ABP- Aprenentatge Basat en Problemes

Aprenentatge Basat en Problemes (ABP) és una metodologia d’aprenentatge fonamentada en el constructivisme en què els alumnes són part activa i necessiten organitzar-se per resoldre el problema plantejat pel professor. Es parteix d’un conjunt d’activitats i propostes de treball entorn una situació, escenari o problema. Aquest plantejat de manera general des del professorat, i amb un enunciat específic de

És una metodologia d’aprenentatge fonamentada en el constructivisme on els alumnes són part activa que necessiten organitzar-se per resoldre el problema plantejat pel professor. Es parteix d’un conjunt d'activitats i propostes de treball. Com es pot veure, des d’un inici aconseguim que l’alumnat aprengui a buscar, analitzar i utilitzar la informació, a prendre decisions sobre les possibles solucions, adoptar-ne una com a definitiva i explicar-la als companys valorant la seva eficàcia. Inclou també altres dinàmiques d’acció tutorial que ajuden a avaluar i millorar el comportament, la comunicació i el treball en equip. De manera positiva, i no intrusiva, i poc guiada per part del professorat. Són dinàmiques emocionals, d’avaluació i millora i de treball en equip, que es mostren en els diversos annexes, i que apareixen en color ataronjat a la TIMELINE.

Una vegada definit l’enunciat, comença una etapa en la qual es fa una experimentació lliure els equips de treball no guiada. Aquests es van dividir en dos equips diferents, dins de cada subgrup classe com es mostra en la Figura següent.


Es disposava de tres possibles vessaments majoritaris al laboratori: àcid clorhídric, hidròxid de sodi i etanol. Dels dos primers se’n genera a diari entre 500mL i 1000 mL. L'etanol és compost orgànic molt utilitzat per a fer dissolucions i treballar amb un ambient estèril.

La primera fase de l’ABP va ser experimentació lliure, i va suposar un total de vuit hores. Es tractava d’experimentació no guiada que es documentava en el diari del laboratori i en el Blog SITES, en entorn virtual de centre que l’alumnat ja coneix. Se’ls demanava donar solució experimental al problema plantejat endiverses situacions i concentracions Primer havien de crear els reactius per al vessament, de concentració perfectament coneguda, en un cas concentrat, i en altre diluït, i assajar la millor solució a partir dels resultats de la Leitext.


CREATIVE COMMONS BY-NC-SA

Contacta amb l'Equip Docent Núria Ferré- OPLAB1- Tutora i Olga Barenys Professora d'OPLAB1