Hela världen - alla språk

Alla barn, alla språk, alla dagar är utgångspunkten för det flerspråkiga arbetet i Mölndals förskolor. Med hjälp av digital teknik kan vi låta världen komma in i förskolan och förskolan komma ut i världen. Därigenom kan vi väcka nyfikenhet för olika kulturer och levnadsförhållanden. Flerspråkighet är en rikedom och med hjälp av digitala resurser blir det lättare att tillvarata barns alla språk i förskolan. Det skapar förutsättningar för att arbeta på ett inkluderande sätt där barnen får höra och utveckla en förståelse för barngruppens olika språk, minoritets-språken och världens alla språk. Genom att arbeta normkritiskt kring vad vi erbjuder barnen så kan vi främja barnens perspektiv för språk och till omvärlden. Digitala resurser tillför fler möjligheter för ett medvetet urval av litteratur, bilder och andra material som utmanar begränsande stereotyper och bidrar till ett inkluderande samhälle. 

Läroplanen för förskolan - Lpfö 18 - Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för barnens förståelse för olika språk och kulturer, inklusive de nationella minoriteternas språk och kulturer. Språk, lärande och identitetsutveckling hänger nära samman. Barn med annat modersmål än svenska ska ges möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Förskolan ska också se till att olika kulturer synliggörs i utbildningen.

Förväntansnivån beskriver vad som förväntas ingå i alla förskolors undervisning och omfatta samtliga pedagoger och barn. 

Barnen ges möjlighet att:

Utvecklingsnivån är en strävan mot en högre ambitionsnivå med idéer kring områden att arbeta vidare med. Här finns inga begränsningar, utan fantasin kan flöda för att utvecklas tillsammans.

Fler appar finns att hitta i app-portalen under hela världen alla språk.

ARTIKEL Pedagog Mölndal - Ryets förskola  "Hela världen och olika språk med Pen pal och appen Google arts and culture"

ARTIKEL Pedagog Mölndal - Bosgårdens förskola - "Från modersmål till flerspråkighet"

Genom att lära med och av varandra, dela erfarenheter och lärdomar bygger vi vår lärande organisation. Du kan själv dela dina erfarenheter genom att skicka din beskrivande text och bilder till: marie.eriksson@molndal.se eller vincent.brattin@molndal.se