Søskende

Eske, Fie, Poul, Esther, Metha, Jørgen Grethe, Hans, Mor.

Min ældste broder, Hans blev født den 23. nov. 1917.

Hans var som barn et stille gemyt, der var meget interesseret i hvordan ting fungerede og var sat sammen.

Tidligt indrettede han et lille forsøgslaboratorium på stuehusets loft, hvor han lavede fysiske og kemiske forsøg. Blandt andet tog han værket ud af et gammelt ”amerikanerur” og satte det i forbindelse med nogle induktionsspoler, så det kunne fungere som elektrisk hegn.

Hans fik ikke i første omgang en videregående uddannelse. Han var elev på Askov Sløjdskole og tjente hos Frandsen på Lindeskovgård ved Osted og på Forsøgsgården i Askov.

Senere kom han på Askov Højskole, hvor han besluttede sig for at tage en boglig uddannelse. Han blev indskrevet på Akademisk Kursus og fik lov til at bo hos vores morbror Johannes Egedal i Birkerød. Morbror var cand. mag. i matematik og fysik og var en god manuduktør, hvilket var medvirkende til at Hans tog en studentereksamen med ubegrænset pensum på to år.

Hans ville være læge. Han fik et værelse på Kochsvej 17 på Frederiksberg hos frk. Nøkkentved, der lod ham tjene til nedsat husleje mod at han slæbte kul op fra kælderen til brug for lejlighedens opvarmning.

Senere flyttede han ind i et kollektiv på Holsteinsgade 3, 4. sal, hvor tidligere elever fra Askov Højskole havde lejet en stor lejlighed med mange værelser.

Vi befinder os i tiden først i fyrrerne. Koldt var det og småt var det medpenge. Når han skulle hjem på ferie, cyklede han, og i ferierne tjente han penge ved at syne kartofler for kartoffelsektionen under ansvar for konsulent A. Dam Kofoed, Ladelund. Der måtte ikke være fremmede sorter eller sygdom i marker, hvor man avlede til fremavl. Senere rejste rundt hos den tids høravlere med en hørrusker for konsulent fru Jacobsen, Bramming.

Efter medicinsk embedseksamen i januar 1952 virkede han i kort tid som vagtlæge i København og som skibslæge på et større skib, der besejlede Sydamerikas vestkyst. Den 7. okt. 1955 købte en lægepraksis i Svendborg.

Hans var meget interesseret i Rotarys hjælpearbejde og engagerede sig eksempelvis i et projekt i Indien.

Hans var gift med Vibeke. En initiativrig københavnerpige med kunstneriske talenter. Hun fik desværre en meget kraftig hjerneblødning som 56-årig, der havde døden til følge.

Kort efter solgte Hans sin praksis og viede sine kræfter til Rotarys hjælpearbejde, hvor han bl. a. var ude som bådflygtningslæge i det Sydkinesiske Hav under vietnamkrigen.

På en af disse strabadserende rejser må han have pådraget sig en eller anden sygdom, der medførte hans død den 10. aug. 1977 knap 76 år gammel.

Vibeke og Hans fik to børn. Claus født d. 19. maj 1950 beskæftigede sig i de sidste år med salg af en opfindelse, der kunne skille salte, organiske stoffer i gylle og slagteriaffald. Claus døde ung d. 12. nov. 2002.

Datteren Ragnhild f. 18. jan. 53 arbejder som biolog ved Nordjyllands Amt.

Margrethe, kaldet Grethe er født den 26. jun. 1919.

Grethe gik i første omgang i sin moders fodspor. Hun var ung pige i huset hos Olav Øllgaard i Gredstedbro, herefter på Ankerhus Husholdningsskole og senere hos overlæge Bouet i Brørup og landsretssagfører Kristrup i København, indtil hun blev optaget som sygeplejeelevelev på Brørup sygehus. "Systemet" ville i første omgamg godkende ikke hendes optagelse (hun havde ikke en realaksamen!),men så slog Overlæge Bouet i bordet og sikrede hendes uddannelse.

