Kauppaleikki

”Minähän tarvitsen muroja!”

Kauppaleikki

Kauppaleikkiä voidaan valmistella yhdessä lasten kanssa; lapselta voi kysyä, mitä hän haluaa, että kaupassa myydään. Lasten ideoiden pohjalta voidaan yhdessä kerätä kauppatuotteita kotoa; käykää läpi keittiön kaapit sekä lapsen lelut, löytyykö niistä jotain tuotteita kauppaan myytäväksi? Lapsen kanssa voi myös yhdessä askarrella rahat tai maksukortin. Etsikää kauppakasseiksi sopivia pusseja, esimerkiksi kangaskasseja.

Leikki on toistettavissa monta kertaa; tuotteita voi vaihdella sekä aikuinen ja lapsi voivat vaihdella asiakkaan ja myyjän rooleja, ottakaa myös muut perheenjäsenet mukaan leikkiin! Kauppaleikkiä voi muokata myös ”kauppakassipalveluksi”; ottakaa videoyhteys esimerkiksi isovanhempaan, joka kertoo, mitä tuotteita hän haluaa lapsen keräävän kaupasta.

Voitte rakentaa kaupan yhdessä lapsen kanssa. Onko kyseessä iso hypermarketti vai pieni kyläkauppa? Myydäänkö siellä pelkästään ruokaa vai esimerkiksi vaatteita? Ostoskärryjä ei välttämättä tarvita, myös nukenrattaat toimivat hyvin ostoskärryinä. Korina toimii hyvin myös monitoimikori, jonka saa muokattua kauppakäyttöön esimerkiksi pujottamalla narua korien rei´istä. Käyttäkää luovuutta!

Kauppaleikin sivutuotteena tulee tutkittua keittiön ruokakaapit ja saattaapa jostain nurkasta tehdä piilossa olleita ruokalöytöjä!

”Asiakas saapuu kauppaan ja alkaa keräämään tuotteita ostoskärryihin.”

”Tässäpä kaikki tämän kerran ostokset”

”Mahtaakohan tämä yksi kangaskassi riittää ostoksilleni?”

”Kymmenen…kaksikymmentä… kolmekymmentä euroa, olkaa hyvät”


”Ja saan takaisin vaihtorahaa viisi euroa”


"Kiitos ja mukavaa päivänjatkoa!”

Leikki edistää lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia. Leikissä lapsi oppii, mutta lapselle itselleen leikki ei ole tietoisesti oppimisen väline vaan tapa olla ja elää sekä hahmottaa maailmaa. Leikki tuottaa lapsille iloa ja mielihyvää. Leikkiessään lapset ovat aktiivisia toimijoita. (Espoo Vasu, s. 33)

Kauppaleikki on hyvä tapa yhdistää leikki ja arjen tilanteisiin liittyvää kielellistä harjoitusta. Kauppaleikki on muunneltavissa hyvin monipuolisesti; vaatekaupassa, ruokakaupassa tai jäätelökioskilla on hieman erilaista sanastoa.

Otaniemen monikulttuurisessa päiväkodissa suomen kielen kehityksen tukemisen merkitys korostuu. Lämmin kiitos kuvista ja leikki-ideasta Otaniemeläisille!