Vad kan jag göra
i Google Workspace
Barn- och utbildningsförvaltningen har idag ett avtal med Google, vilket innebär att vi får hantera personuppgifter i tjänsten enligt GDPR.
Du kan alltså arbeta med dina elever där, jobba formativt i Google Dokument, Google Slides och andra filer. Det finns möjligheter att spara bilder för pedagogisk dokumentation.
Du kan givetvis lagra allt undervisningsmaterial i Google Workspace for Education liksom agendor, minnesanteckningar, att-göra-listor och andra arbetsrelaterade dokument. Detta kan delas och flera kan ha behörighet att skriva och ändra.
Förslag på vad du får och inte får skriva när du arbetar formativt i Google Workspace for education, kan du se i matrisen nedan.
Matris med exempel för texter i Google Workspace for Education
Rött = integritetskänsligt och kräver förhöjd säkerhet. Här finns enligt kommunernas dokumenthanteringsplaner med största sannolikhet även krav på att bevara informationen under viss tid. // Plåtskåp senare PMO
Orange = beror på kontexten, men bör troligen sparas i it-tjänst med förhöjd säkerhet. Här kan det också finnas krav på att bevara informationen under viss tid. // Vklass
Grönt = formulering som går bra att spara i it-tjänst utan förhöjd säkerhet, men där pedagogen och eleven har kontroll över vilka som har behörighet att se informationen. Här finns inga direkt krav på att bevara informationen en viss tid, förutom ur pedagogisk synvinkel. Det är snarare viktigt att gallra informationen så att den inte lagras och samlas på så sätt att den faktiskt blir integritetskänslig. // Google Workspace for Education.
OBS! Det är viktigt att tänka på att enskild information i sig kanske inte är integritetskänslig, men i kontexten och sammantaget kan det bedömas känsligare. Exemplen och färgsättningen i matrisen kan alltså inte ses som något annat än stöd för er diskussion och ställningstaganden kring hur ni använder era olika it-tjänster, vilken information som lagras var.