Passend onderwijs

Geïntegreerde begeleiding

Als een leerling bij ons op school komt, zullen we er alles aan doen om de schoolloopbaan succesvol te laten zijn. Van groot belang is daarbij dat de leerling zich prettig voelt op school en bij problemen de juiste hulp kan krijgen. Zowel de leerling met problemen als de leerling voor wie het allemaal te langzaam gaat wordt geholpen. De eerste begeleiding berust bij de coaches: in samenspraak met de docenten en coördinator worden de vorderingen en het welbevinden van elke leerling in de gaten gehouden. 

Op het Dalton streven we naar een integrale aanpak van de leerlingbegeleiding: dit houdt in dat alle vormen van begeleiding in de school zoveel mogelijk op elkaar afgestemd worden. Daarbij is sprake van o.a.:

De begeleiding door de coach

In de allereerste plaats berust de begeleiding van de leerlingen bij de coach. Hij/zij heeft de zorg voor zowel de individuele leerling als voor de groep. Immers, een leerling die zich prettig voelt binnen een groep, zal betere leerresultaten boeken. Daarnaast heeft de coach de taak de ouders op de hoogte te houden van de leerresultaten en is hij/zij de persoon met wie ouders in contact kunnen treden als dat nodig blijkt. Aan het begin van het nieuwe schooljaar is bekend wie de coach zal zijn.


Naast de algemene voorlichtingsavonden zijn er driehoeksgesprekken waarvoor de ouder(s) en de leerling een uitnodiging krijgen per mail. De leerling is aanwezig bij het driehoeksgesprek met zijn ouder(s) en legt verantwoording af over zijn werkaanpak en de resultaten. Regelmatig zijn de coaches en klas/groep bij elkaar in het zgn. coachuur. Daar komen allerlei zaken aan de orde die voor de leerlingen van belang zijn.


In de 1e klas zijn de coaches vooral bezig de leerlingen te helpen met de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Bovendien wordt veel aandacht besteed aan het leren omgaan met de Dalton-werkwijze en de studievaardigheden. De daltonagenda is voor de coach een goed instrument om de werkhouding en de vorderingen van de leerlingen te controleren.  

De begeleiding vanaf de 3e klas is op de schoolloopbaan van de leerlingen gericht, zoals o.a. keuze-begeleidingslessen i.v.m. de profielkeuzes voor de 4e klas. De studievaardigheden worden door de vakdocenten aangeleerd. Coaches zijn er om de leerresultaten in de gaten te houden en vooral om de leerlingen met studieproblemen te ondersteunen.

Leerlingcoaches

Alle brugklassers hebben ook een leerlingcoach. Dit zijn leerlingen uit de bovenbouw, die samen met de coach de begeleiding van de leerlingen verzorgen. Leerlingcoaches assisteren een coach bij de begeleiding op allerlei gebieden:

De coördinatie van de leerlingcoaches is in handen van Patrick Fuchs.

Onderwijskundige begeleiding: de docenten

De eerstverantwoordelijken voor het onderwijs aan uw kind zijn de docenten. Ze weten voor hun vak het beste hoe uw kind ervoor staat. Voor vakinhoudelijke vragen kunt u de vakdocent mailen.

Het decanaat 

De decanen (Jeltsje van der Woude, Mauricio Robles en Bert Pleij) zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van de schoolloopbaan.
In de 2e klassen gaat het met name om de begeleiding bij de keuzes die de leerlingen moeten maken voor 3-VMBO (welke leerweg, welk profiel).
In 3-VMBO gaat het om de keuzebegeleiding bij de samenstelling van het eindexamenpakket in 4-VMBO.
In de 3e klassen HAVO en VWO verzorgen de decanen samen met de mentoren de keuzebegeleiding voor de profielen in de Tweede Fase. 

Voor de leerlingen van de bovenbouw zijn de decanen de aangewezen personen om te rade te gaan als ze een vervolgstudie moeten zoeken. De decanen hebben de beschikking over zeer veel informatie. Uiteraard kunnen ze ook hun eigen ervaring inbrengen als ze de leerlingen van advies dienen.

De leerlingen dienen zich te oriënteren op studie en beroep en hun latere studieloopbaan. 

