Sessió 1 (23/10/2017)

Realitat Augmentada i Virtual en educació

A) Informacions

Planificació Seminaris TAC 2017-2018

Eixos temàtics :

    • Sessió 1 (final octubre): Realitat Augmentada i Virtual en educació

    • Sessió2 (final novembre): Taller de contes

    • Sessió 3 (final gener): Robòtica a l'aula

    • Sessió 4 (mitjan març): Aplicacions didàctiques dels Sistemes d'Informació Geogràfica: Geolocalització gamificada

    • Sessió 5 (mitjan maig): Pla de comunicació de centre: projecte Infonodes

Twitter: #seminaristac

Curs d'Scrtach a l’Xtec. Accedir al curs (el curs es pot seguir en línia, sense necessitat de descàrrega.)

L’objectiu és proporcionar al professorat els materials i els recursos necessaris per implementar a l’aula aquest entorn de programació seguint els mòduls desenvolupats.

Està basat en materials modulars dirigits a l’alumnat de Cicle Superior de Primària. També podrien ser emprats per l’alumnat de 1r i 2n d’ESO, tenint en compte que molts centres ho estan duent a terme i que el currículum de 2n d’ESO inclou programació. Així mateix, si el centre vol aplicar-ho al Cicle Mitjà de Primària també pot emprar aquests materials. Cada mòdul correspon a un repte a solucionar amb una previsió de 12 hores de desenvolupament a l’aula.

Inclou una guia docent

mSchools Toolbox Col.lecció en línia de continguts educatius per a dispositius mòbils orientada per a escoles, mestres, pares i estudiants. El contingut està validat i valorat per professors i experts en educació i sovint va acompanyat d'experiències d'aula per a facilitar la seva aplicació educativa.

EduHack

Sessió inicial: 18 de novembre del 2017

Inscripció (del 9 al 29 octubre de 2017)

B) Eix temàtic de la sessió

Realitat Augmentada

La realitat augmentada (RA) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d'un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d'una realitat mixta a temps real.

Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent. Aquesta és la principal diferència amb la Realitat Virtual, ja que no substitueix la realitat física, sinó que afegeix un entorn fictici (per exemple, dades informàtiques) al món real.

Amb l'ajuda de la tecnologia (per exemple, afegint la visió per ordinador i el reconeixement d'objectes) la informació del món real que envolta l'usuari es converteix en interactiva i manipulable. La informació digital sobre l'entorn i els objectes pot ser superposada al món real. A tall d'exemple, podem entrar dins d’un llibre i formar part de la història que ens explica; també podem visualitzar imatges que prenen vida o entorns canviants. (Viquipèdia)

Exemple d'un element virtual (cèrvol) "damunt" d'una taula generat per l'app ZooKazam a partir d'una imatge que actua com a marcador

Col.lecció d’APPS i experiències amb RA

Espai DEMO amb Realitat Augmentada

Quiver

Aquesta aplicació introdueix els nens en les possibilitats de la realitat augmentada per mitjà del color. El nen personalitza uns personatges d'un dibuix i, via el dispositiu mòbil, els converteix en gràfics 3D. Làmines per imprimir i fer la pràctica (baixeu-es abans de la sessió). Si no voleu imprimir-les podeu “llegir-les” directament de la pantalla d’un ordinador: http://www.quivervision.com/coloring-packs/#quivervision-starter i també http://www.quivervision.com/coloring-packs/#education-starter-pack tots dos packs són gratuïts.

Blippar

La tecnologia de visió de Blippar permet reconèixer el món que ens envolta i transmetre contingut digital a l'usuari.

Làmines per imprimir i fer la pràctica (baixeu-es abans de la sessió). Si no voleu imprimir-les podeu “llegir-les” directament de la pantalla d’un ordinador: https://blippar.com/es/ejemplos/ Escolliu “Por categoria / Education

ZooKazam

Permet experimentar amb animals d'una forma interactiva i única. Animals que es mouen en entorns sense fi i que es poden capturar amb imatges i vídeos, escoltar descripcions i molt més. ZooKazam és una aplicació increïblement realista i atractiva.

