Revisie van onderdelen

We hebben met een aanhanger de assen, motor, versnellingsbak en veerpotten vanuit de loods opgehaald. Thuis in de garage willen we deze onderdelen repareren/reviseren. Onze garage is niet al te groot dus wanneer er een onderdeel klaar is willen we dit zo snel mogelijk weer mee terug nemen naar de loods om deze onderdelen op het nieuwe chassis te monteren. Het voordeel hiervan is dat we het overzichtelijk houden, maar ook dat het werk wat afwisselender wordt. Iedere keer als er een onderdeel gereviseerd is belonen we onszelf door het op het nieuwe chassis te monteren.

Achteras

Een oud gezegde is dat iets eerst slechter moet worden voordat het beter wordt. Dit is ook zo bij revisie van onderdelen. Het meest vervelend, maar ook erg belangrijk is het schoonmaken van de onderdelen die we willen hergebruiken. Op deze manier kunnen we de staat veel beter beoordelen. De assen en draagarmen zitten dik in de tectyl op sommige plaatsen. De enige manier om dit goed te verwijderen is een staalborstel op een boormachine. Julian heeft er heel wat uurtjes inzitten.

Schoonmaken van de achteras

Na het schoonmaken laten we de as een nacht in het gras liggen om lekker vochtig te worden zodat het blanke staal iets gaat roesten. Dat is goed want daarop hecht RX5 het beste. RX5 is een roestomvormer op basis van lijnolie. RX5 droogt vrij langzaam, zeker bij een lage temperatuur. Dit duurde ruim een week. Na het drogen wordt de RX5 afgedekt met een laag RX5 gemengd met RX10. Ten slotte volgt een laag RX10.

De achteras staat te drogen.

Nieuwe remvoering en leidingen.

Nadat de coating is gedroogd beginnen we met het monteren van de nieuwe roestvrijstalen remleidingen op de achteras. Ook monteren we nieuwe voeringen en remcilinders.

Ondanks dat de RX10 droog is is de coating toch nog zacht. De kans op beschadiging is vrij groot dus we moeten nog even behoedzaam te werk gaan.

Vooras

Ook de vooras ondergaat dezelfde behandeling. Daarbij controleren we zeer nauwkeurig het stuurhuis dat in de as verwerkt zit. Daar zit geen enkele speling op en functioneert prima. De fusees en de draagarmlagers zijn ook nog goed, dus deze as is gewoon in elkaar blijven zitten. Het is leuk om zaken te demonteren, maar iets dat goed is wordt niet beter als je het demonteert en weer in elkaar zet.

De vooras ligt te drogen.

Veerbussen

Een van de beide veerbussen heeft een deuk en een beschadiging. Nadere inspectie wijst uit dat de veerpot op deze plaats erg dun is, er zit zelfs een gaatje in.

Om te controleren hoe de veerbussen er werkelijk aan toe zijn hebben we ze gedemonteerd door de deksels er af te slijpen. Dat gaf tevens de mogelijkheid om de veren en overige onderdelen eens goed te controleren.

Veerbussen gedemonteerd.

Het blijkt dat de veerpotten inwendig nogal verroest zijn doordat er water in heeft gestaan. Daarom hebben we besloten de bussen van de veerpotten te vervangen. De bussen kosten slechts 20 euro per stuk. Van iedere veerpot is één deksel nog goed, dat gaan we dus hergebruiken. Burton Car Company levert geen losse veerbussen. We hebben ze daarom besteld bij 2CV Service Noord. Ook de kromme veerstang hebben we vervangen. Omdat de rijhoogte van de Burton lager is dan van de 2CV zijn er langere trekstang-ogen nodig. Die hebben we besteld bij BCC. De veren en overige onderdelen hebben we schoongemaakt met een kwastje ingevet en weer netjes gemonteerd.Daarna de bussen keurig dicht gelast. Het ziet er prima uit. Ten slotte krijgen ze evenals de assen een zorgzame RX5 en een RX10 behandeling om ze te beschermen tegen het zware leven onder een Burton.

Een nieuwe bus gelast.

De eerste laag RX10.

Koppeling

De koppelingsplaat hebben we door specialistisch bedrijf Vekoma van nieuwe voering laten voorzien. Ook is de drukgroep gecontroleerd en gezandstraald. Het druklager hebben we vervangen.

De koppelingsplaat.

Drukgroep.

Versnellingsbak en aandrijfassen

De versnellingsbak schakelde nog goed. Dat hebben we tijdens de proefrit met de donorauto kunnen constateren. Daarom konden we volstaan met het grondig reinigen en verse olie.

De aandrijfassen halen we uit elkaar, voorzien ze van nieuw vet en nieuwe hoezen.

De versnellingsbak.

De aandrijfassen.

De startmotor

De startmotor functioneert nog goed. We halen hem uit elkaar, smeren de lagers, maken de collector schoon en zetten hem weer in elkaar. De koolborstels zijn nog goed. Een nieuwe laklaag en hij kan weer jaren mee!