Instruccions per a la sortida

    1. Just abans de sortir cap a la destinació, un alumne de cada parella anirà a l'aula-taller a buscar els instruments preparats per fer l'activitat: Garbell, 2 varetes de senyalització amb corda, bossa grossa tallada en dues parts, dos bosses petites, dos guants de làtex. Aquestes eines s'hauran de tornar al final de l'activitat (si es perden es descomptaran punts de l'activitat, que té una valoració com una activitat voluntària de 10 punts per cap).

    2. Recollits els estris, els alumnes esperaran en ordre i sense parlar amb veu alta, a l'exterior del vestíbul, a la zona de la porta del recinte. Poden aprofitar per posar-se protecció solar si encara no ho han fet.

    3. Quan tot l'alumnat tengui els seus instruments de treball, abans de partir, es passarà llista i els/les alumnes es col·locaran en fila india per classes i es fixaran i recordaran quin company/a tenen davant i quin tenen darrera. Cada classe estarà assignada a 4 alumnes del cicle formatiu per guiar-los durant el recorregut i ajudar-los en l’activitat. Abans de partir els professors faran una foto per reflexar els alumnes que participen.

    4. Durant el recorregut a peu fins la platja d'en Bossa, s'ha d'anar amb tranquil·litat i atenció, sobre tot en les zones on hi hagi tràfic. No es poden fer malbé ni plantes, animals ni altres materials que hi hagi pel camí. No es poden tirar objectes ni materials diversos en el recorregut fora de papereres o altres recipients de residus.

    5. Durant tot el recorregut (i en tota l'activitat en general) es farà cas a les indicacions de qualsevol professor i dels alumnes del cicle formatiu d'AFE que ens ajudaran en aquesta sortida.

    6. En arribar a la zona on es desenvoluparà l'activitat, tot l'alumnat es tornarà a col·locar en files com a la sortida del centre per comprovar que no s'ha perdut ningú pel camí. Després deixaran les seves pertinences agrupades en la zona que indiquin els professors i conductors de l'activitat (zona "d'acampada"). El tècnic de l’ajuntament aprofitarà per fer una xerrada sobre la posidònia oceànica. Mentres tant, els professors marcaran una zona de 20 x 10 m, on definir les zones d'estudi.

    7. Cada parella es dirigirà a la zona d'estudi delimitada i se li assignarà un quadrat de 2 x 2 m, que senyalitzarà amb la corda fermada a les seves varetes. Les varetes s'han de clavar a la distància indicada, fins al començament de la marca superior, amb l'ajuda d'una maça que duran els professors.

    8. Una volta delimitada la seva zona, la parella col·locarà els plàstics grossos en la meitat més allunyada de la platja. En un dels plàstics anirà col·locant l'arena garbellada (cribada) de la capa superior (fins 10 cm de fons, la marca inferior de la vareta). Tots els residus tecnològics (artificials) de petit tamany que vagin trobant els aniran guardant a la bossa transparent numerada amb la lletra X (procurant que no tenguin arena adherida). Si es troben residus tecnològics que no càpiguen a les bosses petites o qualsevol residus orgànic (restes de posidònia, copinyes, ...), s'avisarà als professors per organitzar el seu tractament.

    9. Acabada la capa superior de la meitat de la zona estudiada, col·locaran a l'altre plàstic els 10 cm inferiors d'arena garbellada (la capa de 10 a 20 cm), fins arribar al fons de la vareta. Els residus tecnològics petits es col·locaran a la bossa marcada amb la lletra Y.

    10. Quan s'hagin buidat i garbellat les dues capes d'arena de la mitja zona inicial, es tornarà a col·locar l'arena corresponent a cada capa, correctament repartida.

    11. Es col·locaran els plàstics damunt la zona ja revisada (més propera a la mar) i es repetirà el procediment amb la meitat més allunyada de la mar. Els residus de la capa superior es posaran a la bossa X junt amb els de la meitat garbellada abans, i els de la capa inferior a la bossa Y.

    12. Acabat tot el procés, es recollirà tot el material usat procurant que hi quedin les mínimes restes d'arena adherides. Es nuaran les bosses de residus i es deixaran amb els altres estris i materials correctament col·locats a la zona "d'acampada" per entregar-ho tot a l'arribada a l'institut. Els alumnes que no retornin algun dels estris o materials perdran punts de l'activitat

    13. Quan arribi l'hora de partir, cada alumne recollirà els seus estris personals i les eines de l'activitat. Es col·locaran en fila per grups, com a la sortida de l'institut per comprovar que no s'ha perdut ningú i es farà el camí de tornada en les mateixes condicions que l'anada.

    14. A l'arribada a l'institut, es tornaran a col·locar per files, i després un alumne de cada parella tornarà els instruments a l'aula-taller.

IMPORTANT:

AQUESTA ACTIVITAT ÉS PART D'UN ESTUDI CIENTÍFIC QUE ES VOL FER SOBRE ELS EFECTES NEGATIUS DE LA TECNOLOGIA SOBRE EL NOSTRE ENTORN. COM QUALSEVOL ESTUDI CIENTÍFIC S'HA DE FER AMB RIGOR I SERIETAT SI ES VOLEN EXTREURE CONCLUSIONS FIABLES. POSAU ATENCIÓ EN EL QUE FEIS, NO MESCLEU RESIDUS O ARENA DE DIFERENT ZONES, NO MOLESTEU NI JUGUEU EN LA ZONA D'ESTUDI.