MA 5 : El Calendari de Google

El Calendar és l'aplicació que equival a una AGENDA ELECTRÒNICA. Serveix per a planificar i coordinar esdeveniments individuals o en grup. Segons el diccionari, un esdeveniment és un fet o succés que es dona en un moment (cast. acontecimiento, suceso. ang. event) Exemples d'esdeveniments típics per anotar en una agenda: cita amb el dentista, entrenament amb l'equip en què jugues, data límit d'entrega d'un treball

El Calendar et permet:

1) que tu mateix anotis esdeveniments de tipus personal, Quan he d'anar al dentista? Quin dia i hora, i on, és el partit de basket en el que de jugar?

2) que comprovis si algú altre ha programat un esdeveniment en el que has de participar o fer alguna cosa. Quina és la data límit per a entregar el treball de CCSS?

3) que tu programis esdeveniments en els que hi han de participar altres persones. Això és molt útil si ets professor, entrenador, dirigeixes un grup de gent... També pot servir per a coordinar-vos entre grups d'alumnes.

EXEMPLE, el secretari del grup d'aula-taller de Tecnologia pot programar un esdeveniment en el que inclogui als altres membres del grup: Reunió per a acordar l'adquisició de materials per a una pràctica de Tecno

La forma en que es presenta el calendar és una graella temporal que pots visualitzar en diferents formats: mensual, setmanal, dia complet amb les seves hores, Programació (la llista d'activitats)... Els esdeveniments que tens programats es veuen amb més o menys detalls segons la visualització que trïis.

A l'esquerra tens les agendes o calendaris als que estàs subscrit. Cada un té un color, i pots visualitzar o no els seus esdeveniments associats (tendran el mateix color) damunt la graella.

COM ANOTAR UN ESDEVENIMENT?

La manera més fàcil, segons el format de visualització, és picant damunt el dia en el que vols programar l'esdeveniment

També pots fer-ho, amb la icona "+Crea", dalt a l'esquerra.

Se t'obri una finestra que et demana dades com: tria hora i duració de l'esdeveniment, a qui convides, si vols enviar un mail automàtic avisant als convidats, si l'esdeveniment és només per un dia o si es repetirà cada setmana, si vols vincular un Meet HangOut, i, important, a quin calendari associes aquest esdeveniment. (No posis en el calendar del teu equip de basket el dia que vas al dentista!!)

QUINS CALENDARIS TENS?

- Per defecte, tens un calendari personal, associat a la teva credencial xxxxx@iesalgarb.es

- També per defecte, estàs subscrits a un calendari genèric que es diu Festius a Espanya.

- Després tens calendaris als quals t'hi ha inscrit l'usuari que l'ha creat. Per exemple, el de la tutoria del teu grup. En aquests, si no t'han donat permís, no hi pots programar esdeveniments, només veure els que algú altre programa.

- També estàs subscrit a calendaris generats per l'aplicació Classroom, un per cada grup CR en el que estàs. Els esdeveniments vinculats a una data que un professor programa al CR de la seva assignatura (dates d'entrega, reunions Meet...) apareixen al calendar d'aquest CR.

- Finalment, també pots crear un calendari teu de forma manual. Has d'anar a Els meus calendaris (+ , Altres calendaris) Crea un calendari nou. Una vegada creat, pots, si vols, afegir-hi usuaris que tenguis a la teva llista de contactes. EXEMPLE Podries crear un calendari per als membres del teu equip de basket, i anotar-hi els entrenaments, els partits, les trobades que hagueu de fer.

SUBSCRIPCIÓ A CALENDARIS CREATS PER ALTRES USUARIS, VIA MAIL I WEB

Quan poses el cursor damunt un calendari, t'apareixen X per cancelar la subscripció, o tres puntets per a modificar opcions.

Anant a Configuració i compartir se t'obri una pàgina, i entre altres opcions pots triar Obtén un ellaç per compartir

Aquest enllaç el pots enviar per per mail o posar-lo en una pàgina web, i qui rebi el mal o visiti la pàgina podrà subscriure's a aquest calendari.

