CONTROLANT VESSAMENTS

Seguretat al laboratori davant de vessaments químics i gestió de residus líquids àcids, bàsics, tòxics i perillosos 

REPTE

A diari es produeixen petits vessaments en els laboratoris. De vegades es poden controlar amb mitjans de contenció físics. Altres impliquen la necessitat d’utilitzar mitjans químics de neutralització o minimització dels riscos. Sempre hem de treballar de manera segura, però de vedades es produeixen accidents  o incidents que no podem controlar.  Àcids, bases o alcohols formen part dels productes que utilitzem a diari. Seguint les instruccions claus de Protegir, Avisar i Socórrer, el teu laboratori t’encarrega de crear un kit antivessament i un manual d’instruccions per al seu ús en diverses situacions:

1- El vessament és petit, i es produeix sobre una superfície de treball

2- El vessament ha suposat que l’operari/a entri en contacte directe amb el producte/s

3- El vessament és gran i cal activar els protocols d’emergència del laboratori

El teu repte suposa treballar de manera immediata i segura al laboratori, identificant i minimitzant tots els riscos possibles, tant els físics, els químics com els biològics. Cal investigar els possibles efectes sobre la salut, les instal·lacions i l’ambient de treballa. Cal gestionar els residus adequadament i sempre cal treballar amb les màximes precaucions possibles. Tot s’ha de documentar d’acord amb el Sistema de Gestió de la Qualitat del teu laboratori, i millorar treballant amb equip amb la resta dels tècnics de la teva empresa. 

m5 projecte.mp4

Video generat amb la IA FLIKI 

RESUM

Diàriament als laboratoris docents es manipulen productes químics de diversa perillositat que cal aprendre a utilitzar adequadament. Durant la seva manipulació, tot i complir les normes de seguretat del laboratori, i tot i entrenar a l'alumnat, es poden produir petits vessaments que cal controlar minimitzant els riscos. L'hi destinem molt temps, recursos, per a que aquests incidents no passin però de vegades, es produeixen.

Un 80% del que creem als laboratoris, ho eliminem al mateix dia, i treballem per a minimitzar els incidents. Per això vam decidir IMPLEMENTAR D'UNA SOLUCIÓ  INNOVADORA, EFICIENT, BARATA I SEGURA  PER A LA GESTIÓ DELS VESSAMENTS PERILLOSOS DELS NOSTRES LABORATORIS DOCENTS. Teníem com a objectius principals, replantejar quines mesures preventives calia que implementéssim per a reduir els riscos de vessaments en els laboratoris. En el cas de que aquests es produïssin, avaluar el seu tractament, i millorar i adaptar els kits generals antivessaments que teníem, a altres més específics per a les diverses situacions. Des la visió intermòduls, i treballant totes les competències transversals i transformadores, preparar, documentar i defensar un projecte de gestió de residus que suposaria un canvi de metodologia, i trencar amb el “cal fer-ho així, i prou”. I a la vegada, implementar metodologies actives d’aprenentatge i de gestió de projecte eficients als laboratoris, i clonables al projecte de síntesi del segon curs d’Operacions de Laboratori.

Com a punts forts destacar que vam treballar el continguts curriculars de manera més dinàmica/pràctica, de forma transversal amb tots els coneixements del primer curs del cicle. Vam millorar competències implícites a les diverses metodologies actives , no només l'ABP: treball en equip, autonomia, organització, comunicació oral... i vam reforçar competències transversals, poc treballades, amb dinàmiques fetes a mida, enfortir la comunicació, l'auto i la coavaluació que es presenten al projecte. També vam analitzar tot allò que ens fallava, o els nostres punts febles i debilitats, per a buscar oportunitats de millora reals i realistes, adaptades a les nostres necessitats. I finalment vam destacar quins havien punts forts i fortaleses per al futur projecte de síntesi a segon curs.

Amb aquest projecte vam aconseguit l’aplicació de metodologies actives i dinàmiques d'acció tutorial al primer curs del cicle d'Operacions de Laboratori. S’ha treballat àmpliament la competència digital de l’alumnat, capacitant-los amb eines d’Intel·ligència Artificial que han integrat en el seu dia a dia del laboratori: xatbots, edició d’imatge, vídeo, àudio o bases de dades, El disseny i implementació d'un projecte transversal, intermodular on els estudiants proposen, mitjançant experimentació i pilotatge , un canvi en la gestió de residus líquids perillosos als laboratoris docents, per impulsar una millora en els resultats educatius i en la cohesió social, una formació competencial i una excel·lència en tots els seus processos.

VISITA ELS BLOCS DE L'ALUMNAT 

I VIU EN PRIMERA PERSONA LES SEVES EXPERIÈNCIES


CLIC  A CADA UN D'ELLS. Imatges generades amb la IA DALL-E

Selecció de treballs- visita els portfolis de l'alumnat!

PRESENTACIÓ AL PREMI IMPULS FP



PRESENTACIÓ A LA  QUARTA MOSTRA  IMPULS FP 

 EQUIP HUMÀ DE PROFESSORS: Núria Ferré (Coordinadora TAC, Professora del Departament de Química, Tutora d’OPLAB 1); Olga Barenys (Professora del Departament de Química, co-Tutora d’OPLAB 1)


Participen com a avaluadors: Jordi Masip (Cap de Laboratoris), Víctor Manuel García (Cap del Departament de Química) ; Narcís Almena (Director).


 EQUIP HUMÀ D’ALUMNES: 1ER CURS DE CICLE DE FORMACIÓ DE GRAU MITJÀ D’OPERACIONS DE LABORATORI.  Pilotatge i millores: 60 alumnes. Activitat de Coeducació Pilotatge i millores. S’espera que els 650 alumnes del curs 22-23 utilitzin aquesta millora, i també en els propers cursos acadèmics. Departament de Química- Institut Comte de Rius- Tarragona

CREATIVE COMMONS BY-NC-SA 

Contacta amb l'Equip Docent Núria Ferré- OPLAB1- Tutora   i    Olga Barenys  Professora d'OPLAB1