Piirroshaaste liikkuvan lapsen silmin

Tartu haasteeseen ! Vielä ehdit palauttaa lapsen tekemän kuvan 8.5.2020 asti!

Tervetuloa mukaan Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman Kevät 2020 liikkuvan lapsen silmin -haasteeseen, jonka tavoitteena on lisätä lasten liikkumista, yhteisöllisyyden kokemuksia ja osallisuutta tänä poikkeuksellisena keväänä. Haluamme kannustaa lapsia liikkumaan ja kysyä, mikä on sellaista liikkumista sisällä tai pihalla, joka heidät tekee iloiseksi. Haluamme antaa lapsille mahdollisuuden saada omat ideat kuuluviin ja tukea heitä kasvussa kohti liikunnan iloa!

Lapset suunnittelevat, toteuttavat ja piirtävät liikunnallista tekemistä, jota voi tehdä sisällä tai pihalla. Varhaiskasvatuksessa olevat lapset voivat osallistua haasteeseen varhaiskasvatuksessa ja kotona olevat lapset kotona. Lasten piirustuksia julkaistaan Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman viestinnässä, kuten some-kanavissa sekä liikkumisvinkeiksi muille lapsille ja miksei aikuisillekin. Aikaa vastata haasteeseen on 8.5. asti, ja piirustuksia voidaan julkaista jo keräysaikana. Tervetuloa mukaan innostamaan lapsia liikkumaan!

Tavoitteena on antaa lasten itse vapaasti ideoida liikunnallista tekemistä kotona. Lapselle annetaan autonomian kokemuksia, ja hän saa itse osallistua toiminnan suunnitteluun ja olla siitä päävastuussa. Haasteen pääkysymys lapselle olisi, että ”Mikä olisi sellaista liikkumista sisällä tai pihalla, josta tulet iloiseksi?”​. Lapsi saa itse keksiä toiminnan sisällön. Aikuinen saduttaa lapsen suunnitelman sanasta sanaan paperille, jonka jälkeen lapsi toteuttaa oman suunnitelmansa. Tämän jälkeen lapsi itse dokumentoi piirtäen viereen, miten hän liikkui kotona suunnitelmansa perusteella. Lapsi tai aikuinen voisi lopuksi kirjata dokumenttiin lapsen etunimen ja iän.

Ohjeet osallistumiseen:

1. Kysy lapselta: ”Mikä olisi sellaista liikkumista sisällä tai pihalla, josta tulet iloiseksi?”

2. Ota kynää ja paperia, minkä jälkeen kirjaa lapsen suunnitelma paperin ylä- tai alareunaan sanasta sanaan mitään muuttamatta.

3. Tämän jälkeen lapsi toteuttaa tekemänsä suunnitelman liikkumisesta.

4. Liikkumisen jälkeen lapsi piirtää samalle paperille itse, miten hän liikkui suunnitelmansa mukaan.

5. Pyydä lasta kirjoittamaan tai kirjaa paperiin lapsen etunimi ja ikä.

6. Ota kuva lapsen piirustuksesta esimerkiksi puhelimella. Lataa alla olevalle sähköiselle lomakkeelle kuva piirustuksesta. Samalla lomakkeella annat luvan käyttää lapsen piirustusta osana ohjelman viestintää. Myös lapsen kanssa kannattaa keskustella piirustuksen käytöstä.

Lisää tietoa ja piirustuksen lähettämislinkin saat klikkaamalla alla olevaa linkkiä!

Lähde: https://www.liikkuvavarhaiskasvatus.fi/kevat2020

Voit piirtää mieleisesi kuvan vaikka haasteaika olisi ohi !

Opetuksessa ja yhteistyössä huoltajien kanssa käsitellään lasten arkielämän rytmiä sekä ruokailun ja levon merkitystä. Erityisesti kiinnitetään huomiota monipuoliseen ja riittävään liikuntaan lasten hyvinvoinnin ja oppimisen edellytyksenä. (Espoon Eops s. 14)

Haluamme kiittää valtavan hienosta työstä, jota liikkuva varhaiskasvatus - ohjelma ja sen edeltäjät ovat tehneet vuosien varrella liikkuvamman varhaiskasvatuksen puolesta.

Erityisesti haluamme kiittää liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman asiantuntija Nina Korhosta, joka on ansiokkaasti luotsannut päiväkoteja liikkuvampaan arkeen vuosien varrella.

Espoolaisista päiväkodeista on yli 100 varhaiskasvatusyksikköä ilmoitatautunut ohjelmaan!

Tietokulma

Ilo kasvaa liikkuen

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikunnan iloon.

Valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ilo kasvaa liikkuen on vuoden 2020 alusta Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma. Vaikka nimi vaihtuu, toiminnan perusajatus säilyy. Jatkossakin siis ilo kasvaa liikkuen.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on laajan asiantuntijaverkoston ja satojen pilottipäiväkotien yhteistyöllä kehitetty valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Vuonna 2015 julkistetun ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle liikkumisen ilo sekä riittävä päivittäinen fyysinen aktiivisuus.

Maksuton valtakunnallinen ohjelma tarjoaa varhaiskasvattajille välineitä lasten liikkumisen lisäämiseen sekä oman työn kehittämiseen VASU2018 sekä varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten pohjalta. Ohjelma tarjoaa konkreettisia askelmerkkejä fyysisesti aktiivisen oppimisympäristön sekä toimintakulttuurin luomiseen.

Ohjelmaa toteutetaan oman yksikön lähtökohdista, pienten askelten ideologialla sekä jatkuvan kehittämisen mallia hyödyntäen. Ilmoittautumalla ohjelmaan pääsee samalla mukaan valtakunnalliseen verkostoon, josta saa tukea ja innostusta omalle kehittämistyölle.

Liikkuva varhaiskasvatus​ -ohjelma on osa Liikkuva koulu -ohjelmakokonaisuutta, johon kuuluvat myös peruskoulujen Liikkuva koulu -ohjelma sekö toisen ja korkea-asteen Liikkuva opiskelu -ohjelma. Ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes. Liikkuva varhaiskasvatus​ -ohjelmaa toteutetaan ja kehitetään laajassa poikkihallinnollisessa yhteistyössä.

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman yhtenä tavoitteena on liikunnallisen kokonaisaktiivisuuden nouseminen kaikissa ryhmissä. Yhtenä keinona tavoitteen saavuttamiseksi on mainittu Liikkuva koulu -ohjelman laajentaminen eri elämänvaiheisiin. Hallituksen budjetissa vuodelle 2020 kohdennettiin yhteensä 8 miljoonaa euroa avustuksia Liikkuva opiskelu, Liikkuva varhaiskasvatus ja Liikkuva aikuinen -ohjelmiin sekä liikuntapaikkarakentamiseen.

Lähde: https://www.liikkuvavarhaiskasvatus.fi/ilokasvaaliikkuen