CANVIEM ELS RESIDUS?

Seguretat al laboratori: gestió de residus líquids àcids, bàsics, tòxics i perillosos en petites quantitats

REPTE

Diàriament als laboratoris docents generem gran quantitats de residus líquids que cal gestionar adequadament. L'hi destinem molt temps, recursos , i de vegades, fer-ho no és molt segur. Un 80% del que creem, ho eliminem al mateix dia. Per això vam decidir IMPLEMENTAR D'UNA SOLUCIÓ  INNOVADORA, EFICIENT, BARATA I SEGURA  PER A LA GESTIÓ DE RESIDUS PERILLOSOS DELS NOSTRES LABORATORIS DOCENTS. Teníem com a objectius principals, replantejar el tractament actual de residus perillosos al laboratori per a que fos més eficient, barata, ràpida segura. Des la visió intermòduls, i treballant totes les competències transversals i transformadores, preparar, documentar i defensar un projecte de gestió de residus que suposaria un canvi de metodologia, i trencar amb el “cal fer-ho així, i prou”. I a la vegada, implementar metodologies actives d’aprenentatge i de gestió de projecte eficients als laboratoris, i clonables al projecte de síntesi del segon curs d’Operacions de Laboratori.

Com a punts forts destacar que vam treballar el continguts curriculars de manera més dinàmica/pràctica, de forma transversal amb tots els coneixements del primer curs del cicle. Vam millorar competències implícites a les diverses metodologies actives , no només l'ABP: treball en equip, autonomia, organització, comunicació oral... i vam reforçar competències transversals, poc treballades, amb dinàmiques fetes a mida, enfortir la comunicació, l'auto i la coavaluació que es presenten al projecte. També vam analitzar tot allò que ens fallava, o els nostres punts febles i debilitats, per a buscar oportunitats de millora reals i realistes, adaptades a les nostres necessitats. I finalment vam destacar quins havien punts forts i fortaleses per al futur projecte de síntesi a segon curs.

Amb aquest projecte vam aconseguit l’aplicació de metodologies actives i dinàmiques d'acció tutorial al primer curs del cicle d'Operacions de Laboratori. El disseny i implementació d'un projecte transversal, intermodular on els estudiants proposen, mitjançant experimentació i pilotatge , un canvi en la gestió de residus líquids perillosos als laboratoris docents, per impulsar una millora en els resultats educatius i en la cohesió social, una formació competencial i una excel·lència en tots els seus processos.

CREATIVE COMMONS BY-NC-SA 

Contacta amb l'Equip Docent Núria Ferré- OPLAB1- Tutora   i    Maria Eugènia Aricha  Professora d'OPLAB1