Opbouw chassis

Omdat we thuis weinig ruimte hebben bouwen we het chassis op in een grote loods op 17 km van onze woonplaats. De onderdelen die we klaar hebben nemen we mee naar de loods en monteren ze daar op het chassis. Dit betekent dat we de volgorde van revisie van de onderdelen plannen in de volgorde van montage op het chassis.

Het voordeel van deze werkwijze is dat het revisiewerk afgewisseld wordt met montagewerk. Zo houden we het leuk. Iedere keer word je weer blij als na uren van schoonmaken, repareren, spuiten en poetsen een als nieuw gelijkend onderdeel kan worden gemonteerd.

De opbouw stap voor stap

De basis van de Burton wordt een stevig gegalvaniseerd chassis gemaakt van U-profielen. Dit chassis hebben we gekocht bij 2CV Service Noord. Het is een stuk sterker (ook iets zwaarder) dan de gegalvaniseerde chassis van andere leveranciers. Daardoor ontstaat geen torsie in het chassis als gevolg van de krachten die thermisch verzinken met zich meebrengt.

Het chassis van U- balken.

Start van de opbouw.

Met de start van de opbouw van het chassis wordt het project officieel een Burton. Daarvoor was het immers nog een berg onderdelen van een donor eend.

Veerbus gemonteerd.

Montage van de schokbrekers.

De achteras gemonteerd.

De benzinetank.

Het monteren van de remtrommels ging niet van harte. We hebben nog geen juiste dop om de naafmoer aan te draaien. Verder lijkt het of de excentrieken om de voering te stellen vast zitten. Mogelijk komt dat door de RX5. Ze waren namelijk nog zwaar te verdraaien toen de as op de werkbank lag. Ingespoten met WD40. Later maar eens kijken of ze te verdraaien zijn. Lukt het niet om ze gangbaar te krijgen dan moeten we ze vervangen door nieuwe.

Ook de vooras met stuurinrichting gemonteerd.

De vooras is gereed. We hebben hem op het chassis gemonteerd. Wel beschadigt de RX10- laag nogal snel. Waarschijnlijk is de laag nog niet voldoende uitgehard. Hopelijk wordt het na het bijwerken nog een beetje strak want nu lijken de beschadigingen erg lelijk.

De excentrieken van de achterremvoering bleken gelukkig gangbaar te zijn. Een paar keer goed heen en weer gedraaid. Daarna de trommel gemonteerd en vastgezet met de juiste dop. Eveneens hebben we de tank gemonteerd.

De versnellingsbak en de aandrijfassen op het chassis gemonteerd. De remschijven van de donor gebruiken we gewoon opnieuw, ze zijn nog in goede staat.

Vervolgens hebben we de motor op het chassis gemonteerd.

Aanpassen chassis

De voorste dwarsbalk van het chassis zat niet mooi in het midden uitgelijnd. De balk zat ongeveer 1,5 cm te ver naar links. Dit betekende dat de veerpotten een beetje scheef onder de auto stonden. We hebben ons hier al langer zorgen over gemaakt, maar besloten te wachten totdat we het onderstel op de wielen zouden zetten. Dan is te zien of deze scheefstand echt een probleem is.

Toen we vandaag het rollend gedeelte op de wielen zetten bleek dat hierdoor de voorste veerstang aan de linker kant aanloopt in de bevestigingsbus van de veerpot. Dat wil je niet. Dus de stoute schoenen aangetrokken en de dwarsbalk losgeslepen van het gegalvaniseerde chassis. Daarna de balk door een forse klap met een hamer zo goed mogelijk in het midden gezet en vastgelast. Bij het lassen smelt het zink rondom de las, waardoor er veel rookontwikkeling is. Dit betekent dat je de las slecht kunt zien tijdens het lassen. Ook loopt gesmolten zink langs het smeltbad. Dit zorgt er allemaal voor dat de las er uitwendig niet zo mooi uitziet als wanneer je schoon staal last. Toch is de las zelf gewoon goed.

Los slijpen van de verkeerd gelaste balk.

Chassisbalk opnieuw gelast.

Hierna hebben we de hoogte van het chassis afgesteld en uitgebalanceerd. Hiervoor hebben we 300 kg aan frontgewichten op het chassis gelegd. Daarbij hebben we de rijhoogte voor op 13,5 cm en achter op 16,5 cm afgesteld. Ik hoop dat onze inschatting klopt dat de uiteindelijke rijhoogte wanneer de complete auto klaar is max 0,5 cm lager is dan afgesteld.

Wat kleine dingen moeten nog even gedaan worden, waaronder het aansluiten van een stukje benzineslang en een benzinefilter.

16-04-2016 Het rollend gedeelte is klaar!

Ter vergelijking het oude rollend gedeelte zoals dit onder de carrosserie vandaan kwam en het gereviseerde nieuw opgebouwde rollend gedeelte naast elkaar. Het verschil is duidelijk.

Oud en nieuw.

Sportvelgen

Mooie wielen maken een auto helemaal af. Het is lastig om leuke wielen te vinden die op een 2CV-naaf passen, en die daarnaast ook nog passen onder een Burton. De beschikbare ruimte is vooral aan de achterzijde beperkt.

Uiteindelijk kiezen we voor stalen sportvelgen van BCC. De velgen zijn gepoedercoat in zilver. Dat staat mooi bij de chromen accenten van de auto. De velgen laten we monteren bij BCC als we daar zijn voor de vóórkeuring en de controle van de stuurinrichting/stuurkoppeling.