Äitienpäivä-kortti

Leikkaa kukille lehdet ja varret ja liimaa kartongille. Kirjoita onnitteluviestisi ja oma nimesi korttiin. (Tarkemmat ohjeet kuvituksineen löydät skrollaamalla sivua alaspäin)

Leikatkaa ympyröitä ja tehkää niistä ihana äitienpäiväkortti

Saksilla leikkaaminen on hyvää harjoitusta lapsille. Tällä kertaa saksilla leikkaamisen harjoittelemisen voi yhdistää äitienpäiväkortin tekemiseen. Samalla voi harjoitella suunnittelutaitoja ja väriten sommittelua sekä kirjoittamista vaikkapa mallista.

Piirrä erivärisille papereille erikokoisilla muoteilla ympyröitä ja leikkaa irti.

Sommittele värit haluamallasi tavalla ja liimaa päällekkäin isoimmasta pienimpään.

Taloudellisen kestävän kehityksen näkökulmasta lasten toiminnassa käytetään kierrätysmateriaaleja ja opetellaan sekä kierrättämisen että lajittelemisen taitoja. (Espoon Vasu s. 40)

Lasten kulttuuri-identiteettien ja itsetunnon kehittymistä tuetaan tuomalla lapsiryhmässä edustettuina olevat eri kulttuurit näkyviin arjessa erilaisin teemoin ja juhlin. Kaikissa varhaiskasvatusyksiköissä käytetään kulttuurien juhlakalenteria ja sen avulla huomioidaan ryhmässä olevien lasten kulttuurien juhlat yhteistyössä huoltajien kanssa. (Espoon Vasu s. 43)

Kiitos Mirka ideasta!

Tietokulma

Äitienpäivän historiasta

Äitienpäivä on äitien kunniaksi vuosittain vietettävä juhlapäivä. Sen ajankohta vaihtelee maittain.[1] Suomessa äitienpäivä on toukokuun toisena sunnuntaina, ja se on yksi virallisista liputuspäivistä.[2]

Vuonna 2020 äitienpäivää vietetään Suomessa sunnuntaina 10. toukokuuta.

Monien perheiden perinteeseen kuuluvat esimerkiksi aamiainen äidille vuoteeseen tai itse tehty kortti. Korttien yhteydessä äitiä muistetaan usein äitienpäivärunolla tai -värssyllä.

Toukokuun toiseen sunnuntaihin vakiintuneen äitienpäivän vietto alkoi Yhdysvalloista. Anna Jarvisin äidin kuolema 1905 sai Jarvisin ajattelemaan, ettei yhteiskunta ottanut huomioon äitien asemaa kansakunnan teollistumisen ja lasten kasvatuksessa. Jarvisin ehdotuksesta järjestettiin muistojuhla kaikille äideille Andrewsin metodistikirkossa toukokuussa 1907.[6] Seuraavana vuonna, 10. toukokuuta 1908 vietetiin ensimmäistä ”virallista” äitienpäiväjuhlaa Jarvisin kotikaupungissa Philadelphiassa ja kuutta vuotta myöhemmin, 1914 Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson julisti äitienpäivän kansalliseksi juhlapäiväksi, jota juhlittaisiin toukokuun toisena sunnuntaina.[7]

Äitienpäivää vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran 1918, 7. heinäkuuta, kylläkin vain Alavieskassa. Äitienpäivän toi Suomeen aikoinaan kansakoulunopettajana ja kansanedustajana toiminut Vilho Reima.[8] Seuraavana vuonna päivää vietettiin toukokuun kolmantena sunnuntaina ja useallakin paikkakunnalla, mutta 1927 äitienpäiväksi vakiintui nykyinen ajankohta. Äitienpäivä vahvistettiin viralliseksi liputuspäiväksi 1947.[4]

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84itienp%C3%A4iv%C3%A4