Igualment, pots obtenir l'enllaç d'un calendari creat per algú altre perque te l'ha enviat per mail o perquè visites la pàgina web on l'ha posat, i pulses el + a a barra

que t'apareix a baix a la dreta.

EXEMPLE Aquí hi ha el calendari d'activitats de l'IES ALGARB, pensat per a informar a alumnes, pares i professorat de les activitats que es fan al centre: excursions, xarrades, reunions, viatges Erasmus, períodes de vacances...

PASSES DE MA 5

ABANS DE COMENÇAR aquesta MA, llegeix bé el que s'explica en aquesta MA, i revisa el teu calendari personal, fixa't en com és, on és, quines opcions té i si hi tens esdeveniments programats. Fixa't també en quins calendaris genèrics i calendaris associats a Classroom tens disponibles, i també si hi ha esdeveniments

1 - Anota un esdeveniment en el teu calendari (el que té el teu nom) amb alguna activitat personal que hagis de fer en el proper mes. (Exemples: jugues un partit, hi ha una festa al teu barri, actues cantant o ballant, vas de viatge... )

2 - Oculta la visualització del calendari Festius a Espanya

3 - Afegeix als teus calendaris el calendari d'activitats de l'IES Algarb (Està explicat a l'apartat de dalt, "SUBSCRIPCIÓ A CALENDARIS CREATS PER...")

4 - Crea un calendari per al teu grup d'aula-taller, amb el nom Grup Taller-Tecno (i el teu nom)

Com s'explica abans, has d'anar a Els meus calendaris (+ , Altres calendaris) Crea un calendari nou.

(ATENCIÓ: No confongus crear calendari amb crear esdeveniment)

(ATENCIÓ: Per a que sigui útil, en realitat només el secretari/a del grup hauria de crear un únic calendari de grup taller, i els altres membres del grup s'hi haurien de subscriure. Si més endavant voleu fer servir el calendar en el grup taller-tecno, posau's d'acord i tots els membres del grup menys un eliminau de la vostra llista el calendari que heu creat en aquest exercici, i subscribiu-vos al que quedi)

5 - Visualitza el teu calendari en mode PROGRAMACIÓ (A) de manera que es vegi el teu esdeveniment personal, i també, si pots, algun examen o treball.

Ara pots fer una captura de pantalla en la que es vegin els apartats 1 2 3 4 i 5. Abans de fer la captura, ajusta la visió de la PROGRAMACIÓ (també conegut com AGENDA) per a què es vegi l'esdeveniment que has creat a l'apartat 1, i mou amunt o avall la columna esquerra per a que es vegin bé, en la llista de calendaris que tens, la feina que has fet en els apartats 2, 3 i 5 (desplaça la barra vertical per a aconseguir-ho).

6- Obtén un ellaç per compartir el calendari que has creat a l'apartat 4. (Com s'explica abans, has d'anar als tres puntets per a modificar opcions, anar a Configuració i compartir , i quan se t'obri la pàgina, buscar la opció Obtén un ellaç per compartir )

HAS D'ENVIAR

Un únic mail al professor de informàtica, amb l'assumpte MA5 - Calendari que inclogui

- la imatge que has obtingut al pas 5, assegura't de què es veu la feina feta a 1, 2, 3 i 4

- si ho creus necesari, pots enviar més d'una imatge per a que es vegi la feina que has fet

- l'enllaç que has obtingut a l'apartat 6

És important que els mails tenguin com a assumpte el que es diu a l'enunciat. Des de MA3, si envies una MA mal identificat, es penalitza amb un -1 punt

INFORMACIÓ Igual que el telèfon, o el whatsapp, el calendar no és és gaire útil si l'utilitzen poques persones, però sí que ho és si l'utltiza molta gent. A l'IES Algarb, el seu ús es va potenciar moltíssim arran del confinament del tercer trimestre del curs 2019-20, perquè va permetre coordinar feines entre gent que, acostumada a veure's cada dia, ara havia de treballar des de casa.

INFORMACIÓ Igual que amb les agendes de paper, les anotacions de dies a venir serveixen per a planificar-te la feina, però les de dies passats serveixen també com a registre de la feina que has fet (o que hauries d'haver fet)