Gode foreldremøter i askøy-barnehager og skoler

Et godt foreldremøte er preget av aktivitet og dialog, ikke bare av informasjon fra barnehage eller skole.  Gode foreldremøter kjennetegnes av gode prosesser i forkant av møtet, i møtet og i etterkant av foreldremøtet.

Det er viktig å involvere alle foreldre i å lage gode foreldremøter som oppleves som nyttige, og legge til rette for at alle foreldre kan komme på foreldremøtene. I barnehage og skole samarbeider styrer/rektor med pedagogisk personale og foreldrekontaktene om å planlegge foreldremøtene. Både skole og barnehage har to foreldremøter hvert år. I tillegg har man mulighet for to foreldresamtaler i løpet av et skole/barnehageår, og en startsamtale når en begynner i barnehagen.   


Datoene for foreldremøtene bør avklares tidlig ved oppstart av skole- og barnehageåret, og innkalling med agenda sendes foreldre minimum to uker før foreldremøtet. Skole og barnehage skal oppleves som en trygg og forutsigbar arena for barna og foreldre, og en tydelig og informativ innkalling bidrar til dette. Det er viktig at alle i foreldregruppen(e) inkluderes. Skole og barnehage skal legge til rette for tolk, når det bidrar til å inkludere alle foreldre på en god måte. Skole og barnehage sender ut påmelding til møtet, for eksempel ved å bruke Vigilo eller annet samhandlingsverktøy skole og barnehage benytter. 

Foreldremøtene bør ha en form som gjør at foreldrene og de ansatte kan bli bedre kjent med hverandre, og at de fritt kan utveksle informasjon og ta opp aktuelle tema. Vi bruker ulike verktøy som kan fremme aktivitet, refleksjon og engasjement.  Foreldremøter skal være en arena som skal skape tillitsrelasjoner mellom skole/barnehage og hjemmene, og mellom foresatte i foreldregruppen. Det oppfordres til at foreldre på samme base/avdeling/klasse presenterer seg for hverandre på hvert foreldremøte, slik at man etter hvert vet hvem alle er foreldre til i gruppen. På foreldremøtene  skal det settes av tid i møtet til en uformell prat mellom foresatte og pedagoger.