Sturen, schakelen, remmen

Pedalen

Om de pedalenset te kunnen monteren hebben we een pedalensteun nodig. Na wat wikken en wegen hebben we deze toch maar bij Burton Car Company besteld. Weliswaar is dit materiaal relatief duur, maar het bespaart een hoop werk en passen en meten.

Het gaspedaal uit de donorauto kan worden gebruikt, daarvoor moet het wat worden ingekort. In de bouwhandleiding van BCC staan de juiste maten, dus dat is geen probleem. Toch blijkt dat de pasvorm van het aangepaste gaspedaal nog wat te wensen overlaat. Daarom slijpen we hem opnieuw doormidden, en lassen het pedaal weer aan elkaar in de gewenste stand.

Pedalen gemonteerd.

Aangepast gaspedaal.

Inmiddels zijn we er wel zeker van dat we de kit-car in ieder geval twee keer hebben gemonteerd en weer gedemonteerd als hij klaar is. Het blijft steeds weer en kwestie van maken, monteren, loshalen, aanpassen en opnieuw monteren.

Ook de gaten in de body zijn niet helemaal goed, dus we moeten wat uitvijlen en bijboren, maar met relatief weinig moeite monteren we de gehele pedalenset in de auto.

Remmen

De hoofdremcilinder van de donorauto is nog in goede staat. We hebben hem schoongemaakt en van een nieuwe coating voorzien. We kunnen hem met behulp van de RVS pedalensteun monteren in de body. De remklauwen van de donor bleken in goede staat. Deze hebben we gereinigd en zo weer gemonteerd. De remliedingen hebben we wel alle vervangen voor RVS exemplaren. Na het ontluchten blijt toch de linker remklauw iets LHM te lekken tussen beide klauwhelften. Bij het inspecteren van de klauwen tijdens demontage van de donor was ons al opgevallen dat er een kleine beschadiging was aan het verbindingspijpje tussen beide klauwhelften. We verdraaien beide klauwhelften een fractie ten opzichte van elkaar. Nu lijkt de lekkage verdwenen. Toch willen we dit wel goed in de gaten houden, wan lekkage aan de remmen is niet iets dat we willen.

Stuurkolom en stuur

We waren eerst van plan om deze zelf te gaan maken. Na wikken en wegen hebben we besloten dit toch niet te doen. Het deel van de stuurkolom dat door het dashboard steekt zit vol in het zicht. Dit betekent dat een zelfgemaakte stuurkolom niet alleen veilig moet zijn maar er ook nog eens netjes uit moet zien. Wat ons betreft betekent dit in ieder geval glimmend RVS en dat is toch wat te hoog gegrepen voor ons.

We hebben een stuurkolom bij Burton besteld. De montage van de stuurkolom is bijzonder eenvoudig en alles past ook redelijk in elkaar. Om het stuur passend te maken op de stuurkolom hebben we een aluminium adaptorschijf gemaakt waarin we de juiste gaten hebben geboord. We moesten de gaatjes in het stuur nog wel wat uitboren om alles passend te krijgen, maar ook dat ging gemakkelijk. Het stuur zelf is ook van aluminium. Toen alles goed op de plaats zat hebben we alles vastgezet.

Nadat we alles gemonteerd hadden bleek de kruiskoppeling van de stuurkolom een knakkend geluid te maken. Een beetje WD40 hielp niet. Er zit wel geen voelbare speling op, maar we vinden dit niet acceptabel. Dit betekent dat de boel weer uit elkaar moet.

We nemen contact op met Burton Car Company. Via een zogenaamd RMA formulier op de website vragen we een nieuw onderdeel aan. Het demonteren van de stuurkoppeling lukt gelukkig zonder dat de gehele stuurkolom hoeft te worden verwijderd. We sturen de koppeling terug en ontvangen na ruim een week een nieuw onderdeel.


Bij het uitpakken van de nieuwe koppeling controleren we hem, maar we voelen toch ook bij deze koppeling een soort van zwaar punt in een van de lagers. We besluiten hem toch te monteren om hem te kunnen testen. Bij montage blijkt dat ook deze koppeling, zij het wat minder dan de vorige, geluid maakt. Het lijkt speling te zijn, want wanneer we de koppeling vast houden ter hoogte van de lagers verdwijnt het geluid zoals te zien op het filmpje.

Mijlpaal

Of je het nu wel of niet wilt toegeven, als je een auto bouwt kijk je onbewust steeds vooruit. Telkens is er weer een nieuw doel dat je wilt bereiken. Dit zijn de mijlpalen in de bouw van een kitcar. De motor die gereviseerd en opgebouwd is wil je graag horen lopen. Je wilt graag de body op het chassis plaatsen. En zo wil je ook graag je eerste proefrit maken.

Vandaag 07-09-2016, bijna een jaar na de aankoop van de donorauto is het zover. We kunnen sturen, we kunnen koppelen, we kunnen remmen, en de motor loopt. Meer is niet nodig voor een proefrit!


We starten de motor. Aan de versnellingsbak schakelt Julian de tweede versnelling in terwijl ik ongeduldig achter het stuur de koppeling inhoud. Maar dan is het zover, we kunnen gaan!! En hoe... het motortje knettert er zonder uitlaat lustig op los. De wind waait om onze oren, we glijden heen en weer over de gladde bodem die we bij gebrek aan stoelen als zitplaats gebruiken, maar we RIJDEN in onze eigen auto! Rustig warm rijden en daarna niet te gek, want de motor moet nog inlopen, maar af en toe gaat het gaspedaal even naar beneden. Zonder horten of stoten accelereert de auto vlot. Wat een heerlijk gevoel! Helaas is de telefoon leeg en kunnen we dit historische moment niet filmen. Niet erg. We doen het gewoon later nog eens over!!


