Kabelboom

Ook al wordt de Burton een spartaanse auto, toch zit er wel een en ander aan elektrische spullen in. Om te zorgen dat dit alles werkt gaan we zelf een kabelboom maken.

Samenstelling kabelboom

Om het elektrisch gedeelte van de auto overzichtelijk te houden besluiten we drie kabelbomen te maken.

  • Achterste kabelboom, van het dashboard naar achteren.
  • Dashboardkabelboom
  • Kabelboom motorruimte

Zo word de kabelboom minder complex. Daarnaast is de kans op fouten of op het vergeten van aansluitingen minder groot.



Draaddikte

Voldoende dikte van de draden is erg belangrijk. De draden moeten niet te dun zijn omdat er dan teveel spanningsverlies optreedt. Natuurlijk kun je dan kiezen om alle draden 1,5 mm^2 te nemen. Maar dat maakt de kabelboom weer onnodig dik. Daarom berekenen we de stroomsterkte die door iedere draad gaat met de wet van Ohm, U = I * R en P = U * I.

Op internet zijn de formules te vinden voor het bepalen van de juiste draaddikte als de stroom bekend is. Daarnaast zijn er ook handige rekentools te vinden om de juiste draaddikte te bepalen. Een goed voorbeeld is de draadcalculator.

Achterste kabelboom

Allereerst tekenen we een ontwerp van de achterste kabelboom.

In het ontwerp maken we gebruik van verschillende draadkleuren om de boel overzichtelijk te houden. Voor de verlichting maken we gebruik van de oude Bosch-kleurcodering die je bij de meeste universele trekhaakbedradingsets nog steeds tegenkomt.

Ontwerpschets kabelboom.

Achterste kabelboom voor het intapen.

Om de kabelboom te kunnen maken bestellen we bij Conrad verschillende kleuren en dikten draad en bij Rick Donkers Auto Electrics een aantal multistekkers. Een rolletje pvc isolatieband en een rolletje stoftape maken de voorraad compleet om een nette kabelboom te kunnen maken

In de body meten we globaal de benodigde lengte op en beginnen we met het bundelen van de juiste draden (dikte en kleur). Voor het bundelen is PVC isolatietape een goede oplossing. Bij het maken van de kabelboom houden we ook rekening met een aantal later toe te voegen opties, zoals bijvoorbeeld een radio. Dit houdt in dat we een aantal reservedraden in de kabelboom leggen. Bijzonder aandachtspunt bij een auto met een polyester carrosserie is dat ieder component een eigen massa moet hebben. De massadraad voert natuurlijk de meeste stroom, en is daarom de dikste draad in de bundel. Nadat de draden op de juiste lengte zijn gebundeld kunnen we de stekkers monteren. Hierbij is het belangrijk te zorgen dat de penposities correct zijn. Ook gebruiken we verschillende stekkers om fouten bij het aansluiten te vermijden.

Met een krimptang monteren we de stekkers aan de kabelboom, en natuurlijk aan de componenten die al in de auto zitten.

De kabelboom ingebonden met stoftape. De labels zijn voor de loshangende draden die later moeten worden aangesloten op de dashboardkabelboom.

Dashboardkabelboom

Na de montage van de dashboardklokken en schakelaars kan de dashboardkabelboom gemaakt worden.

Achter het dashboard komt zeer veel bedrading. De klokken en schakelaars hebben veel aansluitingen die ook nog eens dicht bij elkaar zitten. Van de verlichtingsschakelaar en de richtingaanwijzerschakelaar is geen schema, dus bepalen we met de multimeter wat er gebeurt in welke stand. De kleine schakelaars voor de ruitenwisser, claxon en mistlamp hebben een schema.

Kladje van werking verlichtingsschakelaar

Schema van ruiten wisserschakelaar

Vanaf papier is het bijna niet te doen de kabelboom correct te ontwerpen. Vooral niet omdat de lengte van de bedrading niet goed kan worden ingeschat. Daarom duiken we onder het dashboard en bouwen de kabelboom draadje voor draadje op. We tapen de draden eerst met schilderstape aan elkaar om ze een beetje in het fatsoen te houden.