Som sygeplejersker gjorde hun tjeneste på Oringe ved Vordingborg, på Rigshospitalet, på Molde sygehus i Norge og Kolding sygehus, hvorefter hen vendte tilbage til Brørup som afdelingssygeplejersker.

Hun blev gift med advokat Carl Foged Jørgensen, der var ansat hos sagfører Anger i Holsted den 27. okt. 1956. Carl havde allerede oprettede en selvstændig sagførervirksomhed i Grindsted pr. 1. april 1955.

Grethe fulgte med ham og indgik i det daglige arbejde i forretningen.

I flere år havde dette advokatfirme kontorer i Billund og Vorbasse, hvor kunder kunne henvende sig, så her måtte advokatsekretæren tage imod kunderne.

Grethe og Carl havde indrettet sig på en gård ved Hejnsvig, hvor de havde ombygget og moderniseret stuehuset.

Her var de indstillet på at leve deres pensionisttilværelse, men Carl døde pludselig uden forudgående sygdom d. 28. dec. 2002 kun 71 år gammel.

De har to døtre. Anna Kirstine f. 14. nov. 1957 er sagførerfuldmægtig og gift med læge Filtenborg i Nykøbing. Datteren Birgitte blev født 27. sep. 1960. Hun er ugift. Hun er oprindeligt uddannet inden for bankvæsenet, men arbejder nu som omsorgsassistent i Esbjerg.

Grethe fik i sine sidste par leveår ret store problemer med sit helbred, Bl. a. led hun af osteoporose og blev mere og mere bundet til sin stol.

Hun beklagede sig imidlertid ikke og lejede trofast en taxa for at deltage i sammenkomster med de øvrige søskende og indbød familie og venner til sin 90 års fødselsdag på et hotel i Grindsted

I august 2009 fik hun det dårligere. Hun blev indlagt på Esbjerg centralsygehus og efter et par dage døde hun den 25. aug. 2009.

Hendes urne blev nedsat på Carls grav.

Jørgen er født d. 29. dec.1920.

Han var på sin vis søskendeflokkens midtpunkt og talerør. I familien har vi altid haft lidt besvær med at læse. Morbror Johannes og broder Hans, der begge fik en boglig uddannelse, læste ikke af lyst, men det gjorde Jørgen. Han fortalte mig en gang, at han kunne læse en bog om dagen.

Jørgen var den første, der kom på realskolen i Gørding, hvorefter han i et par år var beskæftiget som medhjælp derhjemme.

Han kom tidlig med i ungdomsforeningsarbejdet og deltog i studiekredse om religiøse spørgsmål.

Også han kom på Askov Højskole og som Hans fik han studentereksamen fra Akademisk Kursus i København.

Jørgen valgte at studere teologi og deltog i det studenterliv, der altid er i en universitetsby. Han var medlem af studenterkredsen, der var en slags forlængelse af den grundtvigske højskolebevægelse. Han kunne også finde på at komme i KAF, Kristelig Akademisk Forening, der var knytte til KFUM og K. Her traf han sin senere kone Agnete Stang, en lærerdatter fra Toreby på Lolland.

De havde bryllup den 23. juni 1950.

Efter endt teologisk embedseksamen i december 1950 var han lærer på Antvorskov Højskole, men blev efter et par år ansat som præst med tjeneste i Korsør.

Den 11. aug. 1962 blev han ansat som præst i Jelling og senere udnævnt som provst i Vejle provsti.

Kort efter sin pension fik Jørgen kræft, der ubarmhjertigt bredte sig indtil han døde d. 13. 12 1999.

Man kan ikke fortælle om Hans og Jørgen uden at beskrive det uddannelsesmæssige tidehverv de voksede op i.

Det var jo almindeligt, at landmænds sønner skulle være landmænd, og der var nogen betænkelighed ved at sende dem på boglige skoler, hvor de kunne få kulturradikale nøkker og blive en belastning som andre offentligt ansatte.

I dag ville man kalde sådan et par unge mennesker som Hans og Jørgen for mønsterbrydere.

Far var ikke særlig villig til at støtte denne udvikling, men Mor var ikke i tvivl.

Jørgen og Agnete har en datter. Birgit. Hun er uddannet læge med psykiatri som speciale. Søg GOOGLE under navnet Birgit Egedal Andreasen.

