Que soni la música ! 


Som criatures  musicals des dels racons més profunds de la nostra ànima. Stefan Koelsch
Green Leaves.gif

Benvinguts al Blog de l'Aula de Música de l'Escola Serra de l'Obac de Terrassa

Engeguem aquest nou curs 2023-2024 ple d'il·lusió i amb molts reptes i oportunitats per tots i totes! Esperem viure un molt bon curs!

ENDAVANT!


Aquí hi trobarem materials per aquest curs 2023-2024 i d'altres materials que hem anat fent al llarg de diferents cursos. A més, també hi ha un munt de recursos extres com ara: notícies de música, cançoners, pel·lícules, jocs i moltes altres propostes. 


A la "Bústia de suggeriments" podeu comentar algun aspecte del blog o fer aportacions, comentaris o elements que voldrieu aportar.


Més avall hi trobareu una notícia mensual relacionada amb el món de l'educació musical que considero més o menys rellevant per comentar.


Espero que us pugui ajudar i ho trobeu interessant ! Gràcies ! MSG

NOTÍCIES - NEWS-

GENER 2023

BON ANY NOU A TOTHOM!

Aquest any comença amb 3 activitats noves al portal MUSIC.CAT orientades a mestres i professors de música.

La gran novetat és el curs HISTÒRIA DE LA MÚSICA ROCK, online, de 30h, i ofert a través del portal Music.cat. El curs començarà a la primavera quan hi hagi un mínim de 4 inscrits.

Tota la informació la trobareu AQUÍ.

DESEMBRE 2022

Aquest desembre CONFIRMEM que la 2a. edició del Màster NEUROMÚSICA es farà!

Trobareu tota la informació AQUÍ

NOVEMBRE 2022

PREPAREM SANTA CECÍLIA

Dijous 24 de novembre serà Santa Cecília i des de l'Escola Serra de l'Obac recuperem el format que teníem abans del Covid.

Un grup d'alumnes de 4t., 5è., i 6è. ens prepararan un concert per tal que tots els alumnes de l'escola en puguin gaudir. Els instruments que podrem sentir seran l'arpa, el piano, la guitarra, el xilòfon i un grup de veus en grup!

La presentació anirà a càrrec d'un nen i una nena de 5è i 6è.

Penjarem les fotos a la web de l'escola!

El dia 22, per això, seré a l'Escola de Música i Conservatori l'Energia de Palafrugell.

OCTUBRE 2022

INVESTIGACIÓ ÚNICA PER UN PROJECTE ÚNIC A NIVELL MUNDIAL

SENSOGENÒMICA

La notícia d'aquest mes és que uns organismes i entitats de Galicia, en concret de Santiago de Compostela estan duent a terme una investigació pionera i que ha despertat molt interès dins la comunitat científica.

La recerca tracta sobre els efectes de la música en l'expressió dels gens.

Es farà un concert a finals de mes en un auditori i prendran mostres de sang i saliva abans i després del concert per saber fins a quin punt la música pot modificar alguns indicadors.

Per saber-ne més, cliqueu aquí.


SETEMBRE 2022

L'estiu ja s'ha acabat i aquest curs només hem tingut dos dies per preparar el curs 2022-2023!

Engeguem amb molta il·lusió i moltes ganes, un curs on esperem retrobar-nos amb la normalitat (cap confinament!) i es pugui gaudir del curs en tots els aspectes.

Esforç, motivació, treball en equip i treball interdisciplinar són paraules que em venen al cap ara mateix!

Un curs que també està marcat per la LOMLOE i el decret pendent d'aprovació amb el nou currículum encara en esborrany!


Bon curs 2022-2023 !

AGOST 2022

VACANCES!

Gaudiu-les, que són ben merescudes!

JULIOL 2022


Dilluns vaig ser entrevistat pel programa TOTS ELS MATINS DEL MÓN de l'emissora CATALUNYA MÚSICA.

Va ser tot un plaer compartir uns moments amb en Joan Vives i l'Ester Pinart.

Podeu escoltar l'entrevista aquí:

JUNY 2022

El professor i crític Albert Ferrer Flamarich ha publicat una crítica a la Revista Musical Catalana sobre el meu llibre.

Moltes gràcies per aquesta crítica tan oberta i viva, que fa un repàs dels continguts més prominents!

Moltes gràcies Albert per la feina!

