Sessió 4 (19/03/2018)

El Pla TAC

A. Informacions

Jornada d’Inclusió Digital

Data: 5 de maig de 2018 Lloc: Girona

Jornada Programació i robòtica educativa #JPRE

Data: 26 de maig Lloc: Citilab (Cornellà)

Congrés de Robòtica Educativa (CdR-EDU 2018)

Dates: 2, 3 i 4 de juliol Lloc: Universitat de Vic

B. Eix temàtic de la sessió: Pla TAC

El Pla TAC és un instrument per formalitzar la governança de la tecnologia en el marc de l'autonomia de centre i del Projecte Educatiu amb els objectius d'incidir en una millora dels resultats escolars de l'alumnat així com en la competència professional del professorat i aconseguir una optimització dels recursos tecnològics disponibles al centre.

En el Pla TAC es recullen les característiques actuals del centre en relació a les TAC, es defineixen els objectius i es planifiquen les actuacions que es duran a terme pel que fa als aspectes organitzatius, didàcticopedagògics i curriculars.

El Pla TAC és un procés desenvolupat en fases diferents que permet, a partir d'una diagnosi, tenir una visió de conjunt pel que fa a les TAC al centre en el moment actual, així com el punts forts i febles referits a temes concrets (Estratègia, lideratge i gestió; Usos curriculars; Competència digital docent i desenvolupament professional; Seguiment, avaluació i millora i Infraestructures i serveis digitals) que permet prendre decisions estratègiques i temporalitzades per anar progressant cap als objectius marcats. (Presentació de l'aplicatiu)


  • El pla TAC de centre és l'instrument que facilita la planificació de les tecnologies digitals en els aspectes organitzatiu, pedagògic i tecnològic, i assigna les responsabilitats associades dins del claustre de professors.

  • "El Pla TAC haurà de ser una estratègia, entesa com a itinerari que formula com es poden aconseguir els objectius estratègics: millorar els resultats educatius i afavorir la cohesió social." (El pla TAC de centre)

  • El Pla TAC és un document en revisió periòdica i contínua. La seva reedició acostuma a ser anual. Mai ha de ser un producte final, sinó en elaboració permanent.

  • És molt important implicar a tota la comunitat educativa, cal prendre les desicions de forma compartida, essent la Comissió TAC qui desenvolupi i/o executi el màxim d’accions que es deriven del pla.

Activitat 1: Reflexió inicial individual sobre les TAC al centre

      • Enquesta sobre el pla TAC al centre

          • L'aplicació Mentimeter facilita la creació d'enquestes en línia ràpidament. Els usuaris per respondre han d'entrar a menti.com i teclejar el codi que facilita el creador de l'enquesta.

          • L'aplicació Plickers és una eina gratuïta que permet fer testos i preguntes a l'alumnat que per part del docent de forma senzilla (un mòbil per escanejar simultàniament les targes que es mostren, i obtenir en temps real les respostes i veure qui i què ha contestat.

Fases:

  1. Definició de la visió del centre pel que fa a les TAC d’acord amb les especificitats del Projecte educatiu del centre, la normativa vigent i per a un termini temporal concret.

  2. Diagnòstic de la maduresa digital del centre (en l’àmbit curricular, usos de gestió, l’organització, etc.).

  3. Definició dels objectius.

  4. Planificació de les prioritats.

  5. Identificació dels recursos necessaris.

  6. Assignació de tasques i responsabilitats als diferents actors.

  7. Aplicació del Pla.

  8. Avaluació del procés i establiment de nous objectius.

Objectius generals Pla TAC

  1. Definir i planificar els àmbits d'actuació i les línies generals de planificació de les tecnologies en el centre.

  2. Fixar els serveis digitals del centre, promoure i facilitar la participació de la comunitat educativa en el seu ús i fer-ne el seguiment.

  3. Establir la línia temporal d'aplicació anual del pla TAC, avaluar el seu assoliment i proposar les futures línies d'actuació.

  4. Definir les aplicacions metodològiques de les tecnologies en el centre, afavorir el seu ús i vetllar per la seva presència a totes les àrees curriculars.

  5. Detectar les necessitats de recursos i gestionar els existents eficaçment quant a ús i manteniment.

  6. Establir les tasques associades a l'aplicació del pla TAC i els responsables corresponents.

  7. Gestionar l'organització d'espais, recursos i agrupaments per tal d'afavorir l'ús de les tecnologies en el centre en les condicions més adients.

  8. Vetllar per un ús de les TAC de forma segura, establint les normes d'ús i seguint els protocols de drets d'autoria i llicències digitals.

  9. Assegurar la inclusió digital de tot l'alumnat i el professorat definint les eines necessàries i garantir-ne l'accessibilitat a tots els recursos.

  10. Aplicar les TAC per tal de dur a terme el procés de millora dels aprenentatges, adaptant-los a les característiques de les matèries i les necessitats de l'alumnat.

  11. Definir les necessitats de formació del professorat i promoure el treball en xarxa dins i fora del centre.

Activitat 2: Pluja d’idees d’actuacions derivades del Pla TAC

  • Quines actuacions creieu que implicarà el desenvolupament del Pla TAC en el vostre centre i que caldrà tenir com a base de treball de la Comissió TAC?

    • Padlet, és una eina per crear, guardar i compartir en línia contingut multimedia. Podem utilizar-lo com un arxiu personal o com una pissarra col·laborativa. Anar al Padlet

Per exemple

- Crear un projecte educatiu en l'àmbit digital amb competències digitals, objectius i indicadors

- Gestió de fotos al núvol

- Formació del professorat

- Coordinar eines TAC i millorar la formació

- Posar en marxa Nodes

- ...

Classificació de les tasques i actuacions a Google Drive

L'aplicació informàtica Pla TAC (accés)

És un assistent per redactar el Pla. Conté un formulari diagnòstic que, un cop completat, mostra els punts molt forts, forts, febles i molt febles per a cada tema i proposa actuacions a realitzar per superar els punts febles i molt febles.

No s'ha de començar el Pla utilitzant directament l'aplicació. Abans d'utilitzar-la, cal haver compartit i debatut la Visió de les TAC al centre i tenir informacions prèvies per realitzar correctament la diagnosi i prendre un seguit de decisions: quins objectius específics ens proposem, quines actuacions durem a terme, qui en serà el responsable i com i quan avaluarem si s'han assolit.

Presentació de l'estructura

Ítems de l'aplicació informàtica Pla TAC.

  • Diagnosi. Els enunciats proposats a l’aplicació per a cadascun dels temes (1. Estratègia, lideratge i gestió; 2. Usos curriculars; 3. Competència digital docent; 4. Seguiment avaluació i millora; 5. Infraestructures i serveis digitals) es presenten en aquest document en graelles relacionats amb una proposta d’actuacions que després es podran triar en la concreció dels pla. S’han considerat tres àmbits de referència: aula, centre i entorn.

Per exemple en el tema 1 Estratègia, lideratge i gestió.

  • Objectius. Per a cadascun dels 11 objectius generals es poden definir objectius específics amb els indicadors corresponents. Es poden afegir esborrar i/o editar les indicadors dels objectius específics triats.

Per exemple:

Vídeo sobre com gestionar a l'aplicatiu TAC els objectius específics.

Es poden seleccionar d'una llista i a més se'n poden afegir de nous. Igualment, per a cada objectiu específic es poden triar, editar i afegir indicadors.

  • Informes. En qualsevol moment de l'elaboració del Pla, es pot generar un informe en format PDF o Word que mostra totes les dades que s'han entrat a l'aplicació.

Després de “tancar” una edició del Pla TAC l’aplicatiu arrossega les dades per a l’edició d’una nova versió, excepte la diagnosi, que cal refer per a cada edició.

  • Concreció. En aquest apartat, per a cada tema, es poden incorporar propostes d'actuació seleccionant-les del llistat.

Vídeo sobre com planificar les actuacions a l'aplicatiu del Pla TAC.

A partir de la diagnosi (i especialment a partir de les qüestions amb avaluació no satisfactòria) es poden triar i editar les actuacions proposades (també sse'n poden afegir de noves que no surten).

Es poden afegir recursos, responsables i concretar dates de realització de l'actuació.

Activitat 3: Punts forts i febles de les TAC al vostre centre

  • Extraieu els punts forts i febles. A partir d’aquestes reflexions proposeu actuacions en tots els àmbits. Per a desenvolupar aquesta activitat us proposem centrar-vos en els objectius.

    • L'aplicació Tricider, una eina en línia per fer brainstorming, votacions i crowdsourcing, facilita la presa decisions col·laborativament. Anar a la pluja d'idees.

Activitat 4: Intercanvi d’idees des de l’aplicació del Pla TAC

Alguna persona del grup, que tingui drets sobre l’aplicació del Pla TAC, pot entrat en el pla del seu centre i comentar els diferents apartats amb la resta de companys del grup. Es tracta de generar un intercanvi entre els diferents participants sobre el contingut i la mecànica de l’aplicació.

Compartiu les adreces URL de les aplicacions que heu utilitzat al Seminari en aquest FORMULARI

C. Treball al centre

Traslladeu la informació i les feines que heu fet en aquesta sessió del Seminari TAC al vostre centre, tant si ja disposeu d’un Pla TAC com si encara no l’heu iniciat.

Tingueu present que la implicació i el compromís de l’equip directiu és clau, així com el seu lideratge en la transformació digital del centre, sense oblidar que el pla ha de ser fruit del consens de tota la comunitat educativa, amb uns objectius clars, concrets i assumibles.

Compartiu el punts en aquest FORMULARI