Edtech Congress

PANEL: Futuros de la Educación. Sesión con estudiantes

Participación de estudiantes de:

• Ins. Comte de Rius (Tarragona)
• FEDAC, Salt (Girona)
• Cor de Maria (Sant Celoni, Barcelona)
• Colegio del Carmen Indatxu (Bilbao)
• Vedruna Villafranca (Badajoz)
• Ins. Palamós (Girona)
• Col·legi Padre Damián (Barcelona)
• Ins. Bonanova (Barcelona)
• Cor de Maria (Olot, Girona)
• MDP Bailén (Barcelona)
• Vedruna, Sevilla

Moderador: Carlos Magro

Presidente Asociación Educación Abierta

No hay duda de que los estudiantes son el centro y motor de todo lo que se hace en educación, desde las leyes educativas y los currículos, a las prácticas docentes o la inversión que hacen los centros educativos en tecnologías educativas. Pero no es fácil escuchar la voz de los propios estudiantes y saber qué esperan ellos, qué y cómo les gustaría aprender.

En este panel la voz la tienen estudiantes de secundaria, bachillerato y Formación Profesional. La pregunta principal que queremos explorar en esta sesión es comprender mejor y en sus propias palabras cómo estudian, cómo aprenden y qué papel juega en estos procesos la tecnología. Qué usos hacen de la tecnología y cuáles son las necesidades y los desafíos que encuentran en relación con la tecnología.

En este panel queremos que sean los propios estudiantes quienes nos ayuden a imaginar los futuros posibles de la educación. Convencidos de que imaginar nuestro futuro es el primer paso para cambiar nuestro presente. No sabemos cómo será el futuro, pero sí sabemos que son los jóvenes quienes pueden cambiar su futuro y el de las personas que les rodean.


TALLER: Prácticas de IA generativa en el aula

Miquel Àngel Prats
Profesor Titular de Tecnología Educativa. Universitat Ramon Llull

En el taller realizaremos un breve recorrido por los diferentes recursos que nos ofrece la Inteligencia Artificial en la educación. Desde los chatbots de lenguaje generativo (ChatGPT, BingChat,..) hasta las aplicaciones más específicas de creación de contenido multimedia y analizaremos la importancia que tiene formular correctamente las preguntas o "prompts".


L’alumnat d’OPLAB 1 ha estat protagonista en la cocreació d'un congrés de tecnologia educativa: fomentant l'enginy i la participació en el disseny del futur de l'educació


 L’alumnat va ser convidat a la cocreació del Congrés EdTech que es celebrarà a Barcelona el 19  i 20 d’abril del 2023. Aquest va tractar sobre diversos focus tecnològics que estan a l’ordre del dia. La investigació en tecnologia educativa, les línies estratègiques en els pròxims anys, i una que està a l’ordre del dia, i que l’alumnat de primer d’Operacions de Laboratori coneix , la intel·ligència artificial. Van tenir la sort de poder crear grups de treball amb alumnat de tot Espanya, i de diverses etapes educatives: ESO, CFGM, CFGS i Universitat. Poc sentit te generar un congrés educatiu sense donar veu a qui ha de ser el destinatari de tots aquests aprenentatges.

La seva experiència va ser valorada com a cocreadors a molt positiva. Amb veu crítica, van exposar com veuen la tecnologia a les aules i als laboratoris. Els recursos tecnològics i la capacitació que se’ls han ofert, i el què des del Comte de Rius posem a disposició de l’alumnat. La tecnologia i el seu ús, el van valorar com una eina més, i de vegades el seu abús. Diferenciant clarament entre l’aprendre i l’estudiar, quan volen, i quan han d’utilitzar si o si la tecnologia. Per primera vegada, es van sentir escoltats, ja que sovint, són els adults, els docents o els decisors polítics els que prenen totes les determinacions en el camp tecnològic. Es va parlar tant de les eines que s’utilitzen a les aules, amb com volen aprendre amb la tecnologia, com a eina del present i el futur en l’educació. El passat 20 d’abril, se’ls va donar veu al congrés, i hi van poder participari directament, exposant el seu punt de vista. Agrair a l’Álvaro, l’Angela, la Clàudia, l’Héctor i la Laura, la seva predisposició a passar dues hores conversant en forma de taller amb els organitzadors del Congrés, sent ponents de Luxe en un Congrés Nacional, i participant en la Formació de Formadors, en una aula ben plena.