1.3 L’empresa industrial. Tipus d’empreses. Classificació i aplicació.

Empresa:organització social amb elements humans,tecnics i materials per obtenir objectius o finalitats.

Classificació

Segons el Sector de Activitat: La activitat primordial d'aquest tipus d'empreses es la producció de bens mitjançant la transformació de la matèria o extracció de materias primas.

*Industrials:

-Extractives: Quan es dediquen a l'explotació de recursos naturals, ja sigui renovables o no renovables: agricultura, ramaderia, minerals, petroli...

-Manufactureres: Es refereix a aquelles que realitza'n algun proces de transformació de la matèria prima. com la construcció, la òptica, la tèxtil...

De consum final. Produeixen bens que satisfan de manera directa les necessitats del conconsumidor. Per exemple: mobles, aliments...

De producció. aquestes satisfan a les de consum final. Exemple: maquinaria lleugera, productes químics...

*Comercials:son intermediàries entre productor i consumidor; la seva funció primordial es la compra/venta de productes terminats. Poden classificar-se en:

-Majoristes: Venen a gran escala o a granes rasgos.

-Minoristes (detallistes): Venen al menudeig.

-Comisionistes: Venen del que no es seu, donen a consignació.

*Servei: son aquelles que brinda'n servei a la comunitat. Es classifiquen en:

-Transport

-Turisme

-Institucions financeres

-Serveis públics

-Serveis privats

-Educació

-Finances

-Salubritat

Segons les dimensiones:

* micro-empreses:de menys de 10 treballadors.Pel general, l'empresa i la propietat son de propietat individual, els sistemes de fabricació son pràcticament artesanals, la maquinaria i l'equip son elementals i reduïts.

*petites: de entre 10 i 50 treballadors,son entitats independents, creades per a ser rentables, que no predomina'n en la industria a la que pertanyen, la seva venta anual en valors no excedeix un determinat tope.

*Mitjana: de 50 fins 250 treballadors,generalment tenen sindicat, hi ha àrea ben definides amb responsabilitats i funcions, tenen sistemes i procediments automatitzats

*Grans: de mes de 250 treballadors.Es caracteritzen per manejar capitals i finances grans, pel general tenen instal·lacions pròpies, les seves vendes son de diversos milions , conten amb un sistema d'administració i operació molt avançats i poden obtenir línies de crèdit i préstecs importants amb institucions financeres nacionals i internacionals

Segon el seu àmbit d'actuació:esta classificació resulta important quan es vol analitzar les possibles relacions i interaccions entre l'empresa i el seu entorn polític, econòmic o social . En aquest sentit les empreses es classifiquen en:

*Empreses Locals: aquelles que operen en un poble, ciutat o municipi .

*Empreses Provincials: aquelles que opera'n en el àmbit geogràfic de una província o estat d'un país .

*Empreses Regionals: son aquelles que les seves vendes involucren a varies províncies o regions .

*Empreses Nacionals: quan les seves vendes es realitzen en pràcticament tot el territori d'un país o nació.

*Empreses Multinacionals: quan realitzen les seves activitats en dos o mes països.

*Empreses transnacionals:quan les seves ventes s'estenen per mes d'un continent

*Empreses mundials:quan les seves activitats es donen en tots els continents.

Per Capital:

*Segon la propietat del capital: es refereix a si el capital està en poder dels particulars, d'organismes públics o d'ambos. En sentit se classifiquen en:

-Empresa mixta: es el tipus d'empresa en la que la propietat del capital es compartida entre l'Estat i els particulars.

-Empresa pública: controlada per l'Estat o una altra corporació de dret públic, en la qual, la finalitat és el bé públic.

-Empresa privada: realització de beneficis a través de l'activitat productiva o la prestació de servicis, en la qual el capital es aportat i pertany a individus particulars.

*Segons l'origen del capital:podem classificar les empreses segons l'aport del seu capital i a qui dirigeixen les seves activitats, es classifiquen en:

-Entitats fiscals: son aquelles institucions que componen l'Estat i que en general son creades por llei i regulades , exceptuant al Poder Judicial el qual el fiscalitza la cort Suprema.

