Interieur

Bij een open kitcar is het interieur erg belangrijk omdat dit goed zichtbaar is. Het moet er dan ook gelikt uit zien en passen bij de rest van de auto. Verder moet het ergonomisch een beetje handig zijn. Daarom besteden we hier veel aandacht aan.

Dahboardklokken

Door de man die de carrosserie van de donorauto heeft gekocht werden we getipt dat Cygnus kitcar zijn voorraad onderdelen wilde gaan verkopen voor gereduceerde tarieven. Cygnus is ook een kitcar op 2CV basis. We gaan dus op pad naar Uden, vlak bij Nijmegen. Hier scoren we een heleboel onderdelen, waaronder de dashboardklokken.

De stoelen van de donorauto hebben we verkocht aan een mevrouw uit Nijmegen, die kunnen we dus meteen meenemen en cashen. Achteraf is de besparing niet zo groot geweest. We hebben namelijk in Nijmegen bij het wegbrengen van de stoelen een boete gescoord van 117 euro voor het rijden met maar liefst 63 km/u in plaats van 50. We hadden de stoelen beter kunnen weggooien dan verkopen.

Lay out dashboard

Om te kunnen experimenteren met de lay out van het dashboard heeft Julian de klokken en schakelaars gescand en uitgeprint. Een beetje kneedgom er achter maakt schuiven en opnieuwplakken mogelijk. Hierbij is het belangrijk dat ook de afleesbaarheid goed is. Daarom zetten we de bank los in het interieur en gaan er op zitten om te beoordelen of de klokken goed leesbaar zijn.

Deze is het niet geworden.

Dit leek ons beter.

Met een boormachine is nu eenvoudig de ronding uit te boren. Niet te groot. Het uitvijlen van de gaten is een uiterst nauwkeurig werkje. De overlap van de klokken en de schakelaars, is namelijk niet zo groot. Vooral bij de schakelaars moeten we erg voorzichtig te werk gaan. De gelcoat is erg hard, er springen makkelijk stukjes af tijdens het vijlen. De overlap van de schakelaars is maar heel minimaal, dus de kleinste beschadiging valt al op.

Eerst boren en dan voorzichtig uitvijlen.

Het past!

Na een middag hard werken en stof happen zijn alle gaten geboord en kunnen de klokjes en schakelaars geplaatst worden.

Het dashboard nadat alle schakelaars en klokken zijn gemonteerd.

Bank

We gebruiken de oude eend achterbank. Die ontdoen we van bekleding zodat het kale frame overblijft. Julian schuurt en spuit het frame zodat het er weer als nieuw uitziet. Bij Burton bestellen we nieuwe rubbers en stevige polyester matjes om de bank opnieuw op te bouwen.

In een open auto is het niet altijd comfortabel. De wind heeft vrij spel en het zal ondanks de goede verwarming toch best fris zijn af en toe. Wat is er dan fijner dan een verwarmde stoel? Vandaar dat we bij het opbouwen van de bank verwarmingsmatten aanbrengen.

Behandeling van het bankframe.

Montage.

De bank met stoelverwarming .

Over de bankbekleding hebben we lang nagedacht. Vanwege de luxe uitstraling ging de voorkeur uit naar leer. Maar een aantal bekleders met kennis van zaken hebben ons dit afgeraden. Je moet een zware kwaliteit leer kiezen, en dan nog zal het leer veel te lijden hebben onder weersinvloeden in een open auto. Er is veel onderhoud nodig om het leer netjes te houden.

Na wikken en wegen kiezen we dan toch maar voor kunstleer (sky). We vereren Burton Car Company met een bezoek om de kleur van de bekleding uit te zoeken.

We kiezen voor een effen kleur (middelste staal).

Het bankje los geplaatst om te zien hoe het lijkt.

Audio installatie

De burton hoeft geen showcar met een super dure high end audio-installatie te worden. Toch vinden we een degelijke en prettig klinkende audio-installatie wel belangrijk. De installatie moet ook passend zijn bij het klasieke karater van de Burton. Vooral het kiezen van de juiste radio bleek lastig. Er zijn prachtige Retro modellen te koop die er echt klassiek uitzien, maar dan ook een vermogen kosten. We gaan dus voor een compromis en kiezen voor een klassiek ogende Caliber radio met Bluetooth en USB. We hebben hem op een speciale manier ingebouwd om hem nog klassieker te laten lijken.

