Voorbewerken

De body is de carosserie van de Burton. Deze is geheel van polyester vervaardigd, De belangrijkste reden dat we voor een Burton body kiezen is de vormgeving die ons aanspreekt.

Body besteld

Vandaag (19-03-2016) hebben we de body besteld. Het moeilijkste was het uitzoeken van de kleur. We bekijken foto's op internet en echte Burtons bij een tourrit bij ons in de buurt. Na discussiëren, wikken en wegen is het uiteindelijk RAL 9005 (diepzwart) geworden.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, ook dit diepe zwart. Er zal veel gepoetst moeten worden om de auto netjes te houden. Maar ja het is een hobby-auto.

We hebben hem besteld bij een medewerker van BCC die eigenlijk geen verkoper was. Daarom toch maar even gebeld en nagevraagd of de bestelling is gedaan en wat de verwachte levertijd is. De body is inderdaad besteld, en men verwacht over een week of 6- 8 te kunnen leveren. Daarover worden we nog gebeld als de exacte leverdatum bekend is.

We krijgen Burton nummer 1215.

Binnen!

We krijgen een telefoontje exact 8 weken nadat we de body besteld hebben. De body is bij BCC binnen gekomen. Natuurlijk willen we hem zo snel mogelijk komen halen.

De eerstvolgende zaterdag 18 juni 2016 is dan ook grote dag: we gaan de body halen! We hebben ook nog wat materialen besteld, die kunnen we dan ook gelijk meenemen. De body zit in een houten krat van 2,90 x 1,20 x 1,20 meter. We nemen een grote aanhanger mee om het krat te kunnen vervoeren. Met een heftruck wordt het krat op de aanhanger geplaatst. We zetten de boel goed vast en rijden blij terug. Daar halen we het krat heel voorzichtig met een heftruck van de kar. En stallen we het krat in de loods. Het wordt aangeraden om alles in het krat te laten zitten totdat er daadwerkelijk begonnen gaat worden met het bewerken van de body.

Hieronder een aantal foto's voor een impressie van deze speciale dag.

Onze body.

RAL 9005 zwart.

Opladen met de heftruck.

Het past nét.

Klaar voor transport.

Om de body goed te kunnen bewerken halen we hem uit het krat.

Daarna keren we het krat om en passen het enigszins aan. Vervolgens zetten we hem terug op het krat. De overige losse onderdelen moeten we zo lang mogelijk ergens anders bewaren. Daarbij moeten we uitkijken dat we deze delen niet beschadigen. Ook tijdens het werken aan de body moeten we uiterst nauwkeurig en voorzichtig te werk gaan om niets te beschadigen. Dat wordt een uitdaging!

De body bovenop het krat.

Voorbewerken binnenzijde

De body is van buiten in kleur RAL 9005. Dit wordt gedaan door middel van een gel-coat die al in de mal wordt aangebracht voordat het polyester daarin komt. De binnenkant van de body is ruw slecht afgewerkt en bovendien van grijs polyester en niet gecoat. Ook wanneer de auto klaar is zal er aan de binnenkant hier en daar nog polyester te zien zijn.

Daarom schuren we de echte ruwe delen met grof schuurpapier weg. Daarna komt er een goede primer op. Op zichzelf is het in de primer zetten al een hele crime vanwege de ruwheid en oneffenheid van het oppervlak. Daarnaast zuigt het ruwe polyester ook nogal wat verf op. We hebben aan één potje primer niet genoeg.

Primer als grondlaag.

Het ruwe polyester.

Na de primer komt er een laag zwart RAL 9005 die we bij de verfwinkel op kleur hebben laten maken. Op de foto is de primer als wit te zien. Het zwarte is de eerste kleurlaag. Ook deze is wat lastig op te brengen omdat het oppervlak ruw en oneffen is. Waarschijnlijk is een tweede laag nodig om alles goed dekkend te krijgen.

Als de witte primer op is en ook de zwart RAL 9005 gaan we opnieuw naar de verfwinkel. Daar ontdekken we dat dezelfde kunststof primer ook in zwart leverbaar is. Dat spaart een hoop werk. Dat we daar niet eerder opkwamen!! Het is belangrijk dat je niet tegen de grauwe achterzijde van het polyester aankijkt. Maar of dit nu dof zwarte primer is of een laag RAL 9005, dat maakt in principe niets uit. We besluiten de rest van de body (achterzijde), het front en de spatborden gewoon in de zwarte primer te zetten.

Waar je ook kijkt je zult nu nergens meer ruw grauw polyester meer aantreffen.

De laag zwart over de primer aangebracht.

Zwarte primer werkt veel beter.