ALUMNAT COM A CREADORS DE CONTINGUTS

L'aprenentatge centrat en l'alumne mou els alumnes de receptors passius d'informació a participants actius en el procés de descobriment propi. Als laboratoris sempre es diu que no cal que un alumne tingui unes notes acadèmiques molt bones si aquestes només demostren que han sabut superar un examen teòric. Es tracta de saber fer, de saber estar i de saber demostrar que davant de qualssevol situació, l’alumnat és capaç de prendre decisions raonades i en equip. El que aprenen els estudiants, com ho aprenen i com s'avalua el seu aprenentatge depèn de les necessitats i les habilitats de cada estudiant.

 


A nivell del sistema, això requereix implementar pràctiques de planificació curricular, pedagogia i mètodes d'avaluació que donen suport a un enfocament centrat en l'estudiant (Figura següent). A l'aula i als laboratoris, el professorat elabora instruccions pràctiques i professionalitzadores,  i les aplica, amb l’ús de coneixements previs adquirits, o re-apresos en molts casos, amb la tecnologia i el mètode científic, per a crear una via d'aprenentatge de cada alumne. Quan l’alumnat d’OPLAB es responsabilitza del seu propi aprenentatge, es converteix en un investigador capaç d'aprofitar la seva curiositat per resoldre problemes centrats en els seus aprenentatges al laboratori.


L’alumnat com a centre dels seus aprenentatges 

A nivell docent, hem innovat també introduint dins de les aules: Flipped Classroom i Leitext, Formació del mètode científic no guiat mitjançant un ABP amb creació d’enunciats propis per part de cada equip de treball. Potser el més important, fer partícips als alumnes dels seus propis aprenentatges, competencials, amb casos reals o simulats, amb el màxim nivell de seguretat que podem oferir-los, des d’un equip humà motivat pel canvi, i en millora contínua.

 

Probablement l’èxit de participació i motivació dels alumnes ha estat el fet d’incloure metodologies innovadores i motivadores en els darrers cursos, i que ja formen part de l’ADN del centre. Implicar als alumnes en el seu propi procés d’aprenentage, i fer-los partícips del funcionament dels laboratoris en els que aprenen.

 

Diàriament , participen en la gestió dels equips, els reactius i el manteniment del laboratori s’hi ha implicat activament grups d’alumnes de 1er i 2on d’Operacions de Laboratori. Cal pensar que aquestes tasques de manteniment i control d’estocs estan incloses dins del seu currículum de cicle, i que el fet de canviar els continguts teòrics per activitats competencials molt pràctiques i aplicades els pots ser de gran utilitat en el futur.

 


 La fase de pilotatge dels procediments (PNTs) generats han estat agents claus en el canvi i la millora del sistema de gestió de residus. Han estat escoltats com a usuaris, han proposat modificacions i revisions en eines de gestió, instruccions o fins i tot en el control de residus. . Actualment participen activament en el disseny del nou emmagatzematge, i de les etiquetes dels reactius secundaris dels laboratoris, i en la seva gestió posterior com a  residus, facilitant el seu tractament amb calculadores de neutralització.

  


S'ha treballat la seguretat de les persones i la reducció del risc associat a la manipulació de productes químics tant per a les persones com per a les instal·lacions. A la vegada la recomanació justificada experimentalment del tipus de roba a utilitzar, també dels efectes dels àcids, les bases i els alcohols sobre la pell, i sobre el terra del laboratori.  S’ha recomanat també la gestió de residus líquids i sòlids derivats del vessament de reactius perillosos. S'han creat kits antivessaments a mida, i infografies associades  per al seu ús en diverses situacions.


No s'han fet diferències de gènere en el lideratge i els rols del projecte. S'ha potenciat per igual el lideratge positiu i allunyat de masclismes. Des de les dinàmiques d'acció tutorial, s'han resolt els potencials conflictes que podrien haver sorgit.


L'avaluació de les tasques dels estudiants es poden fer :

 

Es va crear una dinàmica de 3Rs , STOP and START i el Capacitòmetre. Totes elles per a posar de manifest la comunicació, el treball en equip, l’assertivitat i la millora contínua.

A nivell de continguts, es sol fer una avaluació per parells a través de CoRubrics, i una autoavaluació. L’eina ens permet fer dianes de coneixement de cada un dels ítems a avaluar, en 4 nivells d’expertesa. Per aquesta eina es defineix una rúbrica a mida per a cada activitat en la que s’avaluen als alumnes a nivell competencial, treball en equip, lideratge, gestió del temps, lliurament d’informes, entre d’altres. Els alumnes avaluen els seus companys, s’atoavaluen i el professor els pot avaluar. Corubrics en permet fer dianes de coneixements que després es poden mostrar als alumnes, i comparar la seva evolució temporal. A cada apartat de l'AVALAUCIÓ es mostren les diverses rúbriques.

 

Pel que fa a les eines de comunicació de resultats. S’han treballat al llarg del curs diversos portfolis en mòduls del cicle. Per  l’alumnat utilitzar-los ha estat senzill i els ha permès comunicar els seus resultats i procedimentar-los. També s’ha treballat la tècnica de l’Elevator Pitch , creant un recurs per a presentar de manera molt visual els resultats del seu projecte. Es nota que durant el curs han estat treballant en la creació de contingut amb Tik Tok al canal que es va crear el curs passat.


·       Els coneixements adquirits són avaluats ens els informes de laboratori, treballs i proves escrites mitjançant portfolis d'acord amb les diverses programacions dels mòduls professionals. Hem vist que superen els mòduls de seguretat un 15% més d’alumnes.


Pel que fa a la satisfacció dels alumnes, destacar que en les enquestes de participació en activitats de prototipatge i de millora de les instal·lacions del centre, en el curs 21-22, un 89% van valorar positivament el participar en activitats d’ensenyament aprenentatge en les instal·lacions del centre.


CREATIVE COMMONS BY-NC-SA 

Contacta amb l'Equip Docent Núria Ferré- OPLAB1- Tutora   i    Olga Barenys  Professora d'OPLAB1