullt sätt - både tekniskt och innehållsmässigt. Det behövs en teknisk kompetens tillsammans med en förståelse för förskolans uppdrag, samt relevanta kunskaper för att hantera verktyg för administrativa uppgifter. 

Läroplanen för förskolan - Lpfö 18 - Utbildningen ska också ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Förskollärare ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande. Arbetslaget ska skapa förutsättningar för barnen att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankar med hjälp av olika uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg,

Förväntansnivån beskriver vad som förväntas ingå i alla förskolors undervisning och omfatta samtliga pedagoger och barn. 

Alla pedagoger har kunskaper i att hantera:

Utvecklingsnivån är en strävan mot en högre ambitionsnivå med idéer kring områden att arbeta vidare med. Här finns inga begränsningar, utan fantasin kan flöda för att utvecklas tillsammans.

Googles appar som:

WEBBSIDA - UR lärlabbet "Digitala verktyg i förskolan"

Genom att lära med och av varandra, dela erfarenheter och lärdomar bygger vi vår lärande organisation. Du kan själv dela dina erfarenheter genom att skicka din beskrivande text och bilder till: marie.eriksson@molndal.se eller vincent.brattin@molndal.se