1. trinn

Den første lese- og skriveopplæringen

MÅL

Språklig bevissthet og arbeid med ord og begreper er viktige elementer i begynneropplæringen, og henger tett sammen med lese- og skriveutviklingen. Det er viktig at det jobbes med lesing og skriving i alle fag fra første stund, og at læreren vet hva som kjennetegner lesing og skriving i ulike fag. Alle lærere har ansvar for lese- og skriveopplæringen.

 

Sikker bokstavkunnskap er et av de viktigste opplæringsmålene i begynneropplæringen, og en forutsetning for å oppnå gode lese- og skriveferdigheter i et alfabetisk skriftspråk. Formålet er at elevene gjennom rask bokstavprogresjon får tilgang til mange bokstaver som de kan bruke i meningsfylte lese- og skrivesituasjoner. De skal lære bokstavene fordi de har bruk for dem.


«Skrivekompetanse kan defineres som det å kunne ytre seg skriftlig  på en forståelig og hensiktsmessig måte, tilpasset ulike situasjoner og ulike formål» (Evensen, 2010).

 

Begrepslæring er utviklende for hverdagsspråket og vil samtidig ruste elevene godt for skolespråket som er mer akademisk.


Kilder: Klæbo og Sjøhelle (2013), Evensen (2010)

Forslag til tema

Skolehelsetjenesten

MÅL; Gi foreldre kjennskap til helsesykepleiers ansvar og oppgaver i skolen.

Skolehelsetjenesten er et lavterskel tilbud til alle elever og deres familier. Helsesykepleier er for mange elever en ekstra voksen som de kan oppsøke når de selv kjenner behov for det. Dette ser vi at elever gjør mer og mer fra mellomtrinnet og oppover. Det er viktig at foreldre kjenner til helsesykepleier og hennes funksjon. 


I barneskolen er foreldresamarbeidet ofte avgjørende for om helsesykepleier kommer i kontakt med eleven eller ikke. Helsesykepleier vil gi kort informasjon om det faste programmet for skolehelsetjenesten med spesielt fokus på 1. trinns helseundersøkelsen.