MAIG 2022

El pròxim dia 23 de maig els alumnes de l'Escola Serra de l'Obac de Terrassa participarem del projecte Cantània de l'Auditori de Barcelona!

En tenim moltes ganes!

Després de moltes classes de música, els nois i noies de 4t de primària han estat treballant de valent un repertori, enguany l'obra "Clara, l'art per dins" que interpretaran el pròxim dia 23 a 2/4 de 5h de la tarda. L'obra, cantada de memòria, va acompanyada, com sempre, de coreografia i de materials que ens hem creat.

Esperem que sigui un èxit!

ABRIL 2022

El passat dia 2 d'abril va ser el DIA INTERNACIONAL PER LA CONSCIENCIACIÓ SOBRE L'AUTISME.

Des de l'Escola Serra de l'Obac de Terrassa, treballem alguns aspectes relacionats amb TEA i és per això que aquesta setmana i la vinent (fins a Setmana Santa) a les entrades i sortides de l'Escola, sonarà la cançó "Així sóc".

Aquí us la deixo: 


‘Així sóc’ de Gerard Heredia amb Gerard Aledo és un tema amb molt de sentiment i amb un missatge potent, dedicat a totes aquelles persones amb autisme. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’entitat ‘Aprenem’, amb qui Gerard Heredia ja havia fet algun concert; ara ja tenen una cançó oficial per sensibilitzar i donar a conèixer l'autisme.


MARÇ 2022


Ressò de les presentacions del meu llibre LA MÚSICA COM A EXPERIÈNCIA HUMANA als mitjans.      

JO EM PREGUNTO... Terrassenc?!?!? D'adopció i prou!

NOTÍCIES A TERRASSA DIGITAL I MÓN TERRASSA

MARÇ 2022

Ja hem donat el tret de sortida del Máster NEUROMÚSICA.

Aquest Máster està administrat i coordinat per l'Agència NUS i té l'acreditació de la UCAM (Universidad Católica de Murcia)

El passat dia 9 de març vam fer la trobada del claustre amb l'assistència i presentació dels alumnes.

MOLTES GRÀCIES Jordi A. Jauset per la teva coordinació general i per la confiança!

Espero que sigui un gran èxit!!! Hi ha moltes ganes d'aprendre per part de tothom!

FEBRER 2022

Aquí trobareu la petita "gira" de presentacions del meu llibre LA MÚSICA COM A EXPERIÈNCIA HUMANA...

Alguns estan confirmats i alguns estan, encara, per confirmar. Espero que sigui interessant!

EP! Atenció: Algunes presentacions són públiques i obertes a tothom i algunes no.

Per més informació, envia'm un mail: mserr485@xtec.cat

PRESENTACIONS LLIBRE BLOG

GENER 2022

JA ES POT ADQUIRIR EL MEU LLIBRE 

A LA BOTIGA DE DINSIC, PUBLICACIONS MUSICALS

DESEMBRE 2021

L'Editorial DINSIC està acabant de maquetar el llibre LA MÚSICA COM A EXPERIÈNCIA HUMANA.

De moment us puc oferir l'aspecte de la portada i el Quadre de continguts (Índex):

QUADRE DE CONTINGUTS

QUADRE DE CONTINGUTS COMPARTIT.docx

NOVEMBRE 2021

ESTIC A PUNT D'INICIAR UN VINCLE AMB L'EDITORIAL DINSIC...

EL LLIBRE "LA MÚSICA COM A EXPERIÈNCIA HUMANA", sortirà el proper mes de febrer. Espero poder fer presentacions durant el febrer, març i abril.

El llibre és fruit del treball dels últims 6 anys i després de molt temps de formació en aquestes àrees.

EM FA ESPECIAL IL·LUSIÓ COMPARTIR-VOS LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE, és a dir, les dues primeres pàgines...


PRESENTACIÓ



En moltes empreses hi trobem un departament que més o menys s’engloba en el paraigua del que els mitjans anomenen I+D+i. En educació, per això, estem bastant més acostumats a parlar d’innovació que de recerca i investigació. Però la recerca i la investigació existeixen i, segurament, aquesta darrera té molta més presència en altres països. Si més no, s’investiga molt més. En música, concretament, també s’investiga per exemple quins mètodes o estratègies tenen més resultats, com es mesura la capacitat o la destresa musical, quina incidència té la música en les altres capacitats, com l’aprenentatge musical transforma el cervell, quins són els beneficis de la musicoteràpia neurològica en els pacients de parkinson, etc. 