Metha blev født den 9. 12. 1922. Hun gik som vi andre i den lille toklassede skole i Lourup. Hos frk. Elisabeth Pedersen de første tre år og hos førstelærer Edvard Radmer de sidste 4. Som noget særligt blev hun på skolen i et 8. skoleår mest som støttelærer for en svagt begavet dreng ved navn Broder Meyer.

Fra hun var 10 år til hun blev 15 havde hun den særlige opgave at sove hos Farmor, der boede alene i aftægtshuset.

Som 17 årig fik hun plads i huset hos Seminarieforstander Haahr i Ribe og derefter fra 1. maj 40 til 1. maj 41 hos familien Rosenstand på gården Danalund i Øster Vedsted. Derefter var hun atter pige derhjemme og deltog flittigt i ungdomsforeningens arrangementer herunder som amatørskuespiller i ”Det gamle guld”.

Efter et højskoleophold på Ryslinge Højskole i 1943 fik hun pr. aug. plads som ung pige i huset på Østerskovgård Ved Refsvindinge på Fyn.

Hen på efteråret samme år blev søster Esther imidlertid syg, hvorfor Metha sagde sin plads op for at komme hjem og hjælpe.

I vinteren var hun elev på Hadsten husholdningsskole og den 20. juli 1945 blev hun gift med Søren Sørensen, der var bestyrer for jordlovsudvalget på Plougstrup Møllegård indtil de pr. marts 1946 købte gården i Tirslund.

Efter 40 års som dygtige landmænd solgte de gården og købte hus på Byagervej 42 i Brørup

Metha fik tre børn:

Eva blev laborant med tjeneste ved amtssygehuset i Silkeborg.

Gerda blev lærer med tjeneste ved Næstved skolevæsen.

Anders blev også lærer. Først med tjeneste i Brøns. Senere kom han og hans kone til Rødekro.

Esther blev født 29. aug. 1924 som det 5. barn.

Hun gik også på Lourup skole og gik til hånde derhjemme, som vi alle blev opdraget til.

Tilværelsen på landet betød at vi fik et nært forhold til naturen. I engen derhjemme løb Holsted å. Her opholdt vi os ofte når der var fritid til det. Også på skolen beskæftigede man sig med engarealernes blomsterpragt. En optagethed af blomster var da også et af Esthers kendemærker.

Som ungt menneske tjente Esther hos familien Flindtholm i Gammelby.

Når der senere har været en eller anden festlighed, hvor Esther har været i centrum, er det tradition at Agnes en datter fra gården i Gammelby rejser sig og fortæller om dengang da Esther tjente hos dem. ”Hun kendte navnet på alle de vilde planter i grøftekanterne og fortalte utrættelig om havens blomster derhjemme i Lourup”

Esther var 7 år elev på Lourup skole, hvorefter hun var i huset flere forskellige steder. Elev på Rønshoved Højskole i 1944-45, senere på husholdingsskole. På Rønshoved mødte hun sin mand Hans Hansen, der stammede fra Sdr. Hostrup ved Røde Kro.

De blev gift den 9. juli 1949 og bosatte sig i første omgang på en mindre ejendom ”Byhsensminde” (8 tdr.land) i Lourup– der havde engang boet en mand, der hed Byhsen. I 1954 blev gården solgt, og ”Nygård” (18 tdr. land) på den anden side af banen blev købt, og den drev de, indtil de købte ”Pedersminde” (44 tdr. land) i Jernved til overtagelse pr. 17. mats 1961.

Jorden blev solgt fra i 1969 tiljordfordeling, hvorefter Hans fik arbejde på møbelfabrikken Trekanten i Jernved, Esther fik hjemmearbejde, ansat af firmaet Lund i Bramming som hun syede gardiner for i åerne 1969 til 1984, sideløbende med dette samlede hun lamelbunde til senge for Trekanten. De blev boende på gården til 1972 hvorefter de købte hus i Jernvedlund.

Som pensionister i 1995 flyttede de i en hyggelig andelsbolig i Bramming.

