Andemor kommer!

Forord

Har man som jeg, boet tæt på Utterslev Mose (Østmosen) siden slutningen af 50`erne, og oplevet mosens liv udspille sig for øjnene af en, samt årstidernes skiftende udtryk, imens man selv voksede op, vil der være oplevelser som står stærkere i erindringen end andre.

Følgende tekst er en af de oplevelser som stadigvæk står lysende klart i hukommelsen.

Andemor kommer!

De fleste ældre borgerer kender til Viggo Vagnbys Wonderful Copenhagen (andemor) plakat, men hvor kommer inspirationen til plakaten fra og er der hold i glansbilledet med en andemor som krydser gaden, imens en politibetjent spærrede for trafikken.

Ja, jeg har selv oplevet ”glansbilledet” i min barndom.

I krydset Frederiksborgvej/Bispebjergvej/Orgelbyggervej udspilledes andemor scenen som ses på plakaten, igennem mange år sig, igen og igen.

En gråandemor havde fundet ud af at der på Bispebjergvej fandtes et godt og trygt sted at udruge hendes æg. Jeg er ikke helt bekendt med, om hun rugede i en af villahaverne eller i det grønne område som strækker sig imellem Bispebjergvej og Bispebjerg Parkallé.

Min oplevelse med andemor skete fra krydset ved Frederiksborgvej, når hun skulle gelejde de ny udklækkede, men nysgerrige ællinger over gaden og ned til Utterslev Mose. Dette sket i juni måned, år efter år og næsten på samme dato, at andemor stolt kom vrikkende og højlydt rappende ned ad Bispebjergvej, med sine ællinger i hælene. Næsten da, der var jo altid en som skulle tage en afstikker, men med et skarpt og bestemt rap fik hunnen gennet den lille ælling ind på række igen.

De var nu kommet til den stærkt befærdede vej, Frederiksborgvej, med sine sporvogne, tudende biler, cykler og fodgængere, men andemor tog det hele med ophøjet ro trods larmen og de mange farer som her lurede på den lille familie, for andemor vidste jo, at de var i trygge hænder og at der ikke ville ske den lille familie noget slemt, når de skulle krydse den store vej.

Da andemor med ællinger i hælene, jo var en tilbagevendende begivenhed og som jo også skete omkring samme dato hvert år havde flere af områdets beboere sat kryds i kalenderen. Os unger, vi havde vores eget varslingssystem og det rygtedes derfor hurtigt i området ”Andemor kommer!". "Andemor kommer med sine ællinger”, hvorpå både voksne og børn stimlede sammen i krydset.

Ja, selv de erhvervsdrivende i forretningerne på Bispebjergvej indstillede handlen, for alle skulle jo se hvor mange unger det i år var lykkedes for andemor at udruge og selvfølgelig også, at en af ungerne skulle snuble over en af sporvogns skinnerne i gaden, så der traditionen tro gik et højt ”åh” igennem tilskuerne og et lille ”hurra”, når ællingen igen lettere fortumlet, men uskadt kom på benene og kunne følge efter sine søskende resten af vejen ned til Utterslev Mose.

Selvfølgelig var politiet også mødt op, for dengang var der tid til sådan noget og de/den fremmødte betjent(e), som i mange tilfælde var en af vores lokale betjent(e), hyggede sig da også gevaldigt med begivenheden, sammen med de lokale, imens sporvogne og biler tålmodigt måtte vente til familien var kommet trygt over den store vej. Tabte en bilist tålmodigheden og dyttede, fik han straks et par borgerlige ord, som advarsel fra betjenten, ” I skræmmer jo andemor og ungerne. Hold straks op med det uvæsen”.

Os unger skulle selvfølgelig lige sikre os, at flokken nu også kom helt ned til mosen, så vi fulgte efter familien ned ad Orgelbyggervej, for der var jo også en Rådvadsvej som skulle krydses, før hele familien kunne få våde fødder og en velfortjente tår at drikke.

Havde de/den fremmødte betjent(e) tid, så fulgte han også med resten af vejen, men ellers var det os lokale unger som vogtede over den lille flok resten af vejen og ak og ved, den stakkels bilist som vovede sig i nærheden af os, som vi stolte gik der, nu også vraltende i hælene på andemor og hendes ællinger. For trods vores respekt for de voksne, så skulle ingen gøre ”vores” unger noget.

Plakatens billede giver en meget god beskrivelse af andemor hændelsen, og Frederiksborgvej episoden har da også været medvirkende til udseendet af den omtalte plakat, og ligesom på plakaten, så skinnede solen altid, den dag hvor andemor krydsede Frederiksborgvej.

Epilog

Andemor kom trofast og stolt med sine ællinger i over 10 år, men som naturens gang nu engang er, så var det en dag slut for andemor, men en af hende unger overtog i nogle år derefter redepladsen. Tiderne havde dog ændret sig og hun fandt ikke den samme tryghed omkring redepladsen, som hendes mor havde haft i området på Bispebjergvej.

Os unger vi var jo også blevet større, trafikken på Frederiksborgvej var steget kraftigt og trafikanterne tog ikke det samme hensyn som tidligere, så andemor kunne ikke kommer over vejen og ned til mosen med de små ællinger, nu hun ikke havde nogen til at beskytte sig og ungerne. Hun opgav derfor hurtigt rede området, hvor hun var blevet udklækket og flyttede tilbage til Utterslev Mose, men dette er jo en helt anden historie, som Du/I ikke får i denne omgang.

Eva Tanni Andersen ©