VR & AR

VR - Virtual reality

Her præsenteres der to veje til at opleve Cospaces i VR. Det skal understreges at selve produktionen af indhold skal ske på computer eller tablet, men selve oplevelsen kan være i VR.

AR - Augmented reality

Vil man opleve cospaces augmented reality, skal der bruges en nyere tablet eller telefon. Augmented reality er et digitalt lag (Cospaces) ovenpå virkeligheden.

VR - Virtual reality

Hvis man har mulighed for det, giver det at bruge VR sammen med Cospaces helt nye dimensioner - helt bogstavligt.

Selve produktionen af scenerne foregår stadig på en computer, men oplevelsen bliver en helt anden, når det kan opleves i 360 grader i en VR brille.

For teknisk vejledning henvises der til siden med vejledninger.

Det kan ofte være en stor motivationsfaktor, at eleverne producerer til en platform hvor de har mulighed for at lave store oplevelser på publikum.

Iterativ proces

Her giver det mening at bringe det gode begreb frem, som blandt bruges i forbindelse med teknologiståelsesforsøget. En iterativ proces er her en proces, hvor eleverne skaber, afprøver, omformer, afprøver og på den måde kommer ind i en udvikling af et produkt, hvor det at afprøve og tilpasse er en naturlig del af processen. den proces finder mange elever naturlig, når de skal skabe et produkt til en VR brille. Her er det vigtigt at det de laver på computeren fungerer i brillen, og derfor må de igen og igen tilpasse deres scener og aktiviteter. Det er et godt eksempel på at VR, kan bringes i spil for at tilskynde nogle læringsrige processer.

Leg med VR

VR brillen lægger også op til at lege med mulighederne i Cospaces. Man har hele publikums opmærksomhed, og det giver lyst og mulighed for at skabe spændende indhold. Som underviser er det vigtigt at skabe rammer i opgaven som giver muligheder for at bryde lidt ud af det faglige og anerkende målet med at skabe sjove oplevelser - samtidig med at de faglige rammer er tydelige. Det er naturligvis også godt, hvis det kan lykkedes at lave sjovt fagligt indhold.

Modtagerorienteret indhold

Vi ved at det er godt at lave produktioner til et reelt publikum. Med VR, er der gode muligheder for at den modtagergruppe er nysgerrige og ivrige. hvilket er et godt udgangspunkt for at vise et produkt frem.

Der er mange muligheder og ofte kommer det jo også an på de praktiske muligheder, da ikke alle har adgang til VR-briller.

En yngre klasse er altid en god målgruppe. Elevproduceret indhold er ofte på et fagligt niveau, som passer til en klasse en eller to årgange under. Samtidig vil de fleste yngre elever med glæde tage imod en VR-produktion, da det er en god variation af deres undervisning. En større klasse som skal holde mundtlige oplæg, har nok sværere ved at trænge igennem til målgruppen.

En VR produktion egner sig også godt til dele af præsentationer til f.eks. innovationskonkurrencer som f.eks. Edison, hvor eleverne skal præsenterer en idé.

AR - Augmented reality

De fleste telefoner og nyere iPads har mulighed for at vise en Cospaces-produktion som augmented reality (AR). Her kan produktionen vises på en overflade, så tilskueren kan gå rundt og se på detaljerne gennem skærmen. Det er en spændende og anderledes på at se en digital produktion på, men det er også svært at få ret mange detaljer med. Hvis det skal vises med AR, er det vigtigt at fremstille indholdet med netop det for øje.

Udover at vise AR på en overflade, er der også mulighed for at bruge en Merge cube, så man kan stå med med indholdet i hånden. Det giver også en spændende måde at opleve på, men er dog ikke en del af dette inspirationsmateriale.