Ja fa molt temps que em vaig anar interessant per aquestes qüestions. Després de llegir alguns llibres i estudis, l’epicentre del meu interès es va focalitzar a saber quines evidències científiques hi havia publicades de la incidència o benefici de la música i l’educació musical en altres matèries del currículum i en el conjunt de les funcions cognitives. Dit d’una altra manera i fent una pregunta concreta: La música, ens ajuda en el nostre desenvolupament acadèmic? Respondre aquesta pregunta no és fàcil ni es pot fer amb dues frases. 

Gairebé sense adonar-me’n, amb el temps em vaig veure immers en els camps de la psicologia i neurociència de la música, dues ciències que intenten oferir explicacions i començar a donar respostes al voltant d’aquesta qüestió. Potser pot semblar que aquestes ciències s'escapen de la nostra comprensió o formen part de qüestions més aviat supèrflues o irrellevants. Tots els que ens sentim propers a la música o ens l’estimem estem convidats a conèixer com aquest art ens transforma i produeix canvis en nosaltres que incideixen en la nostra conducta. La música té una influència directa en totes les dimensions de la persona: la racional, l'emocional i l'espiritual, i també en els àmbits més importants de la vida: l'educatiu, el social i el terapèutic. 


La música és un fenomen que neix gràcies als canvis de pressió de les molècules d’aire. Dècimes de segon més tard, el cervell d’una persona construeix el que anomenem l’experiència musical. Diem que els seus poders més grans són el de fomentar la cohesió social i el d’alterar i acompanyar les nostres emocions. La música està feta a imatge humana i va ser producte de la necessitat de l’espècie des del principi de la història. Al llarg de la vida ens pot acompanyar en qualsevol dels nostres estats com a persones, des del fetus a partir de les vint setmanes fins als nostres últims dies de vida després d’una demència avançada. 

 

Teniu a les mans un llibre que parla de música, però no es tracta d’un llibre d’història, ni d’instruments, ni de cançons, ni de teoria, ni de tractats de musicologia, ni un recull de partitures originals. La proposta d’aquest llibre és oferir una perspectiva de la música amb petits ingredients de la fisiologia i anatomia humana, d'antropologia, de psicologia, de neurociència, de musicoteràpia i de pedagogia. Aparentment pot semblar que aquestes paraules pesin. Només és una falsa aparença. Certament, aquest enfocament des de múltiples àmbits és necessari com a introducció per començar a tenir una òptica general sobre el rol que desenvolupa la música en les nostres vides. L’objectiu principal és doble: introduir-nos en la música en relació a l’ésser humà des del punt de vista conductual, i avançar en el coneixement cap a nosaltres mateixos en relació a la música. 


Diuen que hi ha algun moment a la vida en què hom ha de retornar a la vida el que ha après. Potser ha arribat aquest moment i ara em puc permetre mirar enrere. Més d’un cop m’he recordat d’en Joaquim Maideu (1938-1996), que va ser director i professor en la meva etapa com a estudiant a l’Escola de Música de Vic. Un dels trets d’aquest gran pedagog i músic era la seva fèrria defensa de la música i l’educació musical com a valors per a un desenvolupament humà òptim i com a eina per millorar la societat. 

Anys més tard vaig conèixer en Jordi A. Jauset, i me’n vaig fer seguidor i estudiós de les seves obres. El gran coneixement i la divulgació científica del professor Jauset de seguida van establir un pont entre el professor Maideu i els descobriments científics de les dues darreres dècades. Estic segur que el professor Maideu hagués estat un gran seguidor de la incipient neurociència com a defensa científica de les seves tesis.


En el moment de conèixer el professor Jauset, estava portant a terme un petit treball d’investigació que es basava en un qüestionari per a psicòlegs. Necessitava indagar sobre què sabien els psicòlegs de la influència de la música en la nostra vida. El resultat d’algunes d’aquestes respostes del qüestionari es troben també en aquest llibre.  

La música com a experiència humana també ens explica com n’és d’important la música a la nostra vida i el poder que té per transformar-nos a nosaltres mateixos i el nostre entorn. Aquest és el primer pas per entendre com actua aquesta experiència en el nostre desenvolupament. El segon pas consisteix a obrir la ment per preguntar-nos des de quan, com i per què passa tot això. Tant de bo que puguis trobar algunes d’aquestes respostes en les pàgines que segueixen. Els passos que venen els has de fer tu. Endavant, i gaudeix!