-Privades :son aquelles empreses on el capital es de privats, aquestes poden ser nacionals o transnacionals i el seu fi es el lucre i es divideix depenent del gir o activitat que realitzen.

Segons el destí dels Beneficis: Segons el destí que l'empresa decideixi atorgar als beneficis econòmics que obtinguen, poden categoritzar-se en dos grups:

*Empreses amb ànim de lucre: en que els seus excedents passen a poder dels propietaris, accionistes...

*Empreses sense ànim de lucre: en aquest cas els excedents es bolquen a la pròpia empresa per permetre el seu desenvolupament.

Segons la forma jurídica:Atenent a la titularitat de l'empresa i la responsabilitat legal dels seus propietaris. Podem distingir:

Personalitat física:

*Empreses individuals: quan nomes pertany a una persona, respon de forma il·limitada amb tot el seu patrimoni, solen ser empreses petites i de caràcter familiar.

*Societat civil: es poden definir com el contracte pel qual dos o mes persones s'obliguen a posar en comú sous, bens o industria amb ànim de repartir-ho entre si els guanys.

*Comunitat de bens: es diu que hi ha una comunitat de bens quan la propietat d'una cosa o del seu dret pertany a varies persones.

Personalitat jurídica-Societats:

*Anònima:capital dividit en accions i amb un mínim de : 60.101,21 Euros, desemborsat al menys en un 25% por acció.Poden haver accions privilegiades, però els privilegis no poden referir-se als drets polítics.Poden emitir obligacions i nomes amb l'obligació d'informar en memòria.

*Responsabilitat limitada:capital dividit en participacions sense caràcter de valors i amb un mínim de 3.005,06 Euros íntegrament desemborsat.Poden haver participacions privilegiades i aquestos privilegis poden referir-se als drets polítics .No poden emetre obligacions i tenen una limitació de crèdits als administradors.

*Cooperatives:es aquella integrada per persones de la societat de classe treballadora, mínim 10, que aporten a la societat únicament el seu treball.No cerca fins lucratius i cerca el millorament social i econòmic dels seus treballadors.

*Col·lectiva:es presenta amb la societat mercantil tradicional en la que els socis intervenen directament en la gestió i responen personalment i de forma il·limitada i solidaria front a les deutes socials.

*Comanditària:aquella en que hi ha dos classes de socis: uns amb drets i obligacions com en la societat col·lectiva, i altres,dits comanditaris, que tenen limitats a certa conta el seu interes i la seva responsabilitat en els negocis comuns.

Bibliografia:

empresa: apunts de l'any passat.

segons activitat:

http://www.promonegocios.net/empresa/tipos-empresa.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Empresa

Segons les dimensions i actuació:

http://www.promonegocios.net/empresa/tipos-empresa.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Empresa

http://www.slideshare.net/martamonterobaeza/tipos-de-empresa-2045004

Capital:

http://phobos.xtec.cat/atallada/wordpress/?p=483 http://www.promonegocios.net/empresa/tipos-empresa.html http://www.monografias.com/trabajos26/tipos-empresas/tipos-empresas.shtml

Forma jurídica:

http://www.monografias.com/trabajos26/tipos-empresas/tiposempresas.shtml

http://html.rincondelvago.com/analisis-de-la-empresa.html

http://ecobachiller.galeon.com/2-BACHI/tema3.doc

http://html.rincondelvago.com/clasificacion-de-empresas_1.html

http://www.invest-vci.com/es/cgi-bin/section.asp?sid=0504011100

http://www.economia48.com/spa/d/sociedad-comanditaria/sociedad-comanditaria.htm

http://www.motril.es/index.php?id=755

http://www.gestiopolis.com/recursos/experto/catsexp/pagans/eco/45/socooperamex.htm

(per Yasmin Merino - TI1- curs 2010/11)

apartat següent >