Reactius style: quan l'emmagatzematge es revoluciona

Del caos químic al laboratori organitzat! La transformació d'un desastre

REPTE

En el Mòdul professional d’Emmagatzematge i Distribució en el Laboratori, tenim una unitat formativa sencera destinada a l’Emmagatzematge, i un gran repte. Transformar tot l’emmagatzematge d’un laboratori de Biologia de Batxillerat, que feia anys que emmagatzemava reactius, materials i subproductes, sense saber massa bé ni què tenien ni com ho tenien. Un repte per a 15 alumnes i tres docents, dos del mòdul i la responsable del laboratori. Mitjançant un aprenentatge basat en projectes es va reptar als alumnes a adequar les instal·lacions d'emmagatzematge de reactius químics i materials d'un laboratori docent a la normativa vigent, amb l'objectiu de garantir la seguretat de tots els seus usuaris. 

L'emmagatzematge existent presentava nombroses mancances en matèria de prevenció de riscos, com ara falta de separació per grups de compatibilitat, manca de ventilació i il·luminació adequades, senyalització insuficient i absència de sistemes de protecció contra incendis d’acord amb el volum de reactius. Tota aquesta situació suposava un risc potencial per a la integritat física i salut dels estudiants, professors i personal del laboratori. 

En primer lloc, es va realitzar un estudi detallat de la normativa aplicable en matèria de seguretat química i prevenció de riscos laborals, tant nacional com europea i internacional. Es disposava d’una base prèvia del mòdul professional de Seguretat al Laboratori cursat a primer, i de la unitat formativa 1 del mòdul d’emmagatzematge. Això va permetre identificar els requisits mínims que havia de complir una àrea d'emmagatzematge de reactius per tal de considerar-se segura. Calia fer un acurat inventari de tot el què hi havia inventariable al laboratori.

Amb posterioritat, es va avaluar l'estat de les instal·lacions existents per determinar les actuacions necessàries per a la seva adequació a la norma. Es van detectar deficiències en la classificació dels reactius per grups de compatibilitat, el seu etiquetatge , el seu ús en laboratoris docents i pel que calia actuar abans del març de 2023 per a retirar-los. Es van fer propostes de ventilació, il·luminació, senyalització de perills, protecció contra incendis, gestió de residus i mesures de contenció de vessaments.

En base als resultats obtinguts, es va dissenyar un pla d'intervenció que contemplava la remodelació completa de l'emmagatzematge per zones separades segons el grup de reactius, la instal·lació d'un sistema de ventilació forçada i renovació d'aire, la col·locació de detectors d'incendi i extintors de pols seca i neu carbònica, la instal·lació d'il·luminació d'emergència i senyalització normalitzada de tots els perills previsibles. A  finals de curs, i dins d’un altre projecte del cicle, es facilitaran també mesures de contenció de vessaments per a les operacions amb reactius líquids.

Finalitzades les obres de remodelació, canvis d’armari, adequació d’estanteries, es va procedir a la reposició ordenada dels reactius en les noves instal·lacions d'acord amb els criteris de compatibilitat i segregació establerts. Es va formar a tots els treballadors i estudiants en l'ús correcte de les instal·lacions, normes de seguretat i procediments a seguir en cas d'emergència.

Amb aquest projecte, s'ha aconseguit dotar el laboratori d'unes instal·lacions d'emmagatzematge de reactius completament segures i normatives, en les quals es pot garantir la integritat de les persones i limitar els riscos a un nivell acceptable. S’ha creat un inventari digitalitzat i una web interna amb les explicacions i evolució del projecte. Queda palès l'important esforç realitzat per l’alumnat per adaptar-se als estrictes requeriments legals vigents en matèria de prevenció de riscos laborals en entorns on es manipulen substàncies perilloses. La seva proposta d'instal·lacions segures i el seu emmagatzematge i control és el principal aval d'una docència i investigació responsables i compromeses amb la seguretat i la salut dels seus membres. L’alumnat ha viscut d’una forma molt pràctica l’emmagatzematge al laboratori i adquirit les competències associades als resultats d’aprenentatge de la unitat formativa:  Classifica els productes per al seu emmagatzematge, utilitzant criteris de qualitat i seguretat; i Realitza l’emmagatzematge de productes, justificant la seva distribució i organització en funció de les seves característiques.

CREATIVE COMMONS BY-NC-SA 

Contacta amb l'Equip Docent Núria Ferré- OPLAB1- Tutora   i   Laura González  Professora d'OPLAB2