Esther blev i sine sidste par år dement, hvorfor hun og Hans flyttede på Plejehjem i Bramming, hvor Esther døde den 17. maj 2008. Hans døde 27. januar 2011.

Esther og Hans havde fire børn:

Poul 25.07.1950. bestod 9. klasses afgangseksamen i 1967, hvorefter han blev uddannet som kommis i Jernvedlund brugsforening i 1970 efterfulgt af et års ansættelse i Brugsen i Bredballe. Derefter 1 år ved HB Grøntcentral i Esbjerg og i 1972 arbejde han i Centralmagasinet i Esbjerg. I 1973 til 1976 var han selvstændig frugtgrossist og dernæst købmand på Baggesens Alle. Forretningen blev solgt i 1979 og frem til 1991 havde han ansættelse som auktionarius ve Gasa i Esbjeg. I 1991 startede han Firmaet Vestfrugt. Hans virksomhed har været i vækst siden. Se GOOGLE under VESTFRUGT.

Poul er gift med Laila og bor i Esbjerg, de har 2 børn Gitte og Henrik.

Svend, født 10.08.1952. bestod 9. klasses afgangseksamen på Gredstedbro skole i 1968, uddannet som mekanikker i 1972 ved Saab i Ribe. Han aftjente sin værnepligt som mekaniker ved Jydske Dragonregiment i Holstebro efter- fulgt af seks måned ansættelse ved NSU i Jernvedlund. Siden 1975 har han haft arbejde som rejsemotør og senere som servicetekniker inden for ventilation hos Glenco med hovedsæde i København

Svend er gift med Anna og bor i Brørup, de har 2 børn Ulrik og Birthe

Lisbeth, født 31.12.1955 bestod realeksamen på Gredstedbro skole i 1973, hvorefter hum var elev på Aarhusegnens Husholdningsskole i 1973-74, efterfulgt af et år i huset i Rønde, og senere køkkenassistent på et plejehjem i Risskov Hun blev i 1976 gift med Tage Christensen og driver sammen med ham en gård i Fjelstrup. Siden 1981 har hun været dagpleje i Aalestrup Kommune.

De har 3 børn Thomas, Morten og Marie.

Inger Kirstine, født 22.02.1963 bestod 10. klasses afgangseksamen i 1980 på Gredstedbro skole, herefter var hun elev på Ribe Handelsskole i et år. Hun blev uddannet butiksassistent hos Ribe Isenkram i 1983 og havde efterfølgende 5 års ansættelse i en guldsmedeforretning i Tommerup. I 1986 blev hun gift med Carsten Lundegaard.

Indtil januar 1999 var hun medhjælpende på deres gård i Lunde, og siden februar 1999 har hun været dagplejer i Otterup Kommune.

De har 3 børn Ditte, Julie og Søren Emil.

Anna Sofie blev født den 2. marts 1928 som den syvende i søskendeflokken. Hun erobrede hurtigt en særstilling som den mindste.

Hun var i sin tidligste barndom ikke særligt rask, og havde blandt andet engelsk syge, hvorfor hun fik et særligt tilskud af levertran. På et tidspunkt fik hun skarlagensfeber og blev indlagt på epidemiafdelingen på Ribe Sygehus. Her var hun i isolation, og vi besøgte hende ofte og hilste på hende, ved at hun og vi satte vor håndflade på hver side af vinduet.

Fie, som hun blev kaldt, fik realeksamen fra Gørding Realskole i 1944 og tjente en vinter som hushjælp på Askov Sløjdskole. Derefter var hun i 1947 tre måneder på Den Jyske Idrætsskole i Vejle.

Hun var også ung pige derhjemme og på Blåbjerggård i Gjesing ved Esbjerg. En vinter var hun vikar på Grimstrup skole, der var en to-klasset landsbyskole med 12-14 elever i hver klasse. I den ene klasse var elever på 1. – 3. klassetrin og i den anden elever på 4. – 7. klassetrin. Fie havde klassen med de yngste elever. Hun blev efter sit år på Grimstrup Skole optaget på Haderslev Statsseminarium, hvorfra hun dimitteredes i 1952.

