De Danske Ungdomsforeninger

Foredrag i Skodborg den 14. jan. 2003.

I slutningen af 1800-tallet opstod der mange steder foreninger, hvor typisk hjemkomne højskoleelver ville fortsætte traditionen med foredrag og sang og at støtte det unge demokrati i deres hjemsogne.

Koldingegnen og Nordfyn fandt på at samarbejde om praktiske spørgsmål, f. eks. om foredragsholderes rejseruter o. l.

På landsplan blev organisationen stiftet på et møde i 1903.

Men enig var man ikke: Nogle mente, at folkelig oplysning og frit samvær skulle være det væsentligste. Andre ønskede, at den kristne forkyndelse skulle have højeste prioritet..

Denne splid førte ofte til lange diskussioner i DDU i medlemsbladet Dansk Ungdom.

Det var almindeligt, at der var spiritusforbud ved fester og først efterhånden blev det tilladt at danse. I stedet dansedes der meget folkedans, som dels var mere national og dæmpede ungdommens lyst til pardans.

Men generelt var DDU en videreførelse af Højskolebevægelsen. Den foregik i forsamlingshuset som modstykke til KFUM og KFUKs tilværelse i missionshuset.

DDU voksede sig stærkest i Ringkøbing, Ribe og Sønderjyllands amter med tilsammen 161 foreninger. Haderslev og Røddingegnen var styrkeområder, men også steder som Mors og Fjends herred var toneangivende.

Fra 1936 til 1954 var højskoleforstander Jens Marinus Jensen, Brøderup landsformand. Under krigen var Johs. Doms Christensen, Askov hans skarpe kritiker. Han afløste J. M. J. i 1954. Da Dons blev biskop for Ribe stift i 1959 blev han afløst af en anden valgmenighedspræst Helge Grell, Herning indtil 1965, hvor DDU blev sammensluttet med De danske Gymnastikforeninger.

De danske Gymnastikforeninger havde sin oprindelse i De danske skytteforeninger, der blev oprettet af nogle officerer i 1861 for at styrke hærens kampdygtighed og at stimulere forsvarsviljen.

I 1929 brød gymnasterne ud og dannede deres egen forening: De danske Gymnastikforeninger.

Havde tilknytning til højskolerne, der uddannede delingsførere. Ollerup, Snoghøj. I nyere tid Viborg og Sønderborg.

De danske Gymnastikforeninger var mere humanistisk indstillet end De danske Skytte- Gymnastik- og Idrætsforeninger

Spec. i Sønderjylland arbejdede DDU sammen med DDG. Også her i Skodborg.

På et tidspunkt blev jeg indbudt til et møde, hvor det var meningen, at Mikkelsen, Hovslund og jeg skulle krydse klinger. Han skulle forsvare De Danske Gymnastikforeninger og jeg skulle reklamere for De Danske Ungdomsforeninger. Mødet blev aflyst. Mikkelsen og jeg var enige om, at vi ikke var uenige, og at vi lige så godt kunne slå de to organisationer sammen - hvad der også var sket i Skodborg og efterhånden blev det normale alle steder, også på landsplan..

P.J. Skriver, Glamsbjerg var landsformand 1929 til 1931. I 1943 blev han afløst af Valdemar Hansen, mejeriejer i Osted. De seneste formænd var Karsten Gundersen, Hammershøj og Erik Knudsen, Vallekilde.

DDSG&I havde stor tilslutning i Sønderjylland og flere steder på Fyn og Sjælland og havde fra 1934 til 1963 en myndig og dygtig formand Niels Arnth-Jensen.

I Ribe amt var der den 6. marts 1964 et orienteringsmøde på Varde Højskolehjem ang. sammenslutning af DDU og DDG. Indlederne var Helge Grell, Herning og Niels Ibsen, Vrenderup og den 17.-19. juli 1964 holdt DDU årsmøde på Rødding Højskole og samtidig havde DDG ekstraordinært årsmøde på Hotel Rødding. Her blev en sammenslutning godkendt.

DDGU fra 1964 havde Niels Ibsen som formand og Arne G. Larsen som forretningsfører og redaktør af ”Dansk Ungdom”

Den 30. og 31 okt. 1992 holdt DDGU årsmøde i Herning og DDSG&I ekstraordinært repræsentantskabsmøde samme sted. Forløbet var det samme som 30 år tidligere. Leif Mikkelsen, Silkeborg fra DDGU blev formand for den nye forening DGI, medens Conny Nielsen fra DDSG&I blev næstformand.

Leif Mikkelsen har i mange år været en magtfuld formand. Han prioriterer uddannelse, internationalt samarbejde og storbyidræt højt.

Vi kender strukturen. Førerbunkeren i Vingsted og amtskontor i Agerbæk og Sdr Hostrup.

Siden min tid i Skodborg har jeg ikke haft poster inden for denne organisation, men jeg har glædet mig over at være omgivet af folk her fra egnen, som har placeret kommunen Helle centralt på landkortet.

Blandt mine nærmeste samarbejdere i Helle kommune kan nævnes:

Niels Ibsen: Skolekommissionsformand og kulturudvalgsformand i Helle kommune var formand for DDGU og bl. a. præsident for ungdomsorganisationerne i Norden

Poul Erling Christensen: Ungdomskoleinspektør, RAGUformand og amtsborgmester

Niels Otto Johansen: Fælleslærerrådsformand, RAGUformand og sangbogsredaktør

Troels Sandager: Skoleinspektør på Agerbæk skole og medlem af DGIs hovedbestyrelse.

Tage Jeppesen: Viceskoleinspektør og medlem af 10-mandsudvalget. Arrangør af landsstævne og etablering af DGI-Byen i København.

Hans V. Frandsen: DGI konsulent for dans og musik, friluftsliv, krocket, motion, senioridræt, uddannelse og foreningsudvikling

Lærer Jørgen Andersen: Udvalgsmedlem vedr. badminton, svømning og tennis.

Lærer Kaj Nissen: Udvalgsmedlem vedr. basketball.

Peder Bennedsen: Systemudvikler på DGIs landskontor i Vingsted.

DGIs formål:

Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger vil styrke de frivillige foreninger som ramme om idræt med vægt på fællesskab, udfordring og sundhed for at fremme foreningslivets folkeoplysende kvaliteter.