Qua speakers nemen we de de Blam Audio Relax 165RX instapserie van het Franse high end car audio merk van Guy Bonneville. De tweeters komen in het dashboard, de woofers achter de bank.

Blam staat bij audio liefhebbers bekend om zijn goede klank.

We plaatsen een triplex plaat achter de bank. Omdat we in deze plaat ook de bass-speakers willen monteren verstevigen we de plaat met drie latten. Bij de bankbekleding hebben we extra kunstleer besteld om dit paneel te kunnen bekleden. Het paneel is weliswaar niet duidelijk zichtbaar als de bank gemonteerd is, maar toch vinden we consistentie in de bouwkwaliteit belangrijk. Zelfs na het demonteren of kantelen van de bank ziet het er netjes uit.

Het kunstleer geplakt.

Het achterpaneel gereed en klaar voor montage.

We monteren het achterpaneel in de auto. Daarbij maken we zelf de benodigde steuntjes. We maken geen gebruik van kit of lijm, zodat demontage altijd eenvoudig mogelijk is. De bass speakers monteren we in het paneel.

Paneel vanuit passagiersruimte gezien.

Paneel met de speakers vanuit kofferbak gezien.

Voor de tweeters en de radio maken we gaten in het dashboard, daarvoor gebruiken we net als bij de dashboardklokken de beproefde 'gaatjesmethode' . We boren veel kleine gaatjes waarna we het ontstane gat voorzichtig tot het juiste formaat uitvijlen.

Gat voor de tweeter.

Gat voor de radio.

De Caliber radio heeft een fors kantebaar front dat ver uitsteekt. Dat lijkt niet mooi vinden wij. Daarom bedenken we een manier om de radio zodanig in te bouwen dat het lijkt alsof er een oude radio gemonteerd is waarbij alleen het frontje en de beide knoppen door het dashboard heen steken. Daarvoor moeten we de radio aanpassen. Daardoor is de CD-speler niet meer te gebruiken omdat het frontpaneel niet meer kantelbaar is. Het blijft een soort gok, maar we wagen het. Onverwacht krijgen we daarbij nog hulp van een goede vriend die langskomt.

De radio nieuw uit de doos.

De radio op klassieke manier ingebouwd.

We hebben een risico genomen door een nieuwe radio aan te passen, waardoor hij niet meer op de normale manier te monteren is. Het resultaat is echter zoals verwacht en gehoopt, het past precies bij de klassieke uitstraling van de Burton!

De afstelling van het geluid behoeft nog enige aandacht. Dat heeft te maken met het feit dat de bass-speakers zich achter de bank, en de tweeters in zich het dashboard bevinden. Daarmee hebben we rekening gehouden met de manier van aansluiten. Alles is goed regelbaar zodat we uiteindelijk de juiste instelling kunnen vinden.

Geconcentreerde blikken bij het testen van de audio.


Middenconsole

We willen graag een middenconsole in de Burton, en besluiten deze zelf te maken van MDF en aluminium plaat. Als eerste maakt Julian een model van karton. Naar dit model zagen we panelen van MDF.

Kartonnen mal.

Zijpaneel gezaagd.

De zijpanelen bekleden we vervolgens met kunstleer en plaatsen deze in de auto. De rand werken we af met een 'kraalrubber' in dezelfde kleur. Opnieuw maken we een kartonnen mal voor de bovenzijde van de console. Aan de hand daarvan zagen we een aluminium paneel. Dit aluminium is spiegelglad en daardoor glimt het en is erg krasgevoelig. Daarom nemen we een emmer water en waterproof schuurpapier en maken er 'geborsteld'aluminium van. Dat staat erg goed.

Zijpanelen gemonteerd.

Afdekplaat uit aluminium.

Het gat voor de pookhoes werken we netjes af met een kraalrubber, maar dan komt het moeilijkste: het maken van een pookhoes uit sky. Daarbij helpt Elma een handje. We experimenteren eerst met een oud tafelkleed totdat we redelijk zeker van de zaak zijn.

Het gat afgewerkt met een kraalrubber.

Een tafelkleed als oefenmateriaal.

Als het tafelkleed experiment geslaagd is maken we naar het voorbeeld een echte pookhoes. Terloops komt ook nog een (ex) buurvrouw kijken die nog wat adviezen geeft. Elma bevestigt ten slotte de hoes met naald en draad aan het gelijmde kraalrubber. Daarna kunnen de schakelaars voor de stoelverwarming, de bedrading en de USB aansluiting gemonteerd worden.