Herkansing

Dit smaakt naar meer, en er moet natuurlijk een en ander worden vastgelegd. Dus twee dagen later doen we het nog eens over.

Schakelmechaniek

We hebben enige tijd nagedacht over de versnellingspook. Eigenlijk willen we een normale pook, en niet zo'n parapluding zoals in de 2CV standaard is. De pook van Burton is eigenlijk een veredelde eend-schakeling, dus ook deze valt af. We hebben een aantal schetsen en tekeningen gemaakt van constructies die zouden moeten werken met een normale pook op de vloer. In de eerste instantie zagen we drie mogelijkheden:

  • Ingewikkelde overbrenging met aantal scharniergewrichten
  • Schakelmechaniek van de Citroën Visa 2 cilinder aanpassen en gebruiken
  • Vloerschakeling met een groot gat in het schutbord op de plaats waar de kachelbuizen door het schutbord gaan

We hebben redelijk wat moeite gedaan om een Visa schakelmechaniek te bemachtigen. Dit is ons echter niet gelukt. De aanhouder wint natuurlijk, maar eigenlijk wilden we door en besloten iets zelf te gaan maken. Daarom hebben we een testconstructie gebouwd van een overbrenging met diverse scharniergewrichten en ontdekt dat er daardoor een zeer indirecte overbrenging ontstaat die bovendien niet al te nauwkeurig is. Ook de vloerconstructie valt af omdat het maken van een groot gat tussen de verwarmingsbuizen lastig wordt door de RVS plaat die juist op dat punt tegen het schutboard zit. Natuurlijk is dit aan te passen, maar dan moeten we ook de positie van de kachelslangen gaan wijzigen. We denken er nog even over na.

Testopstelling ontwerp.

Detail.

We besluiten de standaard schakeling zodanig aan te passen dat het eigenlijk een vloerschakeling wordt die draait en schuift. Na wat puzzelen lukt vrij eenvoudig door een constructie te maken die lijkt op de parapluschakeling, maar dan schuin staat. We korten het heveltje op de versnellingsbak in. Verder gebruiken we een stuk van de originele schakeling en verlengen deze met een stuk van een zwaar kozijnanker van 10 mm dik. We lassen een steuntje en gebruiken een gordijnroede als geleider. Dat wat we tekort komen vullen we aan met een stuk M10 draadstang. Het resultaat is een schakelmechaniek dat in een H-patroon links en rechts draait, en naar voor en achteren schuift. We maken een proefrit om te kijken of het goed werkt. Het schakelt wel wat zwaar, maar het functioneert goed.

In een later stadium moet dit nog worden afgewerkt met een Ferrari-achtig H-rooster.

Uiteindelijk kiezen we tijdens het maken van de middenconsole niet voor het H-rooster. We maken van sky-leer zelf een pookhoes. Details zijn beschreven in Interieur.

Toch weer een nieuwe stuurkoppeling

Na een de eerste korte proefrit is het geluid toch iets minder geworden. We kijken het nog even aan, maar naar ons idee hoort een nieuwe kruiskoppeling gewoon geen geluid te maken, ook niet een klein beetje. We lichten BCC in ieder geval vast in.

Het geluid is niet minder geworden, het is steeds bij lichte beweging van het stuur rond de middenstand hoorbaar. We hebben nog niets van BCC gehoord. Dus wagen we er nogmaals een mailtje aan. Ditmaal worden we teruggebeld door een medewerker van BCC. We spreken af dat we als de auto gereed is een keer langskomen in Zutphen om één en ander te laten controleren.

Op het moment dat de auto keuringsklaar is zetten we hem op een aanhanger en gaan we naar Zutphen om een paar sportvelgen te laten monteren. Daar wordt ook gekeken naar de stuurkoppeling. Na enige controles en wat discussie blijkt er toch een probleem met de stuurkoppeling te zijn. We ontvangen een nieuwe en monteren deze later thuis. Nu is de overbrenging spelingsvrij.

Terug van een ritje naar Zutphen.

RDW keuring

Na het bezoek aan BCC wordt de auto door de RDW goedgekeurd, dit is beschreven in RDW-keuring.

Hiermee is de auto (hoewel nog niet helemaal afgebouwd) street legal en kunnen we er mee rijden. De eerste ritten zijn beschreven in eerste ritjes.

Ondertussen gaan we nog steeds door met het bouwen en aanpassen van de auto.


Sporing

Na het vervangen van de stuurkoppeling stellen we de sporing. Dat is een hele klus. De achteras bepaalt de rijlijn van de auto. Daarom lijnen we de auto uit naar de achteras met behulp van touwtjes. Daarna controleren we de rechtuitstand van het stuur middels een proefrit. Het stuur blijkt niet helemaal recht te staan. Onderweg stoppen we daarom telkens en meten de uitspoor met een meetlint en stellen telkens bij net zo lang totdat de sporing (0-3mm uitspoor) goed staat en het stuur recht.

Uitlijnen met behulp van touwtjes.