Historien-Parforcejagt

Boveskov

Jægersborg Dyrehave opstod i 1669 da Frederik d. III inddrog et område af Boveskov, og hjortevildt fra nær og fjern blev drevet ind i området.

I Kong Valdemars Jordebog fra 1231 omtales Boveskov allerede som kong Valdemars ejendom og skoven lå i den østlige og sydlige del af den nuværende Dyrehave og benyttedes af bønderne fra landsbyen Stokkerup, der lå lige nordfor.

Hegnet omkring området bestod dengang af en jordvold hvorpå der blev flettet et hegn af ris og man kan stadig se grøft og jordvold på en lang strækning gennem Dyrehaven, i den sydøstlige del af haven.

Da Frederik III døde i 1670, og Christian V, overtog magten, udvidede han sin fars dyrehave med markerne til landsbyen Stokkerup, som i dag er Eremitagesletten, samt det der i dag er Jægersborg Hegn, så område kom op på 1600 hektar. De næste hundrede år var det privat jagtområde for de kongelige, men siden 1756 har der været offentlig adgang til Dyrehaven.

I 1760'erne blev den tyske skovekspert Johann G. von Lange tilkaldt for at plante ny skov. I Dyrehaven og i hele Nordsjælland var skovene næste ryddede totalt, så Lange tilplantede Dyrehaven (den sydlige del, ved Peter Lips Hus) med nye blandinger af træer og der er stadigvæk træer tilbage fra hans tilplantning, men i alle årene er der blevet plantet nye generationer af træer fordelt i flere store indhegnede områder i haven. Hegnene skal stå i ca. 50 år før træerne kan modstå hjortenes bid og fejninger med gevirerne.

Peter Lieps Hus

Peter Lieps Hus er i dag en af de mest kendte og populære restauranter i Dyrehaven. Det har navn efter Dyrehavens første egentlige skytte, Peter Liep.

Huset, som oprindelig hed Kildehuset, menes at være bygget i slutningen af 1700-tallet og har været nedbrændt og genopbygget flere gange i tidens løb samt udvidet til det nuværende og kendes i dag under navnet "Peter Lieps Hus".

Kirsten Piils kilde

Kilden/Bakken

Kirsten Pills kilde menes i følge overleveringer at være blevet opdaget af en Kirsten Pill i 1583. Efter hvad der fortælles var Kirsten en from kvinde, som ved sit hellige levned gav kilden en særlig helbredende kraft, der fik syge til at valfarte til kilden for at drikke vandet. Kirsten Piils kilde findes stadig og vandet kan stadig drikkes den dag i dag, dog med vandværks vand.

I sidste halvdel af 1700 tallet opstod der et marked ved Kirsten Piils kilde i tiden omkring Sankt Hans. Efterhånden øgedes antallet af boder, forlystelser, pantomime m.m. sig og ikke mindst vovet visesang, som området også i dag er kendt for. I 1756 fik folket fri adgang til den kongelige Dyrehave, og folk søgte stadigvæk til kildens ”helbredende vand”, men det var nu mere for at få en festlig aften ud af det på Bakken. Fra at være et marked er Bakken i dag en fast del af Dyrehaven. Bakken er i forhold til Tivoli mere bredt folkelig og der er også gratis adgang til området.

Eremitageslottet

Eremitagesletten er et område mod nord i Dyrehaven og som centrum ligger Eremitageslottet - eller Jagtslottet Eremitagen – knejsende på toppen med udsigt ud over Øresund. Slottet blev opført i 1734-36 for Christian VI af Lauritz de Thurah og er et fint eksempel på den sene barok i dansk bygningskunst. Det lille kompakte slot bruges nu som før til kongelige jagtselskaber. Slottet er også kendt fra de årlige hubertusjagter som rides den første søndag i november. Dyrehaven og slottet er også rammen om Eremitageløbet (tidligere Fortunløbet).

Hubertusjagten er i øvrigt opkaldt efter den franske biskop Hubertus, jagtens skytsengel, hvis helgendag er 3. november.

Jagtslottet Eremitagen ejes af staten og står til rådighed for Kongehuset og er derfor ikke åbent for offentligheden, undtagen ved enkelte lejligheder i forbindelse med Dansk Flygtningehjælps indsamlinger og lignende.

Parforcejagt

Parforcejagt er en jagtform som foregår/-gik til hest og med hunde. Dyret jages til udmattelse af ryttere og hundene, disse omringer dyret og ”fastholder” det indtil den udvalgte jæger ankommer til stedet. Hjorte, ulv eller ræv dræbes derefter med lanse eller hirschfænger eller af hundene. Jagtformen er udviklet i Europa og især udbredt i 1700 tallet.

I Storbritannien blev jagten til Fox Hunting (rævejagt) og i Danmark senere udviklet til det man i dag kender som ublodig jagtridning f.eks. Hubertusjagten i Dyrehaven.

Parforcejagt formen kræver et udbygget stisystem, som det kan bl.a. kan ses i dag i Dyrehaven. Stisystemet i haven blev indrettet i 1646 af Christian V, som var en ivrig parforcejæger. Jagtformen blev dog også hans skæbne, i 1698 blev konge såret af en hjort og det menes at hans død i 1699 var en følge af mødet med hjorten.