SETEMBRE 2021

El curs 2021-2022 ja ha començat!

S'ha publicat una entrevista a la ràdio Ondacero del professor Jordi A. Jauset en el que parla dels beneficis de la música.

El professor Jauset és un dels màxims experts a Catalunya en la difusió dels efectes i beneficis de la música i és també un referent internacional.

La podeu escoltar aquí:

AGOST 2021

Bones vacances a tothom!

Per la meva part, ja les he acabat pràcticament i començo a preparar materials pedagògics i de formació de cara el proper curs 21-22. Aquí teniu la oferta que donaré des del portal MUSIC.CAT

JULIOL 2021

Hola un altre cop!

Aquest mes tinc una NOTÍCIA EXTRAORDINÀRIA per compartir !

Formaré part de l'equip docent que impartirà el primer Máster en "NEUROMÚSICA" de tot l'Estat Espanyol.

Segur que serà una experiència molt interessant, ple de reptes i de nous coneixements.

Convidar-me a formar part d'aquest projecte, tot i que sigui amb una petita participació, em fa molta il·lusió!!!

Gràcies, gràcies i gràcies !!!!

JUNY 2021


Hola !

Ja falta poc perquè s'acabi el curs 2020-2021 !

Quin curs...

Ara, a gaudir de l'estiu, que ja ens ho mereixem.

Abans, us deixo quatre ratlles perquè us entretingueu. Es tracta d'una de les històries més frascinants i emotives que vinculen la música i els animals. Ja fa temps que la vaig aprendre, però sempre m'emociona... La coneixeu ? És "The story of the weeping camel" (2003).



Una família de pastors nòmades ajuda als naixements del seu grup de camells en el desert de Gobi, a Mongòlia. Un dels camells té problemes durant el part, però amb l’ajuda dels pastors finalment aconsegueix parir la cria. Malgrat els esforços, si hi ha hagut un part difícil la mare, a vegades, pot rebutjar la cria. Quan passa això, els pastors van a buscar un músic. Aquest comença a tocar al costat del camell juntament amb el cant d’una de les pastores mentre aquesta acaricia el camell a la part del cor. Després d’haver-hi algun rebuig més, es dona la màgia. Al camell li comencen a brollar llàgrimes dels ulls, fet que permet l’acostament entre la mare i la cria. Al cap de poca estona, la mare acaba cuidant i amamantant a la cria.



Extret del Llibre Música y Neurociencia: La Musicoterapia: Sus Fundamentos, Efectos Y Aplicaciones Terapéuticas, de Jordi A. Jauset (2008).





MAIG 2021

Durant aquest mes estic escrivint un fragment de poques pàgines dedicat a la Música i la Memòria.

Fa molt temps que vam abandonar la vella idea que la memòria és un tipus de magatzem on s'hi van guardant les coses... Una idea més actual ens parla d'un conjunt d'estratègies mentals per tal de guardar i recuperar informació.

Entre les qüestions que estic explicant es troben: tipus de memòria, les particularitats de la memòria musical, què implica la memòria en les diferents activitats musicals i les diferències entre les memòries de diversos compositors.

Però... Què és el que sabem, per ara ?

Per acabar... Unes paraules del gran Oliver Sacks (2009) parlant de la memòria musical.

“No existeix una sola manera de memoritzar una obra musical: diferents músics utilitzen maneres diverses auditives, cinestèsiques, visuals, juntament amb percepcions d’ordre superior de les regles de la música, la seva gramàtica, sentiment i intencionalitat (...) però un cop que s’obra s’ha après, analitzat, estudiat, practicat i s’ha incorporat al repertori -a la memòria de procediment-, llavors es pot interpretar, o ella mateixa s’interpreta, de manera automàtica, sense esforç, deliberació o pensament conscient”. (Sacks, 2009).



ABRIL 2021

Durant el mes d'abril he fet algunes Conferències que podeu trobar al següent apartat:

BENEFICIS DE L'EDUCACIÓ MUSICAL

Anuncio que durant el mes de maig faré un parell de Conferències més en castellà on estan convidades totes les Escoles de Música d'arreu de l'estat.

MARÇ 2021

AQUÍ LA TENIU !

FEBRER 2021

Un sistema d'inteligència artificial identifica, a partir de les freqüències que emet el cervell la música que el subjecte està escoltant.


