Relasjoner 

Relasjonskompetanse er ferdigheter, evner, kunnskaper og holdninger som etablerer, utvikler, vedlikeholder og reparerer relasjoner mellom mennesker. Dette er viktige faktorer i møter mellom mennesker og relasjonskompetanse er kjernen i all samhandling. 

(Spurkeland, 2005)

Styringsdokumenter

Hva sier Rammeplan for barnehage?

Barnehagen skal aktivt legge til rette for omsorgsfulle relasjoner mellom barna og personalet og mellom barna, som grunnlag for trivsel, glede og mestring. Personalet skal blant annet legge til rette for at barna kan knytte seg til personalet og hverandre og sørge for at barn opplever trygghet, tilhørighet og trivsel i barnehagen (Rammeplan for barnehage 2017).

«Barnehagen skal fremme demokrati og være et inkluderende fellesskap der alle får anledning til å ytre seg, blir hørt og delta».

Hva sier Rammeplan for SFO?

SFO skal aktivt bidra til å danne fellesskap der alle barn kan delta og få en opplevelse av å høre til. SFO skal bidra til at barn opplever likeverd, sosial tilhørighet og sosialt fellesskap med andre barn og med personalet. Dette forutsetter respekt for forskjellighet og anerkjennelse av mangfold. 

Kjernen i inkludering i SFO er å ivareta, anerkjenne og synliggjøre mangfold og legge til rette for at ulike språk, uttrykksformer og kulturer kan inkluderes i lek og aktivitet. Det handler om at barn får delta ut fra sine forutsetninger. Inkludering handler også om de voksnes holdninger, verdier og kunnskap om barn og mellommenneskelige relasjoner. 

SFO skal støtte utviklingen av trygge og gode relasjoner barna imellom, mellom barna og personalet og mellom personalet og barnas foreldre. 

Hva sier Læreplanverket?

Skolen skal utvikle inkluderende fellesskap som fremmer helse, trivsel og læring for alle. 

Trygge læringsmiljøer utvikles og opprettholdes av tydelige og omsorgsfulle voksne, i samarbeid med elevene. De ansatte på skolen, foreldre og foresatte og elevene har sammen ansvar for å fremme helse, trivsel og læring, og for å forebygge mobbing og krenkelser. I arbeidet med å utvikle et inkluderende og inspirerende læringsmiljø skal mangfold anerkjennes som en ressurs.

Skolen skal sørge for at menneskeverdet og de verdiene som støtter opp om det, legges til grunn for opplæringen og hele virksomheten.

Formålsparagrafen bygger på menneskeverdets ukrenkelighet og at alle mennesker er like mye verdt, uavhengig av hva som ellers skiller oss. Når lærere viser omsorg for elevene og ser den enkelte, anerkjennes menneskeverdet som en grunnleggende verdi for skolen og samfunnet. 

Relasjonskompetente brobyggere

Alle barn har et grunnleggende behov for å søke trygghet og beskyttelse. Det skjer i relasjonen til omsorgspersonene. Tilknytningen som etableres, er avgjørende for barnets utvikling. Trygghet utvikles gjennom alle de små og store dagligdagse gjøremålene, i en relasjon preget av omsorg. Det innebærer å være følelsesmessig tilgjengelig og i stand til å se og møte barnets følelsesmessige behov. 


Relasjonskompetanse er kunnskaper, holdninger, evner og ferdigheter som alle mennesker kontinuerlig kan utvikle (Spurkeland, 2011). De ansatte, er sammen med foreldrene, den viktigste ressursen for å sikre at barn og unge har et trygt og godt miljø og at overgangen mellom barnehage, skole og SFO oppleves trygg for alle barn. Ansattes bevissthet, egnethet, profesjonalitet og engasjement er avgjørende. Alle som jobber i Askers barnehager og skoler, må ha et menneskesyn der barn og ansatte er likeverdige.


Relasjonskompetanse handler om hvordan den ansatte aktivt bygger opp mellommenneskelige forhold til barnet, samt det komplekse i en relasjon. Kvaliteten i relasjonen mellom barnet og den ansatte er hovedsiktemål. Effekten av relasjonen mellom ansatt og barn vil ha overføringsverdi til hele barnegruppen. Det handler om å bygge videre på relasjonen til hvert enkelt barn slik at det får betydning både for hele barnegruppen og øvrige barn.


En profesjonell relasjonskompetent praksis handler derfor ikke bare om å inngå positive relasjoner med enkeltbarn, men å sørge for et trygt samspill hvor barn kan utvikle seg både sosialt, kognitivt og motorisk. De ansattes profesjonelle relasjonskompetanse er avgjørende for at det blir et utviklingsstøttende samspill (Klinge & Brandt, 2022).

"Vi vet at relasjonene mellom barn og voksne påvirker barns kognitive og emosjonelle utvikling"(Pianta et al., 2012 referert i Thoresen & Aukland, 2020). Ansattes evne og vilje til å komme i kontakt med barn på et emosjonelt nivå, til å skape positivt klima, til perspektivtakning samt evne til sensitiv kommunikasjon, er av stor betydning for barns utvikling (Thoresen & Aukland, 2020).


Relasjonskompetent praksis må prege det pedagogiske personalets samspill med alle barn. Dette er avgjørende for å lykkes med formålet vårt om at alle barn har det godt og utvikler seg allsidig. Det relasjonelle kan ikke skilles fra det faglige, og relasjonsarbeid foregår hele tiden. Barns tidlige relasjonserfaringer får betydning for barns senere sosiale og emosjonelle utvikling (Abrahamsen, 2015).

Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO

Det er kommunisert tydelige retningslinjer og forventninger om inkludering i de nasjonale styringsdokumentene for oppvekstområdet, og forventningene er utdypet og forklart i relevante fagmiljøer. "Regjeringen mener at det viktigste grepet vi kan ta for å fremme og styrke en inkluderende praksis i barnehage og skole, er å forbedre kvaliteten på det ordinære, allmennpedagogiske tilbudet. Barnehager og skoler med høy kvalitet har dyktige lærere, ledere og andre ansatte som sørger for at barn og elever mestrer, lærer og utvikler seg ut fra egne forutsetninger. Barnehagene og skolene må sammen med foreldrene legge til rette for at barna og elevene etablerer gode relasjoner og trygg tilknytning til de ansatte og andre barn og elever, og at de opplever anerkjennelse, tilhørighet og trivsel". (Meld. St. 6 2019 - 2020, Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO).

«I en inkluderende barnehage og skole skal barnehagens/skolens virksomhet tilpasses behovene til alle barn og unge, og ikke omvendt» (Haug, 2021). Dette er spesielt viktig i overgangen mellom barnehage, SFO og skole.

«Inkludering handler om å tilpasse læringsmiljøet til mangfoldet blant barn og elever, og gi alle reell mulighet til å delta i det faglige og sosiale fellesskapet. Et inkluderende læringsmiljø verdsetter mangfold, noe som ifølge forskning er en helt nødvendig forutsetning for å skape et inkluderende læringsmiljø. I et inkluderende læringsmiljø har alle sin naturlige tilhørighet, og ingen betegnes som inkluderte» (Statped.no, 2020).

Kilder