Coördinator passend onderwijs

De coördinator passend onderwijs (Tinka Vogels) is de aangewezen persoon voor zorgvragen: ouders en leerlingen kunnen altijd bij haar terecht, hetzij om advies of voor doorverwijzing naar andere hulpverleners. 

Vertrouwenspersonen

Dagelijks komen er op school veel mensen bij elkaar: leerlingen, docenten, onderwijsondersteunend personeel en leden van de schoolleiding.
Meestal verloopt de omgang onderling goed. Het is belangrijk dat iedereen zich op school veilig voelt. Maar het kan ook gebeuren dat een leerling  te maken krijgt met pesten, discriminatie, seksuele intimidatie of geweld. Als er iets gebeurt of gebeurd is waardoor een leerling zich niet meer veilig voelt, is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan met de coach of coördinator.
Onze school heeft ook vertrouwenspersonen met wie de leerling kan praten. De vertrouwenspersonen zijn Peter van der Spek en Mauricio Robles. Samen vormen zij het vertrouwensteam. De vertrouwenspersoon biedt hulp, geeft informatie en advies en verwijst, indien nodig, door naar externe hulp. Ook kan de vertrouwenspersoon bemiddelen tussen klager en aangeklaagde.
Het vertrouwensteam kan tevens gevraagd en ongevraagd de schoolleiding adviseren met betrekking tot maatregelen inzake preventie en bestrijding van machtsmisbruik en seksuele intimidatie.

Begeleiding op maat

Er zijn leerlingen die een leerbeperking hebben of moeite hebben met bepaalde (studie)vaardigheden. Het beleid van de school is er op gericht om deze leerlingen aan te spreken op hun mogelijkheden en niet op hun beperkingen. Daartoe wordt de volgende ondersteuning geboden:

In de brugklas bieden wij dyslectische leerlingen een training aan waarin zij handvatten krijgen om zich makkelijker staande te houden in het voortgezet daltononderwijs. De coördinator dyslexie is Lidewij Schreuders.

Na een test of een gesprek om te zien of er inderdaad sprake is van (negatieve) faalangst, volgt een training gedurende een aantal weken.
De faalangstreductietrainingen op school worden gegeven door Mim de Jonge en Hélène Haanappel-De Vos. 

De topsporters onder onze leerlingen kunnen in aanmerking komen voor een specifieke vorm van begeleiding om hen te ondersteunen bij de combinatie topsport en school. De leerling moet wel aan bepaalde criteria voldoen om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten. Informatie bij LO-docente Petra van Vliet, die als coach van deze topsporters fungeert gedurende de gehele schoolcarrière.

Schoolmaatschappelijk werk

Op twee dagen per week is de schoolmaatschappelijk werker aanwezig voor gesprekken met leerlingen, ouders, coaches, coördinator en leerlingbegeleiders. Informatie bij onze coördinator passend onderwijs: Tinka Vogels.

IZO (intern zorgoverleg) 1 keer per week

De coördinator passend onderwijs, de schoolmaatschappelijk werker en de schoolondersteuner vanuit het samenwerkingsverband, bespreken de leerlingen die via een aanmeldingsformulier (met toestemming van ouders) aangemeld worden vanuit de diverse afdelingen via de coördinatoren.

Het JES (jeugd en schooloverleg) 6 tot 7 keer per jaar

De ontwikkeling van een kind kan soms anders verlopen dan die van leeftijdsgenoten. Kinderen kunnen last hebben van opstandigheid, angst of vertonen hyperactief of agressief gedrag. Vaak is er niet één oorzaak, maar zijn er meerdere factoren die hierbij een rol spelen.
Het kan zijn dat het kind zich onvoldoende ontwikkelt, last heeft van een emotioneel of lichamelijk probleem of reageert op moeilijkheden in het gezin.

Om deze leerling te kunnen helpen is het JES-adviesteam ingesteld. In het adviesteam zitten coördinator passend onderwijs en vertegenwoordigers van de GGD/JGZ (Jeugdgezondheidszorg), het schoolmaatschappelijk werk, de afdeling leerplicht Leidschendam-Voorburg en een directielid. In het JES vindt overleg plaats over individuele leerlingen (met toestemming van de ouders als het kind minderjarig is) en wordt er een hulpverleningstraject geadviseerd. Ook ouders kunnen hun probleem voorleggen aan het schoolmaatschappelijk werk of het JES via de coördinator of decaan/coördinator passend onderwijs van de afdeling. 