Ho han aconseguit un grup de treball format per científics d'Holanda i la Índia.


FEU CLIC a la imatge per ampliar la notícia.


Font: CCMA

GENER 2021

AVUI HA SORGIT UNA INSPIRACIÓ !


Quina seria la reacció d’uns extraterrestres que vinguessin de visita a la terra i poguessin copsar i observar les nostres reaccions a la música ? Aquesta és una bona pregunta que es va fer Annirudth Patel, neurocientífic cognitiu de la Tufts University (EUA) en el curs que vaig fer titulat Music and the Brain. Tot i que Patel no desplegava massa la resposta, val la pena fer algunes consideracions. 

Suposo que és lògic pensar que per respondre la pregunta de Patel, hauríem de tenir l’experiència. Potser ara mateix no seria massa oportú deixar els extraterrestres sols a la sala Musikverein de Viena mentre Ricardo Mutti dirigeix als músics. De fet, seria massa llarg explicar-los tot això de la pandèmia. Però seria curiós, si més no, imaginar si serien capaços de seguir la pulsació i les diferències d’intensitat de la Marxa Radetzky…

Bromes a banda...


AIXÍ COMENÇA EL PRIMER CAPÍTOL TITULAT "INTRODUCCIÓ A LA PSICOLOGIA I NEUROCIÈNCIA DE LA MÚSICA"

DESEMBRE 2020

Conferència en castellà


El dia 10 de desembre m'agradaria fer una Conferència que tingués part de participació econòmica a La Marató de TV3.

Per cada entrada, 

10€ per 

La Marató !




NOVEMBRE 2020

El professor José Luis Aróstegui, catedràtic de la Universitat de Granada, lidera el projecte IMPACTMUS, que ha estat investigant, durant alguns anys com ens ha impactat l'educació musical durant la vida en diferents contextos i llocs de l'estat espanyol.

Finalment s'ha publicat un documental que val la pena mirar per tenir una perspectiva global i rellevant pel que fa als efectes de l'educació musical durant el desenvolupament a través de diferents experiències.

Aquí teniu l'enllaç a la web, on hi trobareu el documental en 3 vídeos.

OCTUBRE 2020

Ve't aquí que he recuperat de l'ordinador un petit article que em va encarregar la Glòria Varela, directora d'Infantil i Primària del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic.

Ve't aquí les meves paraules de fa 9 anys... 

Música a edats primerenques

        

         A la Mª Eugenia, una senyora de cinquanta anys llargs li agradava enraonar amb mi sobre temes pedagògics diversos i en concret d’educació musical, una matèria que ella dominava amb àmplia experiència teòrica i pràctica. Recordo un comentari força curiós de qui va ser la meva primera directora en una escola: “Uno puede hacer algo ya para la educación de su hijo desde el momento de la fecundación”.

         Anys després de sentir aquesta frase puc dir que la música no és de les matèries que quedi lluny de satisfer aquesta locució. No parlaré de l´efecte Mozart, el mètode Tomatis, o els nombrosos estudis amb música clàssica aplicada a embarassos i nadons. El que sí que es pot apuntar és que l’educació musical -a edats primerenques- no pot ser entesa farmacèuticament. M’explico. No val a receptar la pastilla Mozart, per tenir un nen intel·ligent i de caràcter elegant, la pastilla Bach per tenir un nen ordenat i meticulós o la pastilla Beethoven per tenir un nen temperamental i amb caràcter.  No es tracta d’això. És més, estudis recents ens expliquen que els infants que hauran escoltat Mozart no desenvoluparan necessàriament capacitats cognitives majors que els que no ho hauran fet. Si bé és cert que la música clàssica es fa servir per diferents tipus de tractaments i estimulacions.

         En qualsevol cas s’ha de confiar que l’educació musical a l’etapa d’infantil ajuda a l’infant a desenvolupar les seves capacitats artístiques, expressives, afectives i emocionals, entre altres. A la Grècia antiga ja es parlava d’aquests principis bàsics i fins i tot anaven més enllà: parlaven del poder educatiu de la música en els aspectes terapèutics i espirituals. Però la qüestió és més àmplia que tot això. A l’escola ens ha d’ajudar en la memòria, en el llenguatge, en l’ordre i entre altres coses en l’educació de la sensibilitat.

