Presentation

Presentationer och framförande är en del i läroplanen inom alla årskurser. Google Presentationer kan användas för att organisera information som ska delas på ett engagerande och kreativt sätt. Det går att få sina idéer att sticka ut med en rad olika presentationsteman, hundratals teckensnitt, inbäddad video, animeringar, bilder, länkar och mycket mer.

Dela med alla, redigera i realtid, chatta och kommentera. Konvertera PowerPoint-filer till Google Presentationer och vice versa.

Du kan också låta dina åhörare ställa frågor under din presentation.

Grunderna i en presentation, välj ett tema, infoga text, bild med mera. Visa din presentation.

Skapa animeringar för bild och för olika objekt. Ändra ordning på dina bilder/slides i en presentation.

Standardinställningen för uppspelning av video i Presentationer är Spela upp vid klick. Det innebär att när du klickar för att gå vidare i din presentation startar filmen. Tidigare behövde man klicka på videon för att den skulle starta.

Infoga en video från YouTube och undvik att få förslag på fler videos när filmen är slut.

Du kan enkelt infoga ljud i din presentation. För att kunna göra det måste ljudfilen i MP3-format ligga i Driven. Spela in eget och ladda upp, eller hämta på någon sida där det är tillåtet att använda musiken/ljudeffekten.

Det är väldigt enkelt att dela en Google Presentation med en länk. Det gör att den som har länken snabbt kan titta på den i presentationsläget. Viktigt att tänka på att ställa in vilka som ska kunna titta via länken. Det görs med "knappen" Dela.

När du ska skapa en Google Presentation som är officiell, finns det mallar med den grafiska profilen för Sundsvalls kommun i mallgalleriet.

Med några enkla knapptryck kan du få en länk eller en inbäddningskod till din Google Presentation.

Med hjälp av Målgruppsverktyg i Google Presentation kan du låta din åhörare ställa frågor under pågående föreläsning.

Använd laserpekare, skriv och spara som pdf, något av det du kan göra i Google Presentation.

Snabbt och enkelt går det att skapa en e-bok av en presentation i Google Slides. När presentationen är klar, sparas den ner som en pdf-fil. Sen är det bara att kopiera länken, dela den och/eller lägga ut den på en webbsida eller annan plats.

Låt elever skriva egna berättelser, presentera arbetsområden eller göra något annat arbete som de sen kan publicera och visa upp för fler.

OBS!

  • Om pdf:en raderas från sin ursprungliga plats på datorn kommer inte länken att fungera. Det bästa är att ladda upp den färdiga pdf:en till G Suite och spara på lämpligt ställe.

  • Se även till att länken kan visas av andra. Ställ in länkdelning på och välj vilka som ska få se den.

Dagens unga är väldigt visuella av sig, att använda bilder i sin kommunikation är det de ständigt gör. Det kan vi i skolan försöka att använda oss av i högre grad, just för att skapa ett större intresse.

Med hjälp av tillägget Insert icons for Slides kan du göra dina Google presentationer mer dynamiska och visuella. Använd ikonerna för att förtydliga diagram, betydelsen av ord och annat som kan göras mer lättförståeligt med en bild.

Ladda ner tillägget och starta att skapa dina egna dynamiska presentationer!

Det finns en del pedagogiska vinster med att ibland använda Google Presentationer istället för Docs.

Om eleverna ska arbeta med samma uppgift kan du skapa en presentation för hela klassen, där varje elev får sin egen Bild. På så sätt har du endast en fil som du behöver gå in och titta på och kommentera. Varje Bild har dessutom en unik webbadress så att du enkelt kan kopiera den och dela med respektive elev. Dessutom finns det många möjligheter att arbeta med foton, film och annat.

Varför inte testa och se vad du och dina elever tycker om att arbeta med Google Presentationer.

Bilden föreställer loggan för Pear Deck

Interaktiva frågor i presentationer

Pear Deck är ett tillägg för att lägga in interaktiva frågor i en presentation. Använd det i klassrummet eller vid distansundervisning. Välj om eleverna ska gå igenom presentationen i egen takt eller om du som lärare ska styra den.

Ingela Nilsson, Gumnasieskolan Spyken i Lund beskriver hur hon arbetar med Pear Deck. Länk till sidan

Sara Bruun, Ringsjöskolan Höör har gjort en film om Pear Deck och distansundervisning. Länk till filmen

Du kan ställa in den tid som en bild ska visas i en presentation. Det går även att lägga till slinga, så att presentationen rullar på och börjar om från början. Bra för exempelvis visning på en utställning.


När du kör en presentation kan du göra skärmen helt svart eller vit. Detta är bra när du vill ta bort fokus från presentationen, till exempel om åhörarna ska föra samtal om en frågeställning. Detta görs genom att trycka på tangenten B för black eller tangenten W för white. För att komma tillbaka till presentationen igen tryck på någon annan tangent, vilken som helst.

Skapa en kalender och dela länken till dina elever. De kan titta på den i skolan tillsammans, eller hemma. Ett tips är att förbereda alla länkar och eventuella dokument med mera innan. Men länka inte alla luckor samtidigt. Länka aktuell lucka samma dag för att hålla spänningen uppe.