På seminariet traf hun Tage Christian Andreasen (født 1922), som hun blev gift med den 30. maj 1952. De arbejdede begge et år i Juelsminde 1952- 1953, hvor de havde fået ansættelse endnu inden de var blevet færdige på seminariet. Derefter fik de arbejde i Herning, og efter nogle år bosatte de sig i Sejs, da Tage havde fået stilling som skoleinspektør på en skole i Silkeborg.

Tage var kaptajnløjtnant af reserven, og på denne baggrund fik han videregående uddannelser bl. a. i Amerika og efter nogle år blev han ansat som leder af Forsvarets Civilundervisning på belægningerne fra Nymindegab til Tønder.

Da denne undervisning blev nedlagt søgte han tilbage til Folkeskolen. Nu som ledende skoleinspektør ved Mariager skolevæsen, hvor han var indtil han gik på pension. Da Fie, der fungerede som lærer på Mariager skole, senere blev pensioneret, flyttede de i 1990 til Sdr. Bjert ved Kolding.

Fie og Tage fik tre børn. Den ældste, Kirsten, blev uddannet som lærer. Hun og hendes mand, Peter Christensen-Dalsgaard, bosatte sig i 1987 i Sdr. Bjert, da de blev ansat som skolelederpar på Kolding Realskole. Datteren Karen arbejder på Ålborg Universitet med pædagogik og undervisning. Peter valgte at satse på kunsten, som blandt andet maler. Han blev uddannet på Kunstakademiet i Århus og København. Han har flere solo og gruppeudstillinger bag sig. Tog senere en uddannelse som pædagog.

Eske blev født d. 20. dec. 1934, hvor Mor netop var fyldt 42 år. Hans interesse og hans opvækst pegede i enhver henseende mod landbruget.

I ungdomsårene var han elev på Rødding Højskole og Ladelund Landbrugsskole og tjente hos Niels Toft i Højmark og på Lindeskovgård ved Osted.

Han blev gift den 28. okt. 1960 med Edith Holst født den 5. juli 1937, datter af Peder Holst i Sdr. Gørding, og pr. 1. jan. 1961 overtog de Gammelbro.

Den 16. dec. 1960 bosatte Far og Mor sig i aftægtshuset Hytten, som tidligere slægter havde gjort.

Med stor dygtighed og flid drev Eske og Edith Gammelbro. Markerne blev dyrket intensivt, maskinparken blev løbende moderniseret og udvidet og staldene blev indrettet til en stadig større malkekvægsbesætning. Også

Også det gamle stuehus måtte mærke de nye tider. Det blev væltet og erstattet af et nyt.

I første omgang var der ikke oplagte landmænd blandt deres 3 børn, men den ældste Kurt, der havde udannet sig som mekaniker og havde en god stilling som værkfører, tog sig efterfølgende en landmandsuddannelse, så han sammen med sin Karin sikrede en højt kvalificeret videreførelse af gårdens drift.

Datteren Jette er kontoruddannet sekretær på højt niveau og gift med pelsdyravler Jan Mortensen i Tpbøl.

Sønnen Benned er som sin storebroder uddannet automekaniker med en god stilling ved Ford i Ribe. Han og hans kone Irene bor i Gørding.

Eske blev desværre ikke ret gammel. Kort efter hans 60-års fødselsdag fik han problemer med synet.

Det viste sig, at han havde fået en tumor på hjernen, og efter et par smertefulde år døde han den 13. aug 1998 kun 63 år gammel.

Naboen Gunnar Schmidt skrev følgende mindeord:

Når folk i Sdr. Lourup er bedrøvede, er det over tabet af en god ven og nabo, Eske Bennedsen, som døde alt for tidligt.

Trods myreflittig og nok at se til i sin egen landbrugsbedrift, som han sammen med Edith drev på bedste vis, havde Eske altid tid til at give sine naboer og venner en hjælpende hånd.

Samtidig gav han sig altid tid til en snak, såvel med børn som med gamle. Altid med et smittende godt humør.

Eske var en kilde til inspiration for et godt fællesskab her i Sdr. Lourup.

Minderne vil altid vække varme følelser i os.

Æret være Eskes minde.