         Tecnicismes pedagògics a part, potser el que caldria tenir més present és una educació musical vivencial des de dins i des de fora l’escola, on es vegi el “fet” musical com a habitual dins de la cultura familiar dels pares dels nostres infants. Imaginem que el que deia la Mª Eugenia anés per aquí: un compromís educatiu seriós per part dels pares des de bon principi. A l’etapa d’educació infantil una vivència musical partint del joc, de l’experimentació personal i en grup, amb una barreja compensada d’esforç i il·lusió i la joia de la pràctica musical com a leitmotiv. Pels continguts no patim; la cançó, l’audició, l’educació de l’oïda i del ritme i la dansa aniran despertant i afilant el talent i les capacitats transversals dels nostres infants.

 

Marc Serra i Griera

Gener de 2011


SETEMBRE 2020

SOBRE EL CURS ESCOLAR 2020-2021

Sabem que no serà fàcil, però ho farem tan bé com sabem. El curs comença marcat pel Covid19. Evidentment.

Ens hem preparat i tenim ganes que tot surti bé. No hem pas d'amagar que el primer trimestre gastarem molts cartutxos amb l'educació emocional, la cohesió de grup, el benestar de tothom, el diàleg i els vincles entre nosaltres. Les normatives i els nous canvis d'organització ens marcaran, però això no han d'impedir una cosa que ens cal posar-nos entre cella i cella: hem de venir a l'escola disposats a aprendre i a passar-nos-ho bé. Els records de l'escola marquen la vida.

Els grups estables que hem creat són per aïllar-nos de possibles infeccions i així guanyar la partida de la traçabilitat en cas d'haver-hi un cas.

Pel que fa a l'equip de mestres, ens comprometem a fer més equip que mai, vigilar, respectar les normes i fer-les respectar. Però sobretot conviure amb alegria amb aquesta nova normalitat a la que ens hem d'adaptar tots, tan els mestres més experimentats com els més novells.

Ens en sortirem i plegarem d'hora !

I serem exigents !

I aprendrem a apreciar-nos més !

I riurem !

I ens sorprendrem !

Ens emocionarem, aprendrem i reaprendrem !

I farem tot el que calgui pel benestar emocional dels infants !

I, per suposat, vetllarem pel seu desenvolupament intel·lectual, cultural i social !

QUE COMENCI EL CURS !

Marc Serra i Griera, 13 de setembre de 2020

SETEMBRE 2020

VOLEU SABER COM COMENÇA EL CAPÍTOL DEL MEU LLIBRE DEDICAT A LA "PSICOLOGIA DE LA MÚSICA EN EL DESENVOLUPAMENT" ?

AIXÍ ! 

Era l’any 1979 i la meva mare estava embarassada de mi. En aquell curs la mare anava a l’antiga casa Serratosa a classe de llenguatge musical amb en Joaquim Maideu, unes

classes que l’ex professor de l’Escola de Música de Vic dedicava als adults en aquella època. M’expliquen, també, que quan la mare tocava la guitarra, jo donava cops a la panxa en    

resposta al sons que ja escoltava des de dins en els tres darrers mesos de gestació aproximadament, que és quan el fetus desenvolupa l’oïda. A sis anys vaig formar un grup de 

música (de playback !) amb els dos veïns del poble i més o menys a partir d’aquesta època, un dia a la setmana me n’anava a dormir escoltant escoltant el grup de música de la meva 

mare que assajava des de les deu del vespre a la sala d’assaig del garatge de casa. I a partir d’aquí, alguns dissabtes i diumenges anàvem amb la família, pare, mare, avis materns i el 

grup a les actuacions d'havaneres que tenien. Suposo que estava bastant escrit que jo havia de tenir una relació o altra amb la música.

( . . . )

AGOST 2020

LES 10 CANÇONS QUE (SEGONS LA CIÈNCIA) ENS FAN FELIÇOS.

Sí, em sembla molt bé, però aquesta valoració també depèn de la nostra cultura, la nostra educació musical i el propi vincle d'aquestes músiques a una edat determinada, penso que hi tenen també un paper rellevant. 

JULIOL 2020

DIVERSES FONTS DE NOTÍCIES APUNTEN que un tractament amb llum i so a una freqüència baixa de 40 Hz podria tenir una incidència beneficiosa per la malaltia d'Alzheimer. De moment ja s'han demostrat resultats prometedors amb ratolins.

Aquí us deixo unes quantes webs de prestigi per emprendre la investigació: