Tips och lathundar

De olika delarna i Google Workspace skapar en bra struktur där allt hänger ihop. All information, förutom den som är länkad till Inloggad, går att nå överallt via mobilen. Så länge du är inom Google Workspace kan du både länka och söka i alla funktionerna.

Funktionerna i Google Workspace underlättar även för kommunikation och samarbete.

För att driva utvecklingen av skolans digitalisering har förvaltningsledningen i Sundsvalls kommun beslutat att alla kommunala grundskolor skall ha ett DIGI-team som arbetar med detta.

Skolan ska drivas i en digital värld, och det innebär att vi även ska lära våra elever alla aspekter av att använda sig av digital teknik och ge dem en adekvat digital kompetens.

För att det ska fungera på bästa sätt i användningen av Chromebooks är det bra med en tydlig och genomtänkt introduktion för eleverna. Det gäller för både hårdvaran och Google Workspace.

Det finns naturligtvis olika sätt att göra detta på, huvudsaken är att det görs. Detta för att det ska bli ett bra verktyg i elevernas inlärning. Här får du ett par tips på hur du kan göra.

Manual för hur du installerar en Chromebook.

Autosvar i Gmail

När du under en tid inte har möjlighet att svara direkt på dina mail, ska du ställa in ett Autosvar.

Länk till lathund för Autosvar

Om du har en mall som du vill att elever, arbetskamrater eller medarbetere inom Google Workspace Sundsvall ska kunna ta del av, då kan du skapa den och sen skicka in för godkännande och publicering.

Den mallen kommer sen att kunna användas av alla som har ett edu-konto i Google Workspace Sundsvall.

Instruktionsfilmer om verktyg i G Suite, men om en hel del tillgängliga webbresurser.

I nya operativsystemet Chrome OS 89 eller senare kan du göra skärminspelningar direkt på din Chromebook utan tillägg eller appar. Med den inbyggda funktionen kan du ta skärmdumpar eller spela in det du gör på skärmen.

Creative Commons

Det finns många webbsidor med bilder som det är tillåtet att använda och nedan listas några. Kom dock ihåg att följa de anvisningar som gäller för respektive sida för att ange fotograf, licens med mera.

Flickr CC Search är en sida som gör det enkelt att få med information om bilden. Sök och klicka på önskad bild, välj storlek. Bilden får en stämpel med information om bilden (fotograf, bildens namn och licensen). Högerklicka slutligen på bilden och välj att Kopiera eller Spara som. Länk till Flikr CC Search



Foter är en sida med stort urval av bilder. Här kan du välja storlek på bilden och också få en kod som innehåller fotograf och licens som du kopierar och klistrar in under bilden på till exempel en blogg. Länk till Foter.

clker.com, en sida med ClipArt bilder, bildens namn och fotograf står i en ruta under respektive bild. Skriv gärna sökorden på engelska så får du fler träffar. Länk till clker.com.

Pixabay, en sida där alla bilder har licensen CC0, det är en förkortning av Creative Commons Zero och innebär att du får göra precis vad du vill med den bilden. Länk till Pixabay.

Mer information

Mer info om Creative Commons hittar du på Creative Commons Sverige. Det går också att använda deras CC Search. Om du bockar bort ”use for commercial purposes” får du fler träffar.

Det går också att hitta bilder via Google. Sök som vanligt på Bilder, i menyn går du till Verktyg och sen användningsrättigheter. Där kan du bocka i olika alternativ för hur bilden ska användas. När du hittat en bild och klickat på den, går du först till bildens sida och läser om du ska ange upphovsman med mera. Klicka på Visa bild, du får då upp bilden i bra upplösning, och välj om du vill kopiera eller spara.