De achterzijde van het paneel met de bedrading.

De bovenzijde van het paneel.

Een prachtig resultaat!

Natuurlijk moet er af en toe getest worden: hoe is de zitpositie, en de afstelling van de bediening?

Zijwandbekleding

De zijwandbekleding hebben we meteen met de bankbekleding bij BCC besteld, vanwege het kewaliteitsgevoel dat deze bekleding geeft. Dit komt door de schuimlaag aan de achterzijde. De bekleding is redelijk op maat. Aan de randen moet het nog wat bijgesneden worden, maar de vorm klopt redelijk. De montage was dan ook niet erg lastig. Wel het onder spanning houden na het lijmen. Allerhande materialen hebben we gebruikt om de bekleding aan te duwen tijdens het drogen daarbij kwam de krantenwijk van Julian goed van pas...

Aanduwen van de bekleding na het lijmen.

Het resultaat.

Het kleur-dilemma

Als de bekleding is gemonteerd zien we als de zon er op schijnt een cognac-achtige rode tint. Dat is absoluut niet lelijk, maar we kijken er wat raar tegenaan. Julian zegt op een gegeven moment: "We hadden toch die donkere kleur moeten nemen". Oei, daar schrik ik van: dat hadden we toch juist gedaan??? Daarom nemen we de foto van de stalen er nog eens bij en vergelijken de kleur in de auto met de gekozen kleur. Vreemd genoeg lijkt de kleur van de bekleding niet de kleur te zijn die we hebben uitgekozen. Dat ons dat niet eerder is opgevallen...

Hierboven zijn de kleurstalen geprojecteerd, op de bank en de achterwandbekleding. De rood gemerkte staal was de oorspronkelijke keuze. Afhankelijk van de lichtval lijkt de kleur niet, of zelfs helemaal niet op de gekozen kleur. De zwart gemerkte lijkt meer overeen te komen. Nu hebben we natuurlijk te maken met foto's waarbij de (automatisch ingestelde) witbalans uiteindelijk veel invloed heeft. We hebben contact opgenomen met Burton. Ze zeggen de juiste bekleding te hebben besteld.

Wanneer we met de Burton op de aanhanger een bezoek brengen aan BCC om de sportvelgen te laten monteren houden we de stalen nogmaals tegen de bekleding. Hier blijkt wel hoe lastig het beoordelen van een kleur met een kleurstaal eigenlijk is. De kleur die we hebben uitgekozen is wel degelijk de geleverde kleur. Het lijkt alleen net wat anders op een bank.


Bekleding schutbord en bodem

De originele vloermat van Burton ziet er prachtig uit, maar de naam zegt het al: hij ligt op de vloer. Het schutbord is onbekleed. En dat vinden wij niet mooi. Bij de Action struikelden we toevallig over een universele matset voor slechts 7 euro. Met wat knip en snijwerk was die vrij eenvoudig om te toveren in een mooie bekleding voor het schutbord. Zo is ook de inkijk in de voetenbak een stuk netter.

De bodem van de auto onder de bank is onbekleed. Normaal gesproken zie je dit niet. Toch willen we ook daar graag een nette uitstraling. Een foam-matset van de Action is eenvoudig om te toveren tot een mooie zachte bodembedekking die ook nog eens eenvoudig schoon te houden en zelfs moeiteloos te verwijderen is.

Bekleding van het schutbord.

Een foamlaag onder de bank maakt het af.

Het ziet er goed uit!

Close up dashboard.

De kofferbak

De kofferbak hebben we aan de zijkanten bekleed met een lap vilt die bestemd is voor het bekleden van hoedenplanken. De koffermat zelf is van Burton en maakte deel uit van de bekledingset die we besteld hebben. De kofferbak wordt verlicht door een LED-lamp zodra het kofferdeksel wordt gelicht. De lamp wordt bediend door een portierschakelaar op een steun (links op de foto).

Een gereedschapkoffertje hebben we vastgezet met een spanbandje aan het achterschot, een anti-slip mat voorkomt heen en weer schuiven. De randen zijn afgewerkt met stoftape.

Linkerzijde kofferbak.

Rechterzijde kofferbak.

Aanzicht complete kofferruimte.