Onze school

De school en haar omgeving

Wij nemen onze omgeving serieus en staan open voor dialoog en verbetering. Eens in de 2 jaar zetten we daarom een tevredenheidspeiling uit. De opbrengsten nemen we mee in onze schoolontwikkelingen. Deze waarderingen en het inspectierapport zijn te vinden op Scholen op de kaart.

De omgeving van onze school

Onze school is een afspiegeling van de wijk Ruwaard en kent een gemengde populatie. We hebben circa 230 leerlingen. We besteden aandacht aan diversiteit: ieder mens zien we als uniek en we hebben oog en respect voor verschillen. Wij zijn als school bewust Algemeen Toegankelijk; Iedereen is welkom, ongeacht ras, rang of geloof. Kinderen kunnen elkaar op onze school ontmoeten, bewust en spontaan leren van elkaar door interactie en samenspel.

Onze school zoekt aansluiting met nieuwe onderwijskundige, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Hierom werken wij met diverse instanties samen om een passend aanbod en goede begeleiding binnen en buiten school te bieden. Indien nodig zelfs al voordat kinderen starten op school. Kinderen leren immers overal en wij onderzoeken op welke wijze de school een bijdrage levert aan een gezonde leefomgeving.

Naast deze ontwikkelingen hebben we ook oog voor de sociaal-culturele omgeving, dit geeft ook betekenis aan ons onderwijs. Hiervoor is er een intensieve samenwerking met IMC-basis. Deze activiteiten zijn geïntegreerd in ons onderwijsaanbod voor onze oudste kinderen. De samenwerking met de Osse kunstinstellingen voor het onderwijs (OKVO) met o.a. de Muzelinck, het stadsarchief en de bibliotheek, verzorgen (culturele)activiteiten voor alle kinderen.

Kindkenmerken

De populatie op onze school laat een grote diversiteit zien. Dit vraagt van ons dat we goed om kunnen gaan met deze verschillen en dat we oog hebben voor de mogelijkheden en potentie van elk kind.

We realiseren een doorgaande lijn met de voorschoolse voorzieningen door georganiseerd overleg met de peuterspeelzaal en de kinderopvang in de buurt. Er vindt tevens een warme overdracht plaats voor die kinderen die extra zorg nodig hebben en overleg over de inhoud van het programma en het volgsysteem. Tegelijkertijd zien we dat er meer kinderen binnenkomen die geen voorschoolse educatie hebben gehad.

Voor kleuters die op grond van een logopedische screening in aanmerking komen voor extra taalbegeleiding hebben wij een Taalgroep. De extra begeleiding in deze Taalgroep wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde leerkracht. Dit wordt bekostigd vanuit subsidie van de gemeente Oss.

We hebben ook kinderen die extra begeleiding krijgen op het verwerven van de Nederlandse taal. Deze kinderen worden begeleid door een speciale NT2- leerkracht en een leerkracht gespecialiseerd in VVE.

Een doorgaande lijn met het Voortgezet Onderwijs realiseren we met een warme overdracht. Wij blijven onze leerlingen volgen ook als zij onze school verlaten hebben en vragen actief feedback van onze collega’s in het Voortgezet Onderwijs.

Teamkenmerken

In het schooljaar 2018-2019 zijn basisschool de Poolster en basisschool HJA samengevoegd. De twee teams zijn gaan samenwerken en het onderwijs van beide scholen is in elkaar gevlochten. Dit is heel positief geweest: we zijn kritisch gaan kijken naar het onderwijs. Collega’s bevragen elkaar, geven elkaar feedback, zijn nieuwsgierig, onderzoeken en de professionele dialoog is op gang gebracht. Teamleden zijn ontwikkelingsgericht en investeren structureel in hun vakmanschap. We leren van en met elkaar in een professionele leergemeenschap vanuit betrokkenheid, expertise en passie voor ons onderwijs.

Binnen ons team is er veel expertise. Naast de directeur en interne begeleider (IB-er) zijn er taal- en rekenspecialisten en een specialist op de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Het team kijkt kritisch met elkaar naar alle onderwijsontwikkelingen. Deze gekozen ontwikkelingen vragen een andere werkwijze in de groepen en een andere begeleiding van onze kinderen. We groeien van een sturende naar steeds meer een coachende rol.

De leerkracht denkt mee, praat mee, redeneert mee en vraagt mee. Zij geeft ruimte, daagt de kinderen uit om verder te denken, om een andere oplossing te zoeken of een voorspelling te doen.

Invulling geven aan deze professionele cultuur vraagt ook om ander leiderschap van de directeur, waarbij er ruimte is voor autonomie geven en nemen.

Teamscholing sluit de komende jaren aan bij de verdere groei/ontwikkeling naar een professionele leergemeenschap in relatie tot de missie/visie en de thema’s vanuit het koersplan van Filios Scholengroep. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke ambities al dan niet gerelateerd aan een vakgebied.

Ouders en school

We hechten veel waarde aan wederzijdse betrokkenheid tussen ouders en school. Kinderen leren en ontwikkelen zich immers niet alleen op school, maar ook thuis. We zien ouders als vanzelfsprekende partners, gaan met elkaar in gesprek en werken zoveel mogelijk samen. De komende jaren willen we dit meer vorm en inhoud gaan geven. Mogelijke items zijn een andere invulling van de kindgesprekken, ouders laten zien en ervaren wat we doen in de klas of de doelen waaraan kinderen werken meer zichtbaar maken. Wij willen ook de talenten van ouders meer benutten in ons onderwijsaanbod en hen mee laten denken in een regiegroep.