Later als echt alle bedrading is gemonteerd (en niets vergeten) kunnen we de kabelboom afwerken met stoftape.

Geordende en gelabelde spaggetti.

De draden aangesloten achter het dashboard.

Na het aansluiten van alle draden testen we provisorisch of alles werkt. Daarna beginnen we met het intapen van de kabels met stoftape. Hiervoor moet een deel van de bedrading weer verwijderd worden. Door het afwerken met stoftape ziet de kabelboom er een stuk netter uit, maar wordt hij ook stugger, waardoor sommige delen onder spanning komen te staan een stekkers los dreigen te schieten. Met name bij de zekeringkast omdat daar veel bedrading samen komt. Om dit op te lossen solderen we de bedrading vast aan de onderste aansluitingen van de zekeringkast. Daarna wordt de kabelboom op diverse plaatsen nog goed vastgezet met tie-wraps om te voorkomen dat door trillingen stekkers los gaan.

Relais voor de componenten die veel stroom vragen.

De zekeringkast in het interieur.

Bam!

Bij het monteren en testen van het ruitenwissermechanisme bleek er toch iets niet goed te werken. De ruitenwissermotor is voorzien van een sleepring die zorgt voor de automatische afslag. We hadden er echter geen rekening mee gehouden dat middels deze sleepring de motor in rust aan beide zijden aan massa zou worden gelegd bij wijze van motorrem.

Een vonk en een verbrand nmassacontact in de motor was het resultaat. Dat krijg je als je denkt dat je alles weet...

Gewapend met een multimeter dan maar het mecahniek te lijf om er als nog achter te komen hoe het mechanisme elektrisch dan wél in elkaar steekt. Met deze verworven kennis tekenen we vervolgens twee mogelijke aansluitschema's.

Mogelijkheid 1 met wisselschakelaar

Mogelijkheid 2 met relais

Omdat de schakelaar die we willen gaan gebruiken erg licht is en we toch al rekening hadden gehouden met een relais kiezen we voor de tweede mogelijkheid. We repareren het massacontact van de wissermotor, trekken een extra draad een sluiten de boel aan.

Het werkt!

Kabelboom motorruimte

Nu de dashboardkabelboom gereed is kunnen we verder met de kabelboom voor in de motorruimte. Daarbij volgen we dezelfde opbouw-strategie als bij de dashboardkabelboom. Draad voor draad trekken, aansluiten en testen. Daarna pas intapen.

Start maken kabelboom.

Inkorten en vasttapen van de bedrading.

Multistekker hoofdvoedingen

Penbezetting stekker hoofdvoedingen

Met twee multistekkers sluiten we de kabelboom voor de motorruimte aan op de kabelboom van het dashboard. Dit maakt het mogelijk de kabelboom compleet te verwijderen. Dat is handig wanneer bijvoorbeeld de motor moet worden uitgebouwd, of het front moet worden verwijderd.

De penbezetting van de multistekkers hebben we genoteerd om bij eventuele problemen gemakkelijker diagnose te kunnen stellen.

Multistekker verlichting en instrumenten.

Penbezetting verlichtingsstekker.

De kabelboom in de motorruimte verzorgt de spanning van en naar het contactslot, maar ook naar de rest van de auto. Daarom hebben we 4 hoofdzekeringen gemonteerd om alles te beveiligen.

De stekkers zijn voor de koplampen, de losse bedrading moet worden aangesloten op de richtingaanwijzers als deze gemonteerd worden.

Stoelverwarming

De stoelverwarming krijgt een eigen kabelboom die gedeeltelijk in en onder de middenconsole wordt weggewerkt. Ook deze kabelboom maken we met behulp van multistekkers zodanig dat ieder onderdeel moeiteloos gedemonteerd kan worden mocht dit nodig zijn.

Ontwerp (schema).

Bedrading onder de middenconsole.