Her finder du den basale information om Cospaces. Læs evt, først afsnittet Cospaces Edu for begyndere her på siden. Det er også her du finder videre til de specielle didaktiske afsnit om Cospaces. Vi har valgt at udfolde de fire emner du kan se herunder. Det er alle områder som kan understøtte den legende tilgang til undervisningen. Hvis du vil finde de tekniske vejledninger, så kan du bare klikke her.

Biblioteket

Cospaces Edu - for begyndere

Hvis du er helt ny med Cospaces, er der her du kan starte. Denne side vil indeholde lidt generel info om programmet, men læs også meget mere om samarbejdsmulighederne, autentisk kommunikation, brugen af skabeloner og brugen af VR og AR på undersiderne hertil.


Adgang

Cospaces Edu er en del af Skoletubepakken, som mange skoler efterhånden abonnerer på. Find mere om Skoletube og CoSpaces her. Har skolen ikke adgang til Skoletube, er det også en mulighed at tegne skole-abonnement og lave samarbejdsaftale direkte hos Cospaces. Mere info på deres hjemmeside.


Indhold

Cospaces er grundlæggende et program, hvor brugeren kan bygge en verden - eller scene, som det hedder i programmet, som er i 3D og som kan indeholde mange medieformater (3D-modeller, tekst, billede, video, lyd og gif'er) Derudover kan der skabes animationer med bevægelse og interaktioner. Indholdet kommer oftest fra et indholdsbibliotek, med en bunke forskellige genstande og avatarer, som kan sættes ind og redigeres i. Interaktioner og bevægelse skal kodes ind med simpel blokkodning.


Visning og præsentation

Cospaces har flere forskellige muligheder, når produkter skal vises/præsenteres. Her følger en kortfattet oversigt.

  • Visning på computerskærm

Det er umiddelbart den simpleste form, da der blot skal trykkes "Afspil" i højre hjørne, og så er man i visnings-mode og man kan bevæge sig rundt via tastaturets piletaster.

  • Visning på tablet/telefon (alm. skærm)

Man kan også både bygge og se på en tablet/telefon (hent appen). Udover at gå rundt ved at trykke på skærmen, kan man slå gyroen til, så man fysisk kan dreje sig rundt for at kigge i forskellige retninger.

  • Visning på tablet/telefon (AR)

Har man fat i telefon eller tablet giver det også mulighed for at fremvise med AR (Augmented reality). Det kræver et nyere device (Se her). Hvis man vælger det fra start, er der også mulighed for at bygge på en Merge cube, som så vises på en terning, man holder i hånden.

  • Visning med telefon og VR-headset til telefon

På telefonen kan man også vælge VR-visning. Ved at komme telefonen i et VR-headset, kan man få en VR-oplevelse. Nogle headset har funktion, så man kan bevæge sig rundt, men mange giver kun muligheden for at stå og observere.

  • Visning med VR headset (Pico)

Hvis man søger den fulde VR-oplevelse, anbefaler vi et Pico 4k headset. Her kan Cospaces-appen installeres, og produktionerne kan opleves i høj VR-kvalitet. Bevægelse og interaktion foregår ved hjælp af en lille remote controller.



Kreativitet og leg med Cospaces

Cospaces kan, som så meget andet, bruges både meget firkantet og instrueret. Men med sine mange modaliteter, tiltalende grafik og muligheder for bevægelse og interaktion, lægger det op til leg og kreativitet. Meget vil automatisk komme til eleverne, efterhånden som de lærer programmet at kende, men det drejer sig også om at give rum og plads i de stilede opgaver til at eleverne udnytter disse muligheder.

Det vil naturligvis altid være en balance mellem at skabe rum og plads til det kreative og legende og de faglige mål. Kunsten er at få det til at hænge sammen og/eller anerkende at det legende har en værdi i sig selv, når opgaverne stilles og vurderes. Man kan også overveje at lave små benspænd, som skubber eleven ud i nogle lidt skæve og anderledes tanker. Som f.eks.:

  • Der skal ske noget overraskende

  • Byg mindst en vittighed ind i din scene

Plads til leg og skæve indslag