El següent vídeo tutorial explica pas a pas com treballar amb ZooKazam: https://youtu.be/Dd6V4WfkE-Q

A la web de ZooKazam trobareu les làmines que faran de marcadors de RA per a mostrar els animals augmentats.

Aurasma

Sistema de realitat augmentada que permet crear i visualitzar escenes des de qualsevol dispositiu mòbil. L'usuari podrà enriquir els punts i objectes amb diferents tipologies de contingut digital: vídeo, animacions o gràfics 3D. Les experiències creades també es poden compartir.

Aquest vídeo https://youtu.be/63-ZF87RtoQ mostra el pas a pas per a crear realitat augmentada amb Aurasma. També, amb més detall en aquesta entrada del blog “En la nube TIC”.

Disposeu d’experiències d’aula a Toolbox.

Altres apps (de pagament):

Realitat Virtual

La realitat virtual (RV) és la representació de les coses a través de mitjans electrònics. Es duu a terme mitjançant una simulació per ordinador que aconsegueix fer la sensació que allò representat és real i en la que sovint es pot interaccionar amb elements que envolten l'usuari.

Molts entorns de realitat virtual, són principalment experiències visuals, mostrades en una pantalla o mitjançant dispositius per visualitzar imatges en tres dimensions, ulleres espectroscòpiques, que poden incloure informació sensorial addicional, com ara les auditives (so) o la tàctil.” (Viquipèdia).

Col.lecció d’APPS i experiències amb RV

Experiències en Educació Especial amb RA i RV

Espai DEMO amb Realitat Virtual

Google Street View

Permet explorar monuments del món, descobrint meravelles naturals i oidebt visitar l'interior de llocs com museus, estadis i petits negocis.

Accediu a Google Street View i observeu les imatges esfèriques. Des de l’APP Google Street View, observeu imatges amb ulleres de RV, si en disposeu. Sinó, les podeu veure al vostre dispositiu mòbil també, malgrat minvar l’efecte immsersiu.

Valoració a Toolbox.

Google Expeditions

Expeditions és l'aplicació de realitat virtual de Google que permet visitar diferents paratges, espais i edificis de tot el món des de l'escola. Aquesta col·lecció d'expedicions inclou sortides subaquàtiques, edificis històrics d'arreu del món, viatges a la lluna, un tour panoràmic per Varanasi, un passeig per Queens, entre moltes altres propostes. El docent (o guia) organitza excursions virtuals amb els seus alumnes mitjançant unes Google Cardboard (ulleres de RV). El guia és l'encarregat d'emetre les expedicions per enviar-les als exploradors (alumnes); el docent controla l'activitat dels seus alumnes des del seu dispositiu. Aquestes expedicions tenen diferents escenes associades amb uns punts d'interès establerts. Expeditions obre un ampli ventall de possibilitats didàctiques que es poden utilitzar des de diferents àmbits.

Des de l’APP Google Expeditions podreu fer la prova amb un dispositiu mòbil per el docent, que farà de “Guia” i un o més dispositius per alumnes, que faran de “Seguidors”.

Aquest vídeo mostra com es pot utilitzar https://youtu.be/0KgYntZ35fY

Valoració a Toolbox.

RoundMe

Es tracta d’una nova plataforma de publicació de tours virtuals 360. Disposa d’una interfície molt neta, amb un disseny impecable i, a més, és molt fàcil d'utilitzar.

Al Document amb diversos exemples citat més amunt, podeu veure el seu ús en l’entorn educatiu.

Aquest breu tutorial mostra com fer un “tour virtual”. També al Canal Roundme disposeu d’aquest vídeo-tutorial que us guia pas a pas.

StorySpheres

Similar a RoundMe, Story Spheres ha estat utilitzat per periodistes, productors de documentals, artistes, educadors i petits negocis per explicar històries que realment giren entorn del seu públic. Permet crear recorreguts virtuals combinant fotografies esfèriques juntament amb un o diversos arxius d'àudio, que bé podran sonar de fons i/o bé estar situats en punts calents de les escenes.

A la pròpia web del projecte disposeu d’aquest tutorial per crear un “tour” virtual. També disposeu d’aquest vídeo-tutorial.

CoSpaces Maker

Aquesta aplicació permet crear escenaris de realitat virtual. Molt recomanable per començar a treballar amb les possibilitats dels escenaris immersius amb els més petits. El funcionament intuïtiu de l'aplicació facilita una ràpida familiarització amb les funcionalitats bàsiques. CoSpaces també permet programar interaccions amb Blockly, Javascript i Typescript. També disponible en app per a iOS i Android. Els resultats es poden visualitzar mitjançant ulleres de RV o Google Cardboard.

Disposeu d’aquesta llista de tutorials de Jesús Arbués on indica pas a pas com crear escenaris de RV amb CoSpaces en diversos vídeos. També aquesta guia del blog col·laboratiu En la nube TIC.

Valoració a Toolbox.

Versió per educació (de pagament): https://cospaces.io/edu

C - Concreció de tasques a desenvolupar

1 - Treball presencial al Seminari

Realitat Augmentada

Us proposem agrupar-vos (si escau) per etapes educatives (infantil, primària, secundària) i fer el següent:

    • Pràctica amb Aurasma. Farem un exemple anomenat “màquina del temps”, amb l’objectiu de disposar d’una imatge actual d’algun indret i, en el moment d’enfocar-la amb Aurasma, ens aparegui superposada una imatge antiga del mateix indret.

És recomanable utilitzar l’APP d’Aurasma, en lloc de la web, per a facilitar el procés de creació de l’aura. La dinàmica serà la següent:

a) Cerqueu dues imatges d’un mateix lloc (carrer, plaça, edifici, monument, terreny...), una del lloc tal com era fa uns quants anys enrera i una de com és ara. Mireu que hi hagi diferències substancials.

b) Podeu crear l’aura des de l’Aurasma Studio seguint les indicacions d’aquest vídeo-tutorial o bé (recomanat), fer-ho directament des d’un dispositiu mòbil, seguint aquest vídeo-tutorial.

c) Compartiu la vostra creació posant la URL en aquest FORMULARI.

    • (Opcional) Seguint l’Espai DEMO amb RA, proveu les diferents APPS i serveis que s’indiquen. Observeu les possibilitats educatives. Utilitzeu Toolbox per cercar les APPS que es proposen i mireu si tenen associada alguna experiència d’aula. Si vosaltres en teniu alguna, expliqueu-la als companys del seminari.

Procés de creació d'un aura.

1. Seleccionar l'OVERLAY, la capa virtual (imatge, video...) que s'executarà.

2. Capturar el MARCADOR que desencadanerà l'aura.

3. Associar-ho a una canal (públic o privat)

4. Possibilitat de compartir l'enllaç del canal, crear un codi QR amb un enllaç al canal...

  • Exemple de Booktrailer

(escanegeu la imatge amb Aurasma)

Realitat Virtual

Us proposem fer el següent:

  • Crear un tour virtual amb RoundMe o StorySpheres usant les imatges esfèriques d’aquesta carpeta compartida, o bé creant imatges esfèriques pròpies amb l’APP que ho permeti, per exemple Google Street View.

Recordeu...

Roundme: Disposeu d'aquest breu tutorial que mostra com fer un "tour virtual" i al Canal Roundme disposeu d'aquest vídeo-tutorial que us guia pas a pas.

StorySpheres: A la pròpia web del projecte disposeu d’aquest tutorial per crear un “tour” virtual. També disposeu d’aquest vídeo-tutorial.


Es visualitza millor amb Firefox

Rijksmuseum

2- Treball al centre

Una de les informacions que més sovint trobem als llocs web dels centres educatius és “la visita virtual”, una passejada per les diferents instal.lacions per a donar-les a conèixer a la comunitat educativa i a l’entorn. Us proposem crear la visita virtual al vostre centre emprant alguna de les dues aplicacions que hem presentat: RoundMe o StorySpheres.

Compartiu-ho al FORMULARI.