UNICEF satutunti

Suomen UNICEF ryhtyi tarjoamaan päivittäin satuhetkiä lapsille sosiaalisen median kanavissaan. Parvelan ideasta aloitetut satuhetket saavuttivat välittömästi valtavan suosion.

Kirjailija Timo Parvelan lukemia tarinoita on katsottu jo 70 000 kertaa.

– Juuri nyt on tärkeää, että meillä on yhteisiä hetkiä ja rutiineja, jotka tuovat lasten arkeen yhteisön turvaa, Parvela sanoo.

Katsojille on ollut suurta herkkua nähdä, kuinka kirjailija itse eläytyy tarinoidensa maailmaan. Parvela on lukenut muun muassa suurelle osalle suomalaisista tuttuja Ella ja kaverit sekä Maukka ja Väykkä -kirjojaan.

Suomen UNICEFin sosiaalisen median kanavilla nähdään arkiaamuisin kello 9 myös kirjailija Eppu Nuotion satu. Parvela jatkaa iltapäivisin kello 15, myös viikonloppuisin. Sadut voi katsoa tallenteena myös myöhemmin.

Nuotio innostui satuhetkistä, sillä hänestä kirjat ja sadut ovat nyt tärkeitä. Niiden äärellä pääsee käsittelemään tunteita ja matkustamaan kodin ulkopuolelle.

– Tarina on matkalippu, jonka avulla voi matkustaa ihan minne vain, vaikka pysytteleekin kotona, Nuotio sanoo.


https://www.unicef.fi/tiedotus/uutisarkisto/2020/kirjailijoiden-satuhetket-sosiaalisessa-mediassa-ovat-jymymenestys/


Lukuviikkoa vietetään 20-26.4.2020


Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, jonka aikana kirjastot ja koulut ympäri Suomen juhlivat lukemista mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla. Lukukeskus tarjoaa Lukuviikon aikana kirjastoille ja kouluille mm. ilmaisia materiaaleja, tietoa lukemisesta sekä innostaa tapahtumien järjestämiseen.

https://lukuviikko.fi/tietoa-hankkeesta/

Tänä vuonna Lukukeskuksen vuosittainen Lukuviikko järjestetään huhtikuussa virtuaalisena lukufestarina! Juhlimme lukemisen, luovuuden ja tarinoiden voimaa - tuotamme etänä hyödynnettäviä sisältöjä ja kutsumme kaikki osallistumaan luovilla lukutavoilla, tuottamalla tarinoita ja jakamalla omia lukukokemuksia ja kirjavinkkejä. #lukuviikko #lukuviikko2020

https://www.unicef.fi/koulut/ihmisoikeus-ja-globaalikasvatusmateriaalit/

Lasten kielelliset lähtökohdat huomioidaan, ja heille annetaan aikaa ja mahdollisuuksia vaihteleviin kielenkäytön tilanteisiin. (Espoon Vasu s.23)

Opetuksessa käytetään monipuolisesti lastenkirjallisuutta. Lapsia rohkaistaan tutkimaan ja lukemaan oman taitonsa mukaisesti erilaisia tekstejä sekä kertomaan ja ilmaisemaan eri tavoin kuulemastaan tai lukemastaan. (Espoon Eops s.26)

Espoon varhaiskasvatusyksiköissä lasten kanssa huomioidaan vuosittain yleisesti tunnustettuja erityispäiviä kuten esimerkiksi lasten oikeuksien päivä ja YK:n päivä.

Unicef tuottaa myös varhaiskasvatukseen sopivia vapaasti käytettäviä materiaaleja kuten Timo Parvelan ja Eppu Nuotion lukemia satuja. Alla olevan linkin kautta pääsette tutustumaan materiaalipankkiin.

Kiitämme lämpimästi Unicefia heidän tekemästään työstään lasten aseman parantamiseksi meillä ja muualla maailmassa. Kiitämme myös, että olemme saaneet Unicefin luvalla liittää Timon ja Epun lukemat sadut osaksi meidän sivustoa ja iloksi espoolaisille lapsille. Kiitos myös kirjailijoille mahtavasta ideasta!