1.6 El procés de disseny i millora de productes. I+D+I. Oficina tècnica: el projecte tècnic

(per Marc Núñez - TI1 - curs 2010/11)

Index

1.6.1 El procés de disseny i millora de productes.

1.6.2 I+D+I

1.6.3 Oficina tècnica: el projecte tècnic.

1.6.4 Bibliografia

1.6.1 El procés de disseny i millora de productes

El proces de disseny és un conjunt de passos que es poden seguir per construir un producte. Molts d'enginyers i dissenyadors utilitzen un gran nombre de passos i procediments, però no podem dir que hi hagi una combinacio definitiva. El fet de seguir aquests passos no garanteix que el producte resultant sigui un éxit. De totes maneres, deim que el procés de disseny consta de aquests passos:

1. Detectar un problema o necessitat: El món està ple de problemes, i la tecnologia té com objectiu millorar la nostra vida, així que, lo primer que hem de fer és cercar un problema per trobar una solució. Hem de plantetjar-nos què volem solucionar i què volem aconseguir. Aquest pas és molt important ja que un mal plantejament del problema pot derivar en un fracàs alhora de realitzar el producte.

2. Cercar informació i possibles solucions: Hem de cercar informació i averiguar dades sobre el problema. En aquest pas, hem de deixar que la nostra imaginació ens doni qualsevol solucio posible al problema. No s'han d'evaluar aquestes idees com si fossin factibles o no, ja que l'objectiu d'això es fer ''una pluja d'idees'' i que el conjunt de totes ens doni una idea que pugui ser la solució al problema, com una reacció en cadena.

3. Escollir la millor solució: De entre totes les solucions, hem de escollir una. Ens fixarem quina de les solucions s'apropa més al que volguem aconseguir i tindrem en compta que compleixi uns requisits incials: barat, senzill, ecològic...

4. Dissenyar la solució seleccionada: Per tal de que la solució estigui ben planificada, farem un Avantprojecte, on incluirem què volem fer, perquè ho volem fer, les caracteristiques generals, la llista de materials, el procés, un calendari amb els objectius i un plànol orientatiu. Exemple d'Avantprojecte.

5. Construir una maqueta o prototip: Abans de començar amb el producte, es recomenable fer un petit prototip amb materials més ecònomics per assegurar-nos de que la nostra idea funcionarà.

6. Redactar el Projecte Tècnic: El projecte tècnic és com l'avantprojecte, però molt més detallat. El projecte tècnic servirà perquè altres persones construeixin el producte o obra final. Més endevant explicarem amb més detall què és i les parts que té el projecte tècnic.

7. Construir el producte final: Ara és quan, seguint el projecte anterior, s'ha de construir el producte, de manera artesanal o industrial.

8. Avaluar i recapitular: Amb el producte fet, es quan es pot avaluar i millorar si faci falta. El procés tecnològic és un cicle constant de millores.

1.6.2 I+D+I

Investigació, desenvolupament i innovació. Aquest és el significat de les sigles I+D+I.

    • Entem per investigació a la indagació que persigueix descobrir nous coneixements i una millor comprensió en l'àmbit científic i tècnic.

    • Entem per desenvolupament l'aplicació dels resultats de la investigació per la fabricació de nous materials o productes o per al disseny de nous sistemes de producció, així com la millora de materials, productes o sistemes preexistents.

    • Entem per innovació a l'activitat el resultat del qual sigui un avanç tecnològic en l'obtenció de nous productes, processos de producció o la millora d'aquests.

Aquestes tres activitats són les que tots els paisos tracten de potenciar mitjançant subvencions, polítiques d'ajuda... I això? Per què?

Perquè un alt nivell de I+D+I suposa una forta fortaleça per a les empreses, ja que els seus productes o processos es diferencies postivament dels de la seva competència. A més a més moltes de les activitats generan avanços socials en forma de qualitat de vida, millora del medi ambient, salut...

El nivell d'activitat de I+D+I en un pais es pot calcular mitjançant la ratio:

    • Despeses en I+D+I / PIB.

Aquí tenim una gràfica que mostra el nivell d'activitat de I+D+I en cadascuna de les comunitats autònomes:

1.6.3 Oficina tècnica: el projecte tècnic

L'oficina tècnica es l'area de l'empresa que s'encarrega de realitzar els projectes tècnics. És un departament fonamental de les empreses industrials, encara que altres tipus d'empreses no la necesiten, com les empreses de servicis.

El projecte tècnic és un conjunt de procediments i informacions que encarrilen a realitzar una obra o un treball tècnic. El projecte tècnic ha de tenir l'informació necessària perquè es pugui construir bé la solució dissenyada. Per aquest motiu hi ha unes normes que estipulen quines parts han de tenir i com han de estar fets els projectes. A España, la norma UNE indica aquestes característiques. El projecte tècnic es pot dividir en les següents parts:

  • Memòria: S'explica el procediment del projecte, els objectius, els materials a utilitzar i les raons del prjoecte.

  • Relació de procediments per realitzar treballs: Conjunt d'actuacions elaborades que permeten executar una tasca.

  • Plànols: Tota l'informacio té que ser expresada també gràficament. Solen trobar-se en escales de 1:2, 1:5, 1:10... i multiples d'aquests.

  • Pressupost: Tots els càlculs econòmics resultants de la suma de tots els desgasts que suposa fer el producte. (materials, mà d'obra...)

  • Annex: Comentaris i informacions adicionals sobre el producte.

  • Modificacions: Els projectes solen ser modificats frequenment quan s'executa un projecte, i aquests modificacions tenen que quedar apuntades.

Distinguim també tres tipus de oficines tecniques: propies de l'empresa (una empresa té el seu propi departament), independents (les quals acudeixen a les empreses per fer qualsevol projecte tècnic) o mixtes (és posible que inicalment una oficina tècnica faci un projecte, pero la propia oficina de l'empresa faci algunes modificacions del projecte)

1.6.4 Bibliografia

http://www.eivissaweb.net/algarbbio/ap2eso01.pdf

http://es.wikipedia.org/wiki/Investigaci%C3%B3n,_desarrollo_e_innovaci%C3%B3n

http://picasaweb.google.es/xisco.huguet/ApuntsPrvTI1Bloc1?locked=true#5521656118549830770

apartat següent >