8. trinn

Klassemiljø

MÅL

Elevene i ungdomsskolen ønsker fortsatt at foreldrene skal være med å arrangere tiltak som skal utvikle klassemiljøet. De gir tilbakemelding om at dette er kjekt, og at de mener det er fint at foreldrene er med å gjennomføre noen av tiltakene. Ta gjerne elevene med på råd om hva de ønsker av tiltak.

MOT kan gjerne brukes i ett av foreldremøtene. MOT bør forankres i en MOT-økt eller en informasjonsdel for foreldre på 8. trinn. Det er viktig at skolen spiller på lag med foreldre, og foreldre må få informasjon om hvordan skolen jobber med MOT, og hvordan foreldre kan være med på å forsterke arbeidet. Skolen bruker mange begreper og verktøy som det er fint at foreldre har kjennskap til.

Ungdommens bruk av sosiale medier

MÅL

På dette møtet kan elevene godt delta sammen med foreldrene sine. Når elevene starter på ungdomsskolen, øker ofte bruken av mobil og sosiale medier. Alt som foregår på sosiale medier og i spill blir ofte mye viktigere enn det som foregår i det virkelige liv. De fleste elevene kan lover og regler for hva som er tillatt å gjøre på nettet og ikke. Det er å omsette dette til handlinger i hverdagen som er vanskelig for dem. De vet når de går over streken, men frykt for å ikke få digital oppmerksomhet, bli avvist eller utestengt, får dem til å bryte regler og lover, eller la være å gi beskjed om uheldige hendelser. 

Det er viktig å vise foreldre at risiko på nett handler lite om teknologi, men mest om relasjoner, og hvordan barn lever hjemme, på skolen og blant venner. Hvor mange og hvor ofte noe uheldig skjer, er som regel lite relevante problemstillinger, for det gir ikke gode nok svar på utfordringer i barn og unges digitale liv.

Det kan det være lurt å bruke elevrådet og/eller Unge Motivatorer til å holde innlegg for foreldre. De eldste elevene er de beste til å fortelle om hvordan og hva som er viktig på sosiale medier nå, og hva foreldre kan hjelpe til med. De kan også fortelle hva som er fordelene med å bruke mobil og mestre spill og sosiale medier. Etter innlegget kan et dialogspill der foreldre og elever blir delt i grupper, og får påstander de skal diskutere. Det er viktig at elevene ikke er på gruppe med egne foreldre. Bruk gjerne UngData, foreldreundersøkelsen og elevundersøkelsen.

Foreldrerollen i ungdomsskolen

MÅL

Ungdomsskolen, gjerne ved ledelsen, kan gi informasjon om hva det innebærer å være foreldre til en ungdomsskoleelev, utfordringer man møter, og hvordan håndtere dette. Skolen må innrette denne presentasjonen etter hva som er aktuelt for sin skole, og om det er spesielle forhold som foreldre skal være oppmerksomme på.

På dette møtet kan det være lurt å bruke elevrådet og/eller Unge Motivatorer til å holde innlegg for foreldre. De eldste elevene er de beste til å fortelle om hvordan og hva som er viktig på sosiale medier nå, og hva foreldre kan hjelpe til med. De kan også fortelle hva som er fordelene med å bruke mobil og mestre spill og sosiale medier. Etter innlegget kan et dialogspill der foreldre og elever blir delt i grupper, og får påstander de skal diskutere. Det er viktig at elevene ikke er på gruppe med egne foreldre. Bruk gjerne «Ung Data», foreldreundersøkelsen og elevundersøkelsen som kilder.

Skolehelsetjenesten

MÅL

Skolehelsetjenesten er et lavterskel tilbud til alle elever og deres familier. Helsesykepleier er for mange elever en ekstra voksen som de kan oppsøke når de selv kjenner behov for det. Dette ser vi at elever gjør mer og mer fra mellomtrinnet og oppover. Helsesykepleier vil gi kort informasjon om det faste programmet for skolehelsetjenesten, med spesielt fokus på 8.trinns-samtalen.