Natur

Naturen er dynamisk og levende og et sted som barna setter stor pris på å leke, bevege seg og utforske i.

(Fasting, 2017).

Styringsdokumenter

Hva sier Barnekonvensjonen?

Alle barn har rett til hvile, fritid og lek og til å være med på kulturelle og kreative aktiviteter.


Hva sier Rammeplan for barnehage om naturen?

Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får oppholde seg i naturen til ulike årstider. Barnehagen skal legge tilrette for at barna får et mangfold av naturopplevelser, og får oppleve naturen som arena for lek og læring. Barnehagen skal inspirere og legge til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruke naturen som arena for lek, undring, utforsking og en skal arbeide med omsorg og danning.

Hva sier Rammeplan for SFO om naturen?

SFO skal støtte barna i å utvikle naturglede og i å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. SFO skal legge til rette for at barna kan være utendørs en del av tiden de er i SFO hver dag. SFO skal vurdere hvordan områder i lokalmiljøet, for eksempel skogholt, andre naturområder eller aktivitetsanlegg, kan brukes i lek, utforsking og fysisk aktivitet.

Hva sier Læreplanverket om naturen?

Skolen skal bidra til at elevene utvikler naturglede, respekt for naturen og klima- og miljøbevissthet [...] Gjennom opplæringen skal elevene få kunnskap om og utvikle respekt for naturen. De skal få oppleve naturen og se den som en kilde til nytte, glede, helse og læring. I kompetansemål for 1-4 trinn skal skolene "bruke nærområdet og utforske naturen gjennom varierte uteaktivitetar under vekslande årstider. Naturopplevingar, trygg og bærekraftig bruk av naturområdet er sentralt".

Naturen som brobygger

Naturen byr på mange ulike og spennende utfordringer og er en arena for lek, læring og utvikling både for små og større barn. En rekke undersøkelser konkluderer med at å bruke naturen er av meget stor verdi for barn og unge. De positive effektene er nær sagt altomfattende: kroppslig/ motorisk, sosialt, språklig og bedre selvfølelse.

Det synes omvendt som at fravær av naturmøte, samsvarer med en rekke negative effekter, både psykiske, fysiske og sosiale.

Barn er i rask utvikling både kognitivt og motorisk, og er spesielt mottakelig for miljøet rundt dem. Å bruke naturen åpner for kreativitet, utforskning og gir et godt grunnlag for sosial, motorisk og språklig utvikling. Å være undrende og spørrende sammen med barn, vil bygge opp under nysgjerrighet og interesse for læring i naturen.

En stor norsk studie fra barn i barnehagealder, viste at barn som er mye i naturen og utendørs i barnehagen, var mer konsentrerte, mindre hyperaktive, flinkere til å dele og være en god venn. Effekten holdt seg helt til barna begynte i andre klasse på barneskolen, noe som er et helt nytt funn også internasjonalt (Ulset 2017).

Forskning på skoleelever har vist at når elever arbeider med oppgaver ute, i og rundt skolens nærmiljø, blir språket mer åpent og undersøkende enn inne i klasserommet. Fleksibiliteten utendørs bidrar til at elevene får bedre mulighet til å snakke med hverandre uten å måtte vente på tur (Jordet 2010). Å bruke uterommet og naturen i undervisningen vil også styrke relasjoner elevene imellom og mellom læreren og elevene. Elever og lærere møter hverandre i nye og varierende settinger, noe som gir gode muligheter for relasjonsbygging både i læringsaktivitetene og i pausene utendørs (Jordet 2010).

Det å bevege seg, bruke kroppen og muskulaturen er en sentral del av barns væremåte. Å ha behov for å skifte stilling ofte og bevegelsestrang må ikke tolkes til å være uro som må disiplineres (Vingdal, 2018). Å bruke naturen og gi barn mulighet og glede av å være i bevegelse, vil bidra til bevegelsesglede, mestring og utvikling.

Bruk av naturen er også et viktig element i utdanning for å fremme bærekraftig utvikling. Barna må få utvikle naturglede og forståelse for hvordan de tar vare på naturen. Ved å utvikle respekt for naturen og praktisere sporløs ferdsel, vil vi ta hensyn til både naturen, dyrene og hverandre.

Kilder

Becher, A. A., Bjørnestad, E., & Hogsnes, H. D. (2019). Lek i begynneropplæringen: Lekende tilnærminger til skole og SFO. Universitetsforlaget.

Fasting Lund Merete (2017), Barns utelek, Universitetsforlaget.

Ulset (2017), Time spent outdoors during preschool, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272494417300737

https://www.barnehage.no/forskning-utelek/ny-forskning-mer-utetid-i-barnehagen-gir-bedre-konsentrasjon-pa-skolen/101204