Området

Dyrehaven som officielt bærer navnet Jægersborg Dyrehave er et naturskønt område nord for København.

Området er en blanding af skov, åbne sletter, og kuperet terræn, og Dyrehavens forgrenede stisystem øger mulighederne for en varieret oplevelse i naturen og gør området tilgængeligt for naturelskere hvad enten det er til fods, cyklende, på hesteryg eller en hyggelig skovtur i det grønne, og trods det varierede landskab så er store dele af området også tilgængeligt for handicappede. Haven er på ca. 1.100 ha., og grænser mod nord op til Jægersborg Hegn, som indtil 1832 var en del af Dyrehaven. Der er 13 forskellige indgange til Dyrehaven, og foregår igennem de karakteristiske røde porte og den mest benyttede indgang er Klampenborg port, som ligger et par minutters gang fra Klampenborg Station og Øresund. Ved siden af port indgangene ligger et lille hus som oprindeligt blev bygget til skovløberne og hans familie.

I den nordlige del af haven findes der stadigvæk områder med den oprindelige træbevoksning f.eks. 400 årige egetræet som stod da Lange begyndt sine tilplantninger i andre dele af Dyrehaven og som stadigvæk står statelige og vokser i ro og mag i omfang. Når man går tur i Dyrehaven ser man hurtigt flere træer, der er døde af alderdom og som er fyldt med huller og svampe.

Dyrehaven er udpeget som naturskov og her går beskyttelse af naturen forud for at dyrkning af træ, og de gamle træer fældes kun, hvis de er til fare for publikum. Væltede træer som ikke er i vejen, får lov til at ligge hvor de er faldet omkuld til gavn for insekter, svampe og som skjulesteder for smådyr som mus. De udgåede træer bliver også hjemsted for fugle, egern, samt som jagtmarker for spætter og andre insektædende fugle.

Fortunen

Fortunens Indelukke ligger i den vestlige del af have og er et af de områder som er indhegnet og hjortevildtet holdes ude, så her er skoven mere tæt og ufremkommelig, fordi træer, buske og andre planter kan vokse i fred. De indelukkede områder giver en spændende kontrast til den øvrige natur i Dyrehaven.

Ulvedalene

Ulvedalene er Dyrehavens mest kuperede område og der dannet i istiden. I området ligger gravhøjene tæt og her finder man også Ulevdals egen som siges at have helbredende kræfter. Man finder også Præstesletten i området og som det fortælles blev der afholdt standretter og præsterne (druiderne) siger at have hold deres møder her. Ved midsommer søger folk stadigvæk til Præstesletten for at holde midsommer meditationer. Om vinteren er Djævlebakken et attraktivt sted, når der er faldet sne og i sommerhalvåret bydes der indimellem på friluftsteater ved Ulvedalsegen.

Den sydlige del

I havens sydlige ende finder man en af verdens ældste forlystelsesparker Bakken med sin rutchebane, karruseller og et væld af andre forlystelser samt værtshuse, restauranter og revy. Bakken er åben fra sidst i marts til sidst i september.

I den del af haven, tæt på Bakken, ligger der nogle vådområder med et varieret fugleliv, en spændende kontrast til det øvrige dyreliv i haven, hvor hjortevildtet er det dominerende, og bestemt også et besøg værd som del af en tur i Jægersborg Dyrehave.

Dyrene

Dyrehaven er også kendt for de store sletter, hvor man kan se hjorte som græsser afbrudt af mindre grupper af træer som eg, bøg og tjørn (Hvidtjørnesletten). Her har dyrene spist af bladene, så træerne med de store kuplede trækroner har helt vandrette undersider.


Havens bestand består af omkring 2000 dyr, fordelt på ca. 300 krondyr (kronhjorte), 1600 dådyr og 100 sikahjorte. De hvide hjorte er ikke albinoer, men en hvid art.

Dådyr

Sikahjort

Kronhjort

Verdensarv

Jægersborg Dyrehave/Jægersborg Hegn, og Store Dyrehave og den sydlige del af Gribskov blev 2015 optaget på UNESCO`s verdensarvsliste (parforcejagt-landskab i Nordsjælland).