Gezondheidsonderzoek in de 2e klas

Door middel van een gezondheidsonderzoek in klas 2 wordt de lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkeling van alle kinderen gevolgd.
In de klas wordt door de jeugdverpleegkundige een vragenlijst afgenomen waarop leerlingen kunnen aangeven hoe zij zich voelen. De vragen gaan onder andere over eenzaamheid, piekeren, slapen, spanningen en het zelfbeeld van de leerling.
Vervolgens wordt iedere leerling uitgenodigd voor een gesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het gesprek wordt de vragenlijst besproken. Hieruit kunnen problemen naar voren komen.
De jeugdverpleegkundige of de jeugdarts en de leerling bekijken met elkaar wat nodig is om tot een oplossing te komen.
Daarnaast wordt in het lichamelijk onderzoek gekeken naar lengte en gewicht, (puberteits)ontwikkeling, rug en houding. Als er aanleiding toe is wordt ook een ogentest gedaan.

Voorafgaand aan het onderzoek krijgen ouders, via de school, een brief met uitleg over het onderzoek en data waarop het onderzoek plaats zal vinden. Ook kunnen ouders via een bijgevoegde vragenlijst eventuele vragen en zorgen aangeven.
Na afloop van het onderzoek is er de mogelijkheid van telefonisch contact om vragen en/of zorgen met de jeugdverpleegkundige te bespreken.


Jongerencontactmoment in klas 3-VMBO, 4-HAVO en 4-VWO

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft opdracht gegeven aan JGZ voor een extra contactmoment met 15-/16-jarige jongeren. Dit is een aanvullend onderzoek op het gezondheidsonderzoek in de 2e klas.
De leerlingen zullen onder leiding van een jeugdverpleegkundige een digitale vragenlijst invullen over onderwerpen als gezond gewicht, roken, veilig vrijen, alcohol en drugs, depressie en schoolverzuim.

Indien hier aanleiding toe is zullen leerlingen uitgenodigd worden voor een vertrouwelijk, persoonlijk gesprek met de jeugdverpleegkundige. Ook leerlingen die zelf aangeven te willen praten worden uitgenodigd. 


Afspraak met de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts

Naast het reguliere gezondheidsonderzoek en het jongerencontactmoment kunnen leerlingen zelf een afspraak maken met de jeugdverpleegkundige wanneer er onderwerpen zijn waar zij vragen over hebben of wanneer er zorgen zijn. Zo´n gesprek kan bijvoorbeeld gaan over ruzie met vrienden of ruzie thuis, over gepest worden of eenzaam zijn.  Ook met vragen over menstruatie, veilig vrijen, alcohol en drugs etc. kunnen leerlingen bij hen terecht. Een gesprek kan plaatsvinden op school of  bij JGZ. De jeugdverpleegkundige heeft een beroepsgeheim, wat inhoudt dat zij de informatie die zij van leerlingen krijgt niet zonder hun toestemming met derden mogen bespreken.

Ook ouders kunnen een afspraak maken met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts wanneer er zorgen of twijfels zijn over de gezondheid, ontwikkeling of opvoeding. De jeugdverpleegkundige die aan onze school is verbonden is mw. Charlotte van der Zon.

Contact Contactbureau: 088 - 054 99 99

E-mail: info@jgzzhw.nl

Website: www.jgzzhw.nl

Toegang tot de jeugdhulp in Leidschendam-Voorburg

Opvoeden is niet altijd even gemakkelijk. Soms is informatie, advies of ondersteuning welkom of zelfs nodig. Zoekt u begeleiding voor uw kind of wilt u ondersteuning bij de opvoeding? Dan kunt u bij de gemeente Leidschendam-Voorburg terecht. U kunt zich telefonisch (070-3008813), per mail (jeugd@leidschendam-voorburg.nl) of aan de balie van het servicecentrum aanmelden bij de jeugdconsulent (Koningin Wilhelminalaan 2, Leidschendam).