Folkeminde (Folklore)

Podcast


Folkeminde/Folkeeventyr er …

(engelsk: folklore): folkeoverleverede beretninger, trosforestillinger, ritualer, skikke og fester ved årets og livets højtider, eventyr, vandrehistorier, sagn og andre traditionelle fortællinger, folkeviser og andre viser, sanglege, rim og remser, gåder og ordsprog, folkemusik og folkedans. (Folkeminde: Wikipedia)


Folkeeventyr: mundtligt overleveret eventyr. Det er fri digtning, der ikke udgiver sig for at være sandt. Folkeeventyret knyttes sjældent til en bestemt periode eller et bestemt sted, men begynder diffust med "Der var en gang..."; (Folkeeventyr: Wikipedia)

Podcast er …

en metode til udgivelse af lyd- eller videofiler (Podcasting eller podcast) internettet.

I Danmark er der stor interesse for podcasts, og mange virksomheder, institutioner og organisationer, samt privat personer vælger at podcaste i lyd såvel som i video (Se/lyt til videoeksemplerne herunder).

Den enkelte bruger kan enten lytte til lydfilerne, overføre dem til sin computer eller en bærbar enhed, som f.eks. en mobiltelefon. På de fleste mobiltelefoner kan afspilningsapps downloades, mange kræver dog at man opretter abonnementer, for at lytte til indholdet.

"Podimo" eller "Spotify", findes i en gratis udgave og en opgraderet betalings udgave, og begge virker både til Android og iPhone/iPad. Vær opmærksom på at mange mobilabonnementer inkluderer musik-/podcast tjenester. Mere om Podcasts, her.

Det hyppigst anvendte format til podcasting er MP3, som de fleste musikafspilningsprogrammer understøtter.

På min Webhistorier side, kan DU finde Podcast/lydfiler ("Æventyr"- lydfiler af Carl Ewald) udgivet som Creative Commons License (gratis downloade), her finder Du også info for brug og og download af filerne.

Podcast-Folklore eventyr …

… fra hele verden.

De fire lydfiler her er eksempler fra YouTube kanalen: Five Minute Folklore.

På deres webside Acast finder DU mange flere eventyr.

Citat af Bob Shoy fra Acast websiden: "Hver episode fokuserer på en anden berømt mytologisk figur. Gennem atmosfærisk historiefortælling lærer vi den fortættede oprindelse af folklore fortællinger fra hele verden og ser også på forskellige fortolkninger, kulturelle forskelle og hvordan historierne har påvirket andre medier".

NOTE: lydfilerne er på engelsk.

Anansi the Spider. (Afrikansk Folklore)

Anansi the Spider …

Anansi betyder edderkop og er en Akan folkesagn karakter. Han tager ofte form af en edderkop og blev betragtet som synonym med dygtighed og visdom i tale.

Anansi-historier var en del af en udelukkende mundtlig tradition og historier om Anansi blev en så fremtrædende og velkendt del af Ashantis mundtlige kultur, at de til sidst omfattede mange slags fabler.

Anansi er mest kendt for sin evne til at overliste og sejre over mere magtfulde modstandere gennem hans brug af list, kreativitet og humor, og hans evne til at omdanne hans tilsyneladende svagheder til dyder. I rollen som trickster er han også en af ​​de vigtigste tegn i vestafrikansk, afroamerikansk og caribisk folklore.

Med oprindelse i Vestafrika og med hjælp af den transatlantiske slavehandel kom disse edderkoppe fabler med slaverne til Caribien. Her blev Anansi ofte fejret som et symbol på slavemodstand og overlevelse, og fablerne menes at have spillet en multifunktionel rolle i slavernes liv.

Ud over inspirerende modstandsstrategier gjorde fortællingerne afrikanske slaver i stand til at skabe en følelse af kontinuitet med deres afrikanske fortid og tilbød dem midlerne til at transformere og hævde deres identitet inden for fangenskabets grænser.


Anansi: Wikipedia

Note. engelsk side, brug selv oversæt.

Curupira - Amazonskovens beskytter (Folklore fra Brasilien)

Curupira …

Curupira er et mytologisk væsen fra brasiliansk folklore. Navnet kommer fra Tupi-sproget kuru'pir, og er et mandligt overnaturligt væsen med hår lavet af ild og fødder der vender bagud, han er beskytter af skoven og en karakter fra brasiliansk folklore og Tupi-mytologi. Ifølge de kulturelle legender, som varierer fra region til region i Brasilien, fremstår denne skabning med lyst rød/orange hår og ligner enten en mand, dværg eller et barn, men ens for alle de mytologiske Curupira figurer er at hans fødder vender bagud.

Fødderne bruges til at forvirre rejsende, samt jægere og krybskytter, der tager mere end de har brug for af skoven, han bruger også fløjter og efterligner lyde af både natur og menneskelige stemmer i forsøgene på at skabe forvirring. Han angriber også mennesker, der jager dyr, der tager sig af deres afkom.

Curupira er en vogter af fauna og flora. Han er en retfærdig og modig enhed, men tolererer ikke dem, der truer med at skade miljøet, men han hjælper dem, der er fortabte eller i nød.

Længe før kolonisatorernes ankomst brugte de indfødte historier om dette fantastiske væsen, der levede i skoven og beskyttede det fra enhver skade.


Curupira-Wikipedia

Note. engelsk side, brug selv oversæt.

La Befana (Folklore fra Italien)

La Befana …

Befana (udtale [beˈfaːna]) er i italiensk folklore - den italienske julekarakter - en gammel kvinde der leverer gaver til børn på Epifanyaften (natten til 5. januar) på samme måde som St. Nicholas eller julemanden.

La Befana er et nationalt ikon og fejres i hele Italien og rundt omkring i verden, hvor der findes italienske immigrant samfund.

F.eks. i Toronto, Canada, synger Befana-kor på Vintersolhverv i december ved Kensington Market Festival of Lights-paraden. Her møder kvinder, mænd og børn op klædt i La Befana-kostumer, for at dele slik ud, feste og synge for solens tilbagekomst.

Der er mange forskellige fortællinger om Befana, mere om Italiens julekarakter her.


La Befana-Wikipedia

When The Nisse Got No Butter On His Christmas Porridge. (Skandinavisk Folklore)

Podcast - "Æventyr" …

af den danske forfatter Carl Ewald.

Du kan finde flere lydfiler med "Æventyr" af Carl Ewald, på min Webhistorier side. Her finder DU også information om Carl Ewald lydprojektet.


Lydfilerne er udgivet som Creative Commons License , og kan downloades gratis. Info på min Webhistorier side for brug og og download af filerne.


Alle lydfilerne er på dansk, og indtalt af Jette Varn.

Louis Moe, lavede mange af illustrationerne til Carl Ewalds bøger, ligesom de tre der er brugt i lydfilerne, her på siden.

God fornøjelse

Bøgen og Egen

Fra YouTube kanalen

EvaTA Film

Taagen

Fra YouTube kanalen

EvaTA Film

Historien om Toben

Fra YouTube kanalen

EvaTA Film