Mini-act 15: L'editor de text Google Docs - Dibuixos

Varem dir a MA12 que GSuite, el conjunt de programes de Google, no té un editor de images, i per això hem estudiat BeFunky. Així i tot, l'editor de text GDocs té una utillitat d'edició de dibuixos molt completa, que permet incorporar fitxers de imatge externs, i combinar-los amb gràfics de formes i amb caixes de text. En aquesta MA anam a explorar aquesta utilitat.

INFORMACIÓ:

- Fixa't en què el que vàrem fer amb BeFunky, editor de imatges, va ser manipular un sol fitxer de imatge de forma que alteressim la seva qualtiat, resolució i pes. Hi podriem haver fet altres coses: alterar els colors, brillantor, efectes, format... Funcions que un editor de text no té.

- Ara, el que hem fet amb GDocs, editor de text, ha set crear un document de text i incloure-hi a partir de diferents fitxers de imatge, una composició de imatges i texts.

- Editors de text i de imatges n'hi ha motls i molt sofisticats, segur que en coneixes d'altres, i de vegades el treball que volem fer es pot fer qualsevol dels dos tipus de programes.

- És fàcil fer-se la pregunta, "quin és el millor programa?", però la resposta és igualment fàcil. El millor programa és el que coneixes bé i que et permet fer allò que necessites.

Per a inserir un dibuix en un document GDocs, el document ja ha d'existir, i has d'anar a Insereix / Dibuix / +Nou. En aquesta imatge es veu el GDocs amb un petit text i un dibuix en el que ja s'hi ha treballat

Quan treballes el dibuix, ho fas dins una finestra pròpia, i quan fas Desa i tanca guardes el dibuix dins el document de text.

En el dibuix hi pots fer vàries coses, entre elles inserir (insertar) diferetns elements: fitxers de imatge extens que pots escalar (canviar de proporció), formes geomètriques que pots omplir de color, línies amb cap de fletxa, caixes de text que pots qualificar (canviar de tipus de lletra i grandària)

Una vegada tancat el dibuix, és un element del text del fitxer GDocs. Pots seguir treballant el document amb text ordinari, taules, imatges. Però si cliques damunt del dibuix, pots tornar al mode d'edició i seguir treballant-hi

En mode edició del dibuix, pots seleccionar qualsevol dels elements que el conformen, i fer-hi diferents operacions: eliminar-lo, reescalar-lo, mover-lo, girar-lo...

Una opció molt a tenir en compte és Ordre. Et permet col·locar l'element davant o darrere dels altres, com si fossin petites peces de paper d'un collage.

PASSES DE MA 15

Has de generar un document en GDocs i incloure-hi un dibuix que simuli un panel d'eiens de treball de les aules de tecnologia. Al final has d'enviar un mail amb l'enllaç del document, compartit amb el professor, i on es vegi el que has fet. El mail ha de tenir com assumpte MA15 - L'editor de text Google Docs - Dibuixos

PRIMER

1.1 - Crea un document de text de Google, amb el nom de MA15 - Document GDocs Dibuixos

1.2 - Escriu en la primera línia el teu nom i grup de 2n d'ESO, i li assignes tipus de lletra Calibri i 20 punts de grandària

1.3 - Descarrega aquest arxiu en el teu Chrombebook. És un fitxer zip, (arxiu comprimit) que conté 12 imatges de eines que pots trobar a l'aula taller.

SEGON

2.1 - Comparteix el document perquè el pugui editar el professor de informàtica. Desactiva la opció "Envia una notificació"

2.1 - A la compartició, dona permís de lectura als membre del domini que tenguin l'enllaç del document

TERCER

3.1 - Escriu (redacta-ho tu, o busca per Internet si no ho saps)

- un paràgraf explicant què és la barra de menús

- un altre paràgraf explicant què és la barra d'eines (barra d'herramientas) del GDocs.

Tots dos paràgrafs han d'estar en lletra arial de 16 punts

3.2 - De cada un dels dos paràgrafs anteriors, posa en negreta i de color blau alguna/es paraula/es, de forma que s'entengui millor el que s'hi explica.

3.3 - Deixa dos línies en blanc, i insereix una taula de 2 columnes i 5 files. A les dos cel·les de la primera fila escriu Nom i Càrrec, i a les quatre files restants escriu el nom dels teus company(e)s de grup d'aula-taller de tecno i el càrrec que ocupen.

3.4 - Deixa dos línies en blanc, i insereix una imatge que tengui a veure amb l'assignatura de tecnologia (la pots obtenir d'on vulguis, del teu propi ordinador, del teu drive, de recerca web...)

3.5 - Escriu un paràgraf explicant què es el sagnat (sangría) de text, per a què serveix, i on és la regla de tabulacions del GDocs.

HAS D'ENVIAR un correu electrònic, amb assumpte MA15 - L'editor de text Google Docs - Exercici 2

El contingut ha de ser l'enllaç al document que has creat, i com a mínim has d'haver fet les passes PRIMER i SEGON.

L'enllaç el pots obtenir si vas una altra vegada a la opció Comparteix. També el pots copiar directament de la barra d'adreces del navegador, perquè l'enviaràs a algú que té dret d'edició del document, però si ho fessis així per a enviar a gent que no té permís d'escriptura, potser no podrien obrir el document.

INFORMACIÓ: (Aquests conceptes ja els vàrem treballar en la MA4, però són tan importants que va bé recordar-los)

-Tu ets el propietari del document que crees, i està guardat al teu drive.

-L'enllaç del document el pots enviar a algún altre usuari per mail, però també el pots posar en una pàgina web, o incloure'l en un altre document de text, de manera qeu no saps mai qui pot acabar veient el teu document.

-Tu ets qui dona permís de només visualització, de comentari, o d'edició, al teu document

-Si algú obri el teu document amb permís de visualització, no el pot modificar, però en pot guardar una còpia per a ell i a partir d'allí fer-hi el que vulgui.