Jacinto Forcadell Jornet

Vaixell-presó Manuel Arnús amb Jacinto al centre. Fons familiar

Com va arribar a la deportació?

Naix el 19 de juny de 1907 a Amposta. La seva estreta relació amb els seus cosins -els Sagristà, camioners i d’esquerra-, el decanta cap al bàndol d’ERC. L’empresonen al vaixell-presó Manuel Arnús pels Fets d’Octubre de 1934 a Amposta. Al 1938 resideix uns mesos a Barcelona amb la seva família i creuen la frontera de Puigcerdà-Bourgmadame el 7 de febrer de 1939. Les autoritats franceses el condueixen al camp d’Argelers. El mateix any ingressa a l’exèrcit francès i és capturat per la Wehrmacht a Dunkerque. L’empresonen primer a l’Stalag XVII-B, però com havia estat oficial el traslladen a l’Oflag XVII-A, situats respectivament a les localitats austríaques de Krems-Gneixendorf i Allensteig.

Fitxa de KZ Gusen. Arolsen Archives

Com la va afrontar?

Ingressa al KZ Mauthausen el 19 de desembre de 1941, Dins del camp fa moltes feines: mecànic, sabater, barber i puja pedres per l’”Escala de la mort”. Sembla que un dia, mentre pujava blocs de la pedrera i degut al seu cansament, es tirà una pedra al peu per desesperació. Tanmateix, en lloc de portar-lo a la infermeria -un destí segur de mort-, se li ofereix la possibilitat de treballar de mecànic a Gusen, on el traslladen l’11 de març de 1944 a la fàbrica d’avions. El 5 de maig de 1945 és alliberat amb la resta de supervivents de Mauthausen.

Jacinto amb el seu propi camió, finals dels anys 50. Fons familiar

Quines van ser les conseqüències?

En sortir del Camp, la Creu Roja l'envia durant un mes, aproximadament, a l’Hotel Lutetia de París per tal que es recuperi. Quan surt, va a Perpinyà i treballa com a xofer. Dos anys després, el 1947, torna a Amposta, reprèn la seva feina com a camioner, i cuida de la seva família. Explica les vivències dins del camp, però només als familiars i tampoc amb molt detall. Jacinto, durant el franquisme, es veu obligat a desentendre's de la política. Quan té 54 anys li detecten un càncer de colon i no resisteix l'operació. Mor el el 9 de desembre de 1960.


Carta del 29 d'abril de 1941 des de l'Oflag. Fons familiar

Vivència significativa: cartes

De tots els camps per on passa, l’Oflag (un camp de presoners de guerra per a oficials) és el que presenta millors condicions. És l’únic lloc des d’on es conserven les cartes que escriu a la família. No sabem, per tant, si també en redacta des dels altres camps.

En total, tenim documentades 11 cartes, des del 27 d’abril al 26 d’octubre de 1941; més d’una per mes i escrites amb enyorança i molta preocupació cap als seus: pregunta per l’estat de salut de tothom, per l’evolució del seu fill Álvaro a l’hora d’aprendre a comptar, escriure i llegir i repeteix, en tot moment, que ell es troba en bones condicions.

Cal destacar la passió i la freqüència amb què escriu a la seva dona, Angelina, tenint en compte la distància i la situació en què es troba.

Memòria del territori

Reflexió de l'alumnat:

Abans de començar aquest projecte, no en tenia ni idea de que persones que vivien o eren d’Amposta havien estat en camps de concentració nazi, en aquest cas a Mauthausen. Sí que entenia el significat de conceptes el de l’exili o deportació, perquè els sentim contínuament a la TV; però no tenia coneixement o més ben dit no entenia molts altres conceptes com el de ser apàtrida o la finalitat, causes, la motivació que van dur als nazis a fer uns actes tant cruels contra la societat, contra col·lectius de persones per raó de raça, ideologia, orientació sexual…

Ara, un cop finalitzat el projecte i l'estudi d'experiments com el Milgramm, en canvi, puc entendre molt millor què van fer i també comprenc millor els conceptes perquè nosaltres mateixos hem vist que significaven a través de la recerca de la memòria de jacinto Forcadell. En relació a ell, al deportat Jacinto Forcadell, he pogut, o almenys he intentat posar-me una mica al seu lloc, especialment quan vam fer el viatge a Àustria i Mauthausen; ja que, tot i que el camp no es trobava en les mateixes condicions, vam poder imaginar-nos la duresa que ell i els altres presoners van patir.

Carla

19 de juny de 2019

INS Ramon